Διπλο ρηγμα γιατον κυβερνητικο συνασπισμο στην ψηφοφορια των προαπαιτουμενων...

16:02 6/11/2015 - Πηγή: Fimotro
Με διπλό ρήγμα ολοκλήρωσε την ψηφοφορία του πολυνομοσχεδίου με τα νέα προαπαιτούμενα...
ο κυβερνητικός συνασπισμός καθώς οι ΑΝΕΛ καταψήφισαν δύο άρθρα.

Την ίδια ώρα τα δύο κυβερνητικά στρατόπεδα προβληματίζονται και από τις επιμέρους διαφοροποιήσεις της κυρίας Αννας Βαγιενά (ΣΥΡΙΖΑ) που καταψήφισε την διάταξη για την παράταση παροχής ασφαλιστικής και φορολογικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής της Ελενα
Κουντουρά (ΑΝΕΛ) που την υπερψήφισε κόντρα στην «γραμμή» που είχε δώσει ο πρόεδρός της Πάνος Καμμένος και του κ. Νίκου Νικολόπουλου (ΑΝΕΛ) που επέλεξε να απέχει.

Κλίμα έντασης και ηθική αυτουργία

Πάντως, η συζήτηση διεξήχθη σε κλίμα οξείας αντιπαράθεσης που δυναμιτίστηκε από την υπόθεση Φίλη αλλά και από την χυδαία επίθεση από μέλη της Χρυσής Αυγής κατά του κ. Γιώργου Κουμουτσάκου. Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγόρησε τον υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης κατά του βουλευτή της. Είναι ενδεικτική και η δήλωση του κ. Κουμουτσάκου που είπε ότι «τα χέρια της βίας τα οπλίζουν οι δηλώσεις του υπουργού». Ωστόσο, η ΝΔ απέσυρε τις αρχικές σκέψεις για κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά του υπουργού και περιορίστηκε σε κατάθεση επίκαιρης επερώτησης προκειμένου να πάρει θέση ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση για το θέμα. Από την άλλη πλευρά η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη επιχείρησε να επιστρέψει την κατηγορία της ηθικής αυτουργίας λέγοντας «ο κ. Γεωργιάδης με tweet έλεγε ότι οι Πόντιοι θα ζητήσουν το κεφάλι του κ. Φίλη επι πίνακι στο Σύνταγμα. Όμως, οι άνθρωποι που δρουν ενάντια στην Δημοκρατία δεν βλέπουν ποιόν έχουν απέναντί τους. Δεν βρήκαν το κεφάλι του κ. Φίλη και πήραν του κ. Κουμουτσάκου».

Διπλό ρήγμα στον κυβερνητικό συνασπισμό και διαφοροποίηση από Αννα Βαγενά και Έλενα Κουντουρά

Επι της νομοθετικής ουσίας οι ΑΝΕΛ μετά την καταψήφιση του άρθρου για την φορολόγηση των ελληνικών εταιριών ζυθοποιίας που οδήγησε τελικά στην απόσυρση του άρθρου καταψήφισαν και την διάταξη που δίνει παράταση για έκδοση φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας στο Μέγαρο Μουσικής. Επίσης, το άρθρο καταψήφισε η κυρία Αννα Βαγενά από τον ΣΥΡΙΖΑ ενώ η κυρία Ελενα Κουντουρά των ΑΝΕΛ επέλεξε να κάνει «αντάρτικο» στο «αντάρτικο» των ΑΝΕΛ και υπερψήφισε. Ωστόσο το τελευταίο ψηφίστηκε κανονικά καθώς το στήριξαν ΝΔ (εκτός της κυρίας Σοφίας Βούλτεψη), Δημοκρατική Συμπαράταξης, Ποτάμι και Ένωση Κεντρώων. Επι της αρχής το νομοσχέδιο εγκρίθηκε με 154 θετικές ψήφους, 9 «παρών» και 113 «όχι»

Πέρασαν στα μουλωχτά «προβληματικές» τροπολογίες και «βελτιώσεις»

Την ίδια ώρα και υπο το κλίμα γενικευμένης αναταραχής η κυβέρνηση έσπευσε σε βομβαρδισμό τροπολογιών και νομοτεχνικών βελτιώσεων της τελευταίας στιγμής επιχειρώντας να αιφνιδιάσει το Σώμα με μια σειρά «προβληματικών» ρυθμίσεων που προβλέπουν από προστασία των αυθαίρετων κτισμάτων εως παροχή ποινικής και αστικής ασυλίας στα στελέχη της φορολογικής διοίκησης και στον Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων για φορολογικές υποθέσεις που παραγράφονται αν και είχαν την υποχρέωση να τις διεκπεραιώσει. Συνολικά κατατέθηκαν οκτώ τροπολογίες, όμως, εως και ελάχιστα δευτερόλεπτα πριν την έναρξη της ψηφοφορίας οι υπουργοί έφερναν και απέσυραν δεκάδες σελίδες νομοτεχνικών βελτιώσεων και αλλαγών.

Ενδεικτική είναι η τροπολογια που κατέθεσε το βράδυ της Πέμπτης ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης – και που η αντιπολίτευση χαρακτήρισε «έκτρωμα» - σύμφωνα με την οποία αναστέλλονται όλες οι κατεδαφίσεις αυθαιρέτων σε δασικές περιοχές εως ότου καταρτιστούν δασικοί χάρτες. Η ρύθμιση δεν εξόργισε μόνο τους βουλευτές τις αντιπολίτευσης αλλά και των κυβερνητικών κομμάτων που αναζητούσαν τον αρμόδιο υπουργό στους διαδρόμους του κοινοβουλίου για να του ζητήσουν εξηγήσεις. Τελικά, ο κ. Τσιρώνης υποχρεώθηκε σε άτακτη οπισθοχώρηση, μετά από συνεννόηση με τον πρωθυπουργό όπως είπε, αποσύροντας την τροπολογία για να την επανακαταθέσει σε επόμενο νομοσχέδιο.

Ασυλία σε ελεγκτές και γγ Δηγμοσίων Εσόδων

Επίσης, πρωτοφανές για τα κοινοβουλευτικά χρονικά ήταν και η ενέργεια του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών Τρύφων Αλεξιάδη που κατέθεσε τρεις σελίδες νομοτεχνικές βελτιώσεις για τροπολογία που ο ίδιος είχε καταθέσει. Εκτός όμως των ζητημάτων που εγείρονται επι της διαδικασίες, προβληματισμό δημιούργησε και το περιεχόμενό τους.

Σύμφωνα με τις «βελτιώσεις» που στην ουσία αποτελούν ξεχωριστή τροπολογία τα όργανα της φορολογικής διοίκησης έχουν αστική, πειθαρχική και ποινική ασυλία για υποθέσεις που έχουν αναλάβει και παραγράφονται εκτός όσων έχουν μπει στην λίστα προτεραιότητας. Για την ρύθμιση ο κ. Γιάννης Βρούτσης είπε ότι «Μέσα από την διάταξη σηματοδοτείτε ότι θα παραγραφούν στο τέλος του χρόνου δεκάδες χιλιάδες υποθέσεις που είναι σε εκκρεμότητα. Η αποτίμηση είναι ότι θα χαθούν εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ. Γιατί το δέχθηκε; Ποιος το επέβαλε; Πόσες υποθέσεις και πόσα εκατομμύρια θα χάσουμε;». Ο κ. Χάρης Θεοχάρης έδωσε μια ακόμα διάσταση λέγοντας ότι «διώξατε την κα. Σαββαίδου που δεν καλυπτόταν από αυτή την ασυλία. Αδειάσατε την θέση. Θα φέρετε τον δικό σας και θα τον ντύσετε με ασυλία».

Επίσης, ο προεδρεύοντας Νικήτας Κακλαμάνης πρότεινε στον αρμόδιο υπουργό να αποσύρει την ρύθμιση για να μην αιφνιδιαστεί το Σώμα και να την επανακαταθέσει σε νομοσχέδιο που θα συζητηθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Ωστόσο κ. Αλεξιάδης επέμεινε υποστηρίζοντας ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση ενώ πρόσθεσε ότι αποτελεί «νομική θωράκιση των ελεγκτικών οργάνων από διώξεις. Δεν υπάρχει θέμα παραγραφής για το 2015 γιατί η Βουλή ψήφισε και παρατάθηκαν οι προθεσμίες παραγραφείς για υποθέσεις με εντολές ελέγχου ή εισαγγελική παραγγελία. Εδώ φέρνουμε την υλοποίηση των προαπαιτούμενων».
Keywords
Τυχαία Θέματα