Δραματικη η κατασταση απο τους μεταναστες στα νησια

13:30 20/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Σε «αγκάθι» για την κυβέρνηση εξελίσσεται το μεταναστευτικό ζήτημα, αφού δέχεται ομαδικά «πυρά» τόσο από το εσωτερικό όσο και από το εξωτερικό για τον τρόπο διαχείρισής του. Στα νησιά του...
ανατολικού Αιγαίου εξακολουθεί να επικρατεί χάος, καθώς ενώ αναχωρούν μετανάστες προκειμένου να προωθηθούν στα σύνορα, καταφθάνουν εκατοντάδες νέοι.
Στην Κω, μάλιστα, σημειώθηκαν χθες νέα επεισόδια όταν μετανάστες απέκλεισαν κεντρικό δρόμο σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την καθυστέρηση διεκπεραίωσης των εγγράφων ταυτοποίησής τους. Παράλληλα,
αιχμές κατά της κυβέρνησης άφησε ο δήμος Θεσσαλονίκης λέγοντας ότι δεν ήταν ενημερωμένος για τη μεταφορά περίπου 2.000 προσφύγων από την Κω στην πόλη.
Ειδικότερα, μετά την κριτική που άσκησε ο ΟΗΕ στην ελληνική κυβέρνηση, τους τόνους ανεβάζουν και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη να κατηγορεί την κυβέρνηση για αδυναμία φύλαξης των ελληνικών συνόρων και να ζητεί προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.
Σχεδιασμός
Την ανάγκη να εφαρμοστεί ένας κεντρικός στρατηγικός σχεδιασμός για το μεταναστευτικό ζήτημα επισημαίνει, από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αθηναίων, Γιώργος Καμίνης, με επιστολή του προς τον υπουργό Επικρατείας, Αλέκο Φλαμπουράρη, υπενθυμίζοντας ότι η διάθεση του χώρου στον Ελαιώνα, όπου μετεγκαταστάθηκαν μετανάστες από το Πεδίον του Άρεως, είναι προσωρινή, έως το τέλος του 2015. Τονίζει δε ότι η δημιουργία του εν λόγω χώρου πρέπει να συνοδευτεί από έργα υποδομών που η περιοχή έχει ανάγκη, ώστε να σταλεί ένα θετικό μήνυμα στους κατοίκους που «θα αποτελέσει και -αντιστάθμισμα- στις ενέργειες στις οποίες επιδίδονται ξενόφοβοι και ρατσιστικοί κύκλοι στην περιοχή».
Χθες έγινε σύσκεψη στον Ελαιώνα με τη συμμετοχή των κ. Φλαμπουράρη, Χριστοδουλοπούλου, Πανούση και Φωτίου για τον σχεδιασμό και νέων κέντρων φιλοξενίας.
Οξύτατες αντιδράσεις εκδηλώνονται, όμως, και από τις δημοτικές αρχές των νησιών, όπου το μεταναστευτικό ζήτημα προσλαμβάνει εκρηκτικές διαστάσεις. Όπως δήλωσε χθες ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου Γ. Χατζημάρκος, υπολογίζεται ότι στη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων στα νησιά της Δωδεκανήσου έφθασαν περίπου 10.000 μετανάστες.
Αγωνία στην Κω
Στην Κω, μετά την αναχώρηση περίπου 2.000 προσφύγων με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος» τελικά για το λιμάνι του Πειραιά, η κατάσταση παραμένει προβληματική, αφού μόνο χθες αφίχθησαν στο νησί περί τους 700 νέους μετανάστες. Ο δήμος της Κω, με ανακοίνωσή του, εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με την πρόταση της κυβέρνησης να δημιουργηθεί μόνιμο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο νησί, λέγοντας ότι «κάποιοι επιχειρούν να επιβάλουν τετελεσμένα».
Χθες, στην Κω σημειώθηκαν νέα επεισόδια όταν εκατοντάδες μετανάστες άρχισαν να διαμαρτύρονται επειδή δεν παίρνουν γρήγορα τα χαρτιά τους για να φύγουν από το νησί. Σύμφωνα με τοπικά μέσα, οι μετανάστες απέκλεισαν τον δρόμο έξω από το αστυνομικό τμήμα με αποτέλεσμα να δημιουργηθεί χάος.
Σημειώνεται ότι το «Ελευθέριος Βενιζέλος» επρόκειτο χθες το απόγευμα να φθάσει στη Λέσβο ώστε να επιβιβαστούν και από εκεί μετανάστες.
Keywords
Τυχαία Θέματα