ΔΝΤ: ΚΑΘΕ ΤΡΙΜΗΝΟ ΓΙΑ ΕΛΕΓΧΟ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ

12:01 5/11/2011 - Πηγή: Fimotro
Σε ελέγχους ανά τρίμηνο θα υποβάλλεται από το ΔΝΤ και την ΕΕ η Ιταλία για να ενισχυθούν οι προσπάθειες της χώρας για την προώθηση οικονομικών μεταρρυθμίσεων να γίνουν πιο αξιόπιστες, ανακοίνωσαν ανώτατα στελέχη της ΕΕ χθες στο πλαίσιο της συνόδου της...
Ομάδας των Είκοσι (G20). Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο και ο πρόεδρος της ΕΕ Χέρμαν βαν Ρομπέι επέμειναν ότι η Ιταλία ήταν εκείνη η οποία ζήτησε από το ΔΝΤ
να επαληθεύει την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, που τόσο η κυβέρνηση στη Ρώμη όσο και οι Ευρωπαίοι θεωρούν κλειδί για να καθησυχαστούν οι ανησυχίες των αγορών περί εξάπλωσης της κρίσης χρέους.

«Δεν βάλαμε την Ιταλία στη γωνία, καθόλου. Εκείνοι πρότειναν, οι ίδιοι, να προσκαλέσουν το ΔΝΤ για να πραγματοποιεί αυτό το είδος της παρακολούθησης», επισήμανε ο Βαν Ρόμπεϊ. «Όλες οι συζητήσεις που είχαμε με τις ιταλικές αρχές έγιναν σε μια πολύ γαλήνια ατμόσφαιρα, όχι σε ατμόσφαιρα επιβολής. Όλα αυτά είναι εξαιρετικά σημαντικά για να ενισχυθεί η αξιοπιστία των ανακοινωθέντων (μεταρρυθμιστικών) μέτρων».
Ο Μπαρόζο δήλωσε ότι ειδικοί της Επιτροπής θα βρίσκονται στη Ρώμη την επόμενη εβδομάδα για να αρχίσουν να διεξάγουν «λεπτομερή αποτίμηση και παρακολούθηση της ιταλικής κατάστασης».
Οι τριμηνιαίες διαδικασίες ελέγχου από την ΕΕ, το ΔΝΤ και την EKT είναι η συνήθης πρακτική για χώρες που λαμβάνουν δάνεια από τους τρεις οργανισμούς -Ελλάδα, Ιρλανδία, Πορτογαλία- αλλά ο Βαν Ρομπέι επέμεινε ότι η περίπτωση της Ιταλίας δεν είναι συγκρίσιμη.

«Η κατάσταση στην Ιταλία είναι εντελώς διαφορετική από την κατάσταση στην Ελλάδα. Εντελώς διαφορετική», τόνισε ο Βαν Ρομπέι.

Ιταλοί αξιωματούχοι επιχείρησαν νωρίτερα να υποβαθμίσουν την σημασία της σημερινής ανακοίνωσης, υποστηρίζοντας ότι η χώρα ζητεί «συμβουλές» και όχι «παρακολούθηση» από το ΔΝΤ, που συνήθως συνοδεύεται από αυστηρές προϋποθέσεις και όρους.

Μπερλουσκόνι: Η Ιταλία δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση

Ο πρωθυπουργός Μπερλουσκόνι λεει ότι προσκάλεσε το ΔΝΤ να «επικυρώνει την πρόοδο» της κυβέρνησής του.

Ο Ιταλός πρωθυπουργός, Σίλβιο Μπερλουσκόνι, κατά την συνέντευξή του στις Κάνες, υποστήριξε ότι «η Ιταλία δεν πρόκειται να τεθεί υπό επιτήρηση, αλλά να επικυρωθεί η πρόοδός της από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο».

Ο Ιταλός πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι «είναι μια πρωτοβουλία που δεν επιβλήθηκε, αλλά ζητήθηκε από την Ρώμη. Σε ό,τι αφορά το Ταμείο Διάσωσης, η Ιταλία θεωρεί ότι δεν το χρειάζεται». Σύμφωνα με τον Μπερλουσκόνι, «η επίθεση των αγορών κατά του δημόσιου χρέους της χώρας είναι μια παροδική μόδα, από την στιγμή που η Ιταλία διαθέτει ισχυρή οικονομία, είναι η έβδομη του πλανήτη και η καθημερινή ζωή της, δείχνει ότι πρόκειται για εύπορη χώρα».
Keywords
Τυχαία Θέματα