Εκκληση γιουνκερ για αμεση συμφωνια της ελλαδας με την τροικα

12:12 24/1/2012 - Πηγή: Fimotro
Την πάγια θέση του Eurogroup ότι το μέλλον της Ελλάδας είναι στην ευρωζώνη, επανέλαβε από τις Βρυξέλλες ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε λίγο μετά από τη λήξη των εργασιών του συμβουλίου Eurogroup και ζήτησε να υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της...
τρόικας το συντομότερο δυνατόν.Το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις
με τον ιδιωτικό τομέα, στα πλαίσια της συμφωνίας του Οκτωβρίου, και η τελική έγκριση των όρων του PSI να δοθεί στο Συμβούλιο Κορυφής της 30ης Ιανουαρίου. Τα επιμέρους σχετικά ζητήματα θα αντιμετωπιστούν στο επίπεδο του Euro Working Group και του Eurogroup που αν χρειαστεί θα συνεδριάσουν μέσω τηλεδιάσκεψης. Ωστόσο, οι απαιτήσεις της τρόικας προκαλούν έντονες αντιδράσεις καθώς επιφέρουν ανατροπές στις εργασιακές σχέσεις, την εργατική νομοθεσία και τα εργατικά κεκτημένα.

Συμφωνία το συντομότερο δυνατό και επεξεργασία των παραμέτρων ώστε να επιτευχθεί η δέσμευση της Ελλάδας για μείωση του ελλείμματος, ζήτησαν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, σύμφωνα με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

«Καλούμε την ελληνική κυβέρνηση και την τρόικα να καταλήξουν σε συμφωνία το συντομότερο δυνατό σχετικά με τις βασικές παραμέτρους του νέου φιλόδοξου οικονομικού προγράμματος προσαρμογής του προϋπολογισμού».

Το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις της Ελλάδας με τον ιδιωτικό τομέα επιδιώκοντας να διαμορφωθεί άμεσα το PSI, και, ανάμεσα στους βασικούς στόχους, θα πρέπει να είναι η περεταίρω μείωση του επιτοκίου των νέων ελληνικών ομολόγων.

«Οι υπουργοί θέλουν χαμηλότερο επιτόκιο» δήλωσε αξιωματούχος της Ευρωζώνης.

Το επιτόκιο ανέρχεται μέχρι στιγμής στο 4%.

Χαμηλότερο επιτόκιο ζήτησε το Eurogroup

Με στόχο το επιτόκιο των νεών ομολόγων να είναι χαμηλότερο, καθώς και να επανεξεταστούν κι άλλες παράμετροι ώστε α διαμορφωθεί άμεσα το PSI, το Eurogroup αποφάσισε να συνεχιστούν οι διαβουλεύσεις.

Τόσο ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, όσο και ο Επίτροπος Οικονομίας, Ολι Ρεν, υπογράμμισαν την πρόοδο που έχει σημειωθεί στις συνομιλίες της ελληνικής κυβέρνησης με τον ιδιωτικό τομέα για το πρόγραμμα ανταλλαγής ομολόγων και εξέφρασαν την πεποίθηση ότι θα επιτευχθεί συμφωνία τις προσεχείς ημέρες.

Η συμφωνία, τόνισαν, θα πρέπει να βασίζεται στην απόφαση της 26ης Οκτωβρίου και να ικανοποιεί το στόχο το ελληνικό χρέος να μειωθεί στο 120% του ΑΕΠ ως το 2020.

Τόνισαν επίσης, ότι η συμφωνία θα πρέπει να γίνει σε εθελοντική βάση.

Οπως υπογράμμισε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ολοκλήρωση του PSI πρέπει να προηγηθεί της συμφωνίας για τη νέα δανειακή σύμβαση.

Σε ό,τι αφορά το επιτόκιο των νέων ομολόγων, ο κ. Γιούνκερ ανέφερε ότι το Eurogroup ζήτησε από τον υπουργό Οικονομικών Ευάγγελο Βενιζέλο να συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις με τον ιδιωτικό τομέα, με στόχο το επιτόκιο των νέων ομολόγων να κυμανθεί κατά μέσο όρο κάτω από το 4% και, ειδικότερα, κάτω από 3,5% για τα ομόλογα που θα λήγουν ως
Keywords
Τυχαία Θέματα