''eφυγε'' ο πατερας των playmobil...

08:00 9/6/2015 - Πηγή: Fimotro
Από τη ζωή έφυγε την περασμένη εβδομάδα ο “μπαμπάς” των Playmobil και άνθρωπος που έδωσε χαρά σε εκατομμύρια παιδιά ...
σε όλον τον κόσμο, Χορστ Μπραντστέτερ, σε ηλικία 81 ετών, σύμφωνα με ανακοίνωση της οικογενειανικής του επιχείρησης.

Ο Μπραντστέτερ γεννήθηκε στις 27 Ιουνίου 1933 στο Τσίρντορφ της Βαυαρίας, μια κωμόπολη πολύ κοντά στη Νυρεμβέργη, όπου παραμένει μέχρι και σήμερα η έδρα της εταιρείας του. Το 1952 μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση
παιχνιδιών σε μια εποχή που τη διεύθυνσή της είχαν αναλάβει οι δύο θείοι του.

Ο πανέξυπνος Χορστ γρήγορα κατάλαβε ότι το πλαστικό θα ήταν το υλικό του μέλλοντος στην κατασκευή παιχνιδιών. Η πρώτη του επιτυχία, εμπορική και οικονομική, ήρθε στα τέλη της δεκαετίας του '50 με το γνωστό χούλα-χουπ, το πλαστικό στεφάνι που «μάγεψε» παιδιά και μεγάλους.

Στις αρχές της δεκαετίας του '70 η κρίση πετρελαίου δημιούργησε στην εταιρεία κάποια προβλήματα. Ο Μπραντστέτερ ήθελε να παρουσιάσει τη νέα σειρά παιχνιδιών στην αγορά και ζήτησε την τελευταία στιγμή να ετοιμάσει ένα δείγμα για την έκθεση παιχνιδιών της Νυρεμβέργης, το Φεβρουάριο του 1974. Στη συνέχεια ζήτησε από τον κατασκευαστή εκμαγείων Χανς Μπεκ, ο οποίος εργαζόταν για εκείνον, να δημιουργήσει ένα παιχνίδι με τη λιγότερη δυνατή πρώτη ύλη. Παρʼ όλη τη χρονική στενότητα και με τις φοβερές δημιουργίες του Μπεκ, που για πολλούς αυτός είναι ο πραγματικός πατέρας των Playmobil, o Mπραντστέτερ τα κατάφερε και έτσι παρουσιάστηκαν τα πρώτα ανθρωπάκια με την ονομασία Playmobil. Εκτός από έναν Ολλανδό χονδρέμπορο, οι αγοραστές ήταν αρκετά επιφυλακτικοί. Όσον αφορά τα παιδιά και τους γονείς η κατάσταση ήταν εντελώς διαφορετική, όταν εμφανίσθηκαν τα πρώτα παιχνίδια στα ράφια των καταστημάτων το Φθινόπωρο του 1974. Στο τέλος του χρόνου ο Μπραντστέτερ έκανε πωλήσεις ύψος 3 εκατ.μάρκων με την Playmobil. Η επιτυχία ήταν αναμενόμενη και οι φιγούρες Playmobil άρχισαν σιγά σιγά να εισβάλλουν σε όλα τα παιδικά δωμάτια. Έτσι γεννήθηκε η διάσημη φιγούρα των 7,5 εκατοστών. Οι τρεις πρώτες –ο Ινδιάνος, ο Ιππότης και ο Εργάτης– έγιναν ανάρπαστες.

Το 2014 ο κύκλος εργασιών της έφτασε τα 595 εκατομμύρια ευρώ. Ο Μπρανστέτερ είχε προετοιμάσει τη διαδοχή του ήδη από τη δεκαετία του '90. Σύστησε ίδρυμα που θα αναλάβει να διευθύνει την εταιρεία βάσει των οδηγιών και των επιθυμιών του.

Ο Χανς Μπεκ( 1929-2009), ο οποίος είχε ως ασχολία την κατασκευή ξύλινων επίπλων και παράλληλα έφτιαχνε και μοντέλα αεροπλάνων, εργαζόταν για τρία χρόνια για να κάνει αυτό που ζήτησε η εταιρεία του Μπρανστέτερ. O Μπεκ διεξήγαγε έρευνα που του επέτρεψε να αναπτύξει ένα παιχνίδι που δεν θα είναι υπερβολικά περίπλοκο, αλλά ευέλικτο. Τα χέρια των Playmobil είχαν την ικανότητα να κρατούν πράγματα. Το παιχνίδι, με 7,5 εκατοστά ύψος, θα ταίριαζε στο χέρι ενός παιδιού και τα χαρακτηριστικά του προσώπου του θα βασιζόταν στις ζωγραφιές των παιδιών (μεγάλο κεφάλι, πλατύ χαμόγελο, καθόλου μύτη). Ο ίδιος μάλιστα είχε πει: "Θα ήθελα να βάλω τις μικρές αυτές φιγούρες στα χέρια τους χωρίς να λέω για το τι ήταν αυτές. Τα Playmobil τα δέχθηκαν με τον τρόπο που περίμενα. Δεν θα κουραστούν ποτέ να παίζουν με αυτά". Οι παλαιότερες φιγούρες απoτελούνταν από ένα κομμάτι για τα χέρια και ένα για τα πόδια. Στις επόμενες τα χέρια μπορούσαν να κουνηθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα