Εκκληση τσιπρα προς εταιρους: μην εχετε ακραιες απαιτησεις, χρειαζεται συννενοηση...

...ΑΥΤΑ ΤΑ ΣΚΕΠΤΟΜΑΣΤΕ ΠΡΙΝ ΥΠΟΓΡΑΨΟΥΜΕ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΣΥΜΦΩΝΙΑ ΕΙΔΙΚΑ ΑΝ ΑΥΤΗ ΑΦΟΡΑ ΣΤΗ ΖΩΗ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΞΙΟΠΡΕΠΕΙΑ ΕΝΟΣ ΟΛΟΚΛΗΡΟΥ ΛΑΟΥ...
Ευκαιρία να στείλει ένα αγωνιώδες μήνυμα σε δανειστές και εταίρους βρήκε ο Αλέξης Τσίπρας ...
με την επίσκεψη στην Αθήνα του αντιπροέδρου
της Κομισόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, με τον οποίο οι συζητήσεις δεν πήγαν και τόσο καλά, καθώς ο κοινοτικός αξιωματούχος μετέφερε προς την ελληνική κυβέρνηση όλη την πίεση για την ταχεία και απαρέγκλιτη εφαρμογή του προγράμματος, χωρίς καμία έκπτωση στα σκληρά μέτρα, που αυτό προβλέπει.

Σύμφωνα με πληροφορίες, με αφορμή τις πιέσεις των δανειστών για θέματα όπως τα κόκκινα δάνεια, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών και άλλα επισήμανε στον συνομιλητή του οτι "για να υλοποιηθεί η συμφωνία χρειάζεται πολιτική σταθερότητα" και ζήτησε "να μην τραβάνε οι εταίροι στα άκρα τα πράγματα, αλά να υπάρχει συνεννόηση". Εμμέσως πλην σαφώς ο κ. Τσίπρας έστειλε μήνυμα στις Βρυξέλλες ότι η υπερβολική πίεση και απαίτηση εκ μέρους των δανειστών να εφαρμοστούν ακραίες συνταγές σε ευαίσθητα θέματα, όπως οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας ή να απειλούνται οι καταθέσεις των πολιτών με κούρεμα, όπως φάνηκε να κάνει ο κ. Ντοπρόβσκις σε κάποιες στιγμές των συνομιλιών, τορπιλίζουν την πολιτική σταθερότητα και άρα την ίδια την ικανότητα της κυβέρνησης να εφαρμόσει το πρόγραμμα.

Μάλιστα σε κάποια καμπή της δύσκολης κουβέντας που είχαν Μέγαρο Μαξίμου ο κ. Τσίπρας φέρεται να είπε στον αντιπρόεδρο της Κομισιόν οτι η Ελλάδα σηκώνει ένα μεγάλο βάρος με το προσφυγικό πρόβλημα και η Ευρώπη και οι θεσμοί θα πρέπει να το κατανοήσουν. Συνεργάτες του πρωθυπουργού λένε οτι στη συζήτηση θίχτηκαν όλα τα μείζονα θέματα επί των οποίων υπάρχουν διαφωνίες ανάμεσα στις δυο πλευρές και επισημάνθηκε από τον κ. Τσίπρα οτι απαιτούνται υποχωρήσεις και από τους δανειστές για να υπάρξει θετικό αποτέλεσμα.

Οι ίδιοι συνεργάτες εκτιμούν οτι ο κ. Ντομπρόβσκις φάνηκε να κατανοεί την κατάσταση και άφησε να εννοηθεί οτι συμφωνεί πως δεν πρέπει να επικρατήσει δογματισμός από καμιά πλευρά, ώστε να βρεθεί λύση.

Κατά την εκτίμηση των ίδιων παραγόντων τουλάχιστον για το θέμα των κόκκινων δανείων έχει ξεκινήσει μια συζήτηση σε θετικό κλίμα και φαίνεται οτι τα δεδομένα μπορούν να βελτιωθούν.

Πάντως στα βασικά χρονοδιαγράμματα και στο πλαίσιο επί του οποίου κινείται η υλοποίηση της συμφωνίας δεν αλλάζει κάτι ουσιαστικό. Η κυβέρνηση πρέπει να ψηφίσει το δεύτερο πακέτο των προαπαιτούμενων μέχρι τις 10 Νοεμβρίου, το σχέδιο για το ασφαλιστικό πρέπει να είναι έτοιμο τις επόμενες ημέρες για να αρχίσει η διαβούλευση και η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών να γίνει μέχρι τις 15 του επόμενου μήνα. Μόνο έτσι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το συντομότερο και θα εκταμιευτούν τα χρήματα της πρώτης δόσης, όπως έχει συμφωνηθεί με τους δανειστές.
Keywords
Τυχαία Θέματα