Έκκληση ραχόι στον πουτζντεμόν να «ενεργήσει λογικά»

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι απηύθυνε έκκληση στον ηγέτη της Καταλονίας Κάρλες Πουτζντεμόν να «ενεργήσει λογικά», καθώς πλησιάζει η προθεσμία του τελεσίγραφου που έχει δώσει η Μαδρίτη στη Βαρκελώνη να αποσύρει την κήρυξη ανεξαρτησίας της περιοχής.

«Ζητώ από τον Πουτζντεμόν να ενεργήσει λογικά, με ισορροπημένο τρόπο, να βάλει το συμφέρον όλων των πολιτών πάνω απ’ όλα», δήλωσε ο κ. Ραχόι στη βουλή.

Τη Δευτέρα, πηγές της καταλανικής κυβέρνησης δήλωναν πως οι αρχές της περιοχής δεν θα συμμορφωθούν

με την εντολή της ισπανικής κυβέρνησης προκειμένου την προσεχή Πέμπτη να αποσαφηνίσουν εάν έχουν κηρύξει ή όχι ανεξαρτησία από την Ισπανία, όπως μετέδωσε το τηλεοπτικό δίκτυο TV3.

Ο ηγέτης της περιφέρειας Κάρλες Πουτζντεμόν δεν ανταποκρίθηκε στο τελεσίγραφο της Μαδρίτης ώστε να απαντήσει «ναι» ή «όχι» και τώρα η ισπανική κυβέρνηση του έχει δώσει διορία έως την Πέμπτη προκειμένου να αλλάξει γνώμη, προειδοποιώντας ότι θα αναστείλει το καθεστώς αυτονομίας της Καταλονίας εάν ο ηγέτης της επιλέξει την απόσχιση.

Άκυρο το δημοψήφισμα
Χθες, εξάλλου, το Συνταγματικό Δικαστήριο της Ισπανίας ανακοίνωσε πως ο νόμος περί δημοψηφισμάτων που πέρασε η καταλανική κυβέρνηση στις 6 Σεπτεμβρίου είναι άκυρος.

Όπως μεταδίδει το Reuters, το δικαστήριο είχε αρχικά αναστείλει την ισχύ του νόμου, ενόσω μελετούσε τη νομιμότητά του, αλλά η καταλανική κυβέρνηση προχώρησε κανονικά στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την 1η Οκτωβρίου.

Διαδηλώσεις μετά τις συλλήψεις
Εν τω μεταξύ, διακόσιες χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν σήμερα το βράδυ στους δρόμους της Βαρκελώνης σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τις συλλήψεις δύο αυτονομιστών Καταλανών ηγετών χθες, σύμφωνα με τις τοπικές αρχές, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ.

«Ανεξαρτησία» (Independenzia) φώναζε το πλήθος απαιτώντας την απελευθέρωση του Ζόρντι Κουσάρτ και του Ζόρντι Σάντσες, επικεφαλής δύο εκ των σημαντικότερων αυτονομιστικών οργανώσεων της Καταλονίας, της Omnium Cultural και της Καταλανικής Εθνικής Συνέλευσης (ANC).

Ισπανός δικαστής διέταξε τη Δευτέρα να τεθούν υπό κράτηση ο Κουσάρτ και ο Σάντσες, με κατηγορίες για στάση από ισπανικό δικαστήριο αρμόδιο για υποθέσεις εθνικής ασφάλειας.

Keywords
Τυχαία Θέματα