ΔΝΤ : ΞΕΚΙΝΑ Η ΚΟΥΡΣΑ ΔΙΑΔΟΧΗΣ ΜΕ ΦΑΒΟΡΙ ΤΗΝ ΛΑΓΚΑΡΝΤ

10:33 23/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ξεκινά από σήμερα η κούρσα της διαδοχής του Ντομινίκ Στρος-Καν στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, με τη γαλλίδα υπουργό Οικονομικών, Κριστίν Λαγκάρντ, να φαίνεται πως γίνεται σιγά-σιγά ισχυρό φαβορί για να διαδεχθεί τον συμπατριώτη της, στη θέση του γενικού διευθυντή.Η υποβολή των υποψηφιοτήτων...

θα διαρκέσει έως και τις 10 Ιουνίου, ούτως ώστε,
ο επόμενος επικεφαλής να έχει διοριστεί έως τις 30 Ιουνίου.
Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου Ντιντιέ Ρέιντερς εξέφρασε χθες το ενδιαφέρον του για τη θέση του επικεφαλής του Ταμείου, αλλά παραδέχτηκε ότι η γαλλίδα ομόλογός του, είναι η δημοφιλέστερη υποψήφια της Ευρώπης για το αξίωμα αυτό.
Η Βρετανία, μέσω του υπουργού Οικονομικών της Τζορτζ Όσμπορν, εξέφρασε τη στήριξή της στην υποψηφιότητα Λαγκάρντ, κάτι το οποίο έκανε και η γερμανική πλευρά, με την καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να τη θεωρούν ιδανική.
Παράλληλα, δεν θα μπορέσει να μην έχει την υποστήριξη της γαλλικής κυβέρνησης, ενώ και ο ιταλός πρωθυπουργός Σίλβιο Μπερλουσκόνι και ο πρόεδρος του Eurogroup, Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ στηρίζουν τη γαλλίδα υπουργό.
Η αμερικανική πλευρά -οι ΗΠΑ είναι ο βασικός μέτοχος του Ταμείου- δεν έχουν εκφέρει άποψη, αλλά η "συμπάθεια" της Λαγκάρντ προς τις ΗΠΑ ενδεχομένως να παίξει καθοριστικό ρόλο.
Δεύτερος υποψήφιος θα είναι ο Αγκουστίν Κάρστενς, επικεφαλής της Τράπεζας του Μεξικού, ενώ στην κούρσα αναμένεται να μπει και ο Νοτιοαφρικανός Τρέβορ Εμάνουελ, επικεφαλής της Εθνικής Επιτροπής Σχεδιασμού της χώρας.
Σημειώνεται ότι 4 από τους 12, έως τώρα, γενικούς διευθυντές του Ταμείου ήταν Γάλλοι, ενώ σύμφωνα με μία άτυπη συμφωνία, ο επικεφαλής της Παγκόσμιας Τράπεζας είναισυνήθως Αμερικανός και ο επικεφαλής του ΔΝΤ Ευρωπαίος.
Το προφίλ της υποψήφιας "πρώτης κυρίας" του ΔΝΤ
Η Κριστίν Λαγκάρντ αν διαδεχθεί τον συμπατριώτη της, Ντομινίκ Στρος-Καν, στην ηγεσία του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείουθα να γίνει η πρώτη γυναίκα στο νο. 1 του Ταμείου. Ποια είναι όμως η σιδηρά κυρία της γαλλικής οικονομίας;
Η Κριστίν Μαντλέν Οντέτ Λαλουέτ (όπως ήταν το αρχικό της επώνυμο) γεννήθηκε στο Παρίσι πριν από 55 χρόνια από γονείς ακαδημαϊκούς. Είναι απόφοιτος Νομικής με πτυχίο Μάστερ στις Πολιτικές Επιστήμες, ενώ αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι υπήρξε μέλος της εθνικής ομάδας συγχρονισμένης κολύμβησης της Γαλλίας.
Έχει διατελέσει πρόεδρος της διεθνούς φήμης νομικής εταιρείας Baker & Mckenzie, ενώ είναι η πρώτη γυναίκα υπουργός Οικονομικών σε χώρα της G8. . Από το 2005 έως το 2007 ήταν υπουργός Εμπορίου της Γαλλίας, ενώ από τότε μέχρι σήμερα είναι υπουργός Οικονομικών. Το 2009 οι Financial Times την ανακήρυξαν ως καλύτερη Ευρωπαία υπουργό Οικονομικών, ενώ την ίδια χρονιά το Forbes την είχε συμπεριλάβει στη 17η θέση μεταξύ των 100 πιο ισχυρών γυναικών του πλανήτη.
Έχει δύο γιούς, ενώ είναι και Ιππότης της Λεγεώνας της Τιμής
Keywords
Τυχαία Θέματα