''δικο μας το λαθος για τα προβληματα της οικονομιασ''...

19:29 24/1/2014 - Πηγή: Fimotro
«Τα προβλήματα της κυπριακής οικονομίας είναι αποτέλεσμα των δικών μας αδυναμιών, της αναποφασιστικότητας, της αδυναμίας έγκαιρης δράσης τόσο ως προς...
τα δημόσια οικονομικά όσο και ως προς το τραπεζικό σύστημα», δήλωσε στην εκπομπή HARDtalk του BBC ο Kύπριος Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε πως «το γεγονός ότι αναγνωρίζουμε πως τα προβλήματα ήταν δικά μας, μάς επιτρέπει τώρα να αναλάβουμε τον έλεγχο της κατάστασης και να εξηγήσουμε στο κοινό ότι διορθώνουμε τα προβλήματα αυτά».

Παραδέχθηκε
πως το τραπεζικό σύστημα στην Κύπρο ήταν υπερβολικά μεγάλο, σημειώνοντας, ωστόσο, ότι όσο πιο μικρή είναι μία χώρα τόσο αναπόφευκτα μεγαλύτερο θα είναι κατ’ αναλογία του ΑΕΠ το τραπεζικό της σύστημα. Σημείωσε ότι ακόμα και σε μια μεγάλη χώρα όπως το Ηνωμένο Βασίλειο ο τραπεζικός κλάδος είναι αναλογικά πολύ μεγάλος.

Σε ερώτηση για τις κατηγορίες περί ξεπλύματος βρώμικου ρωσικού χρήματος, απάντησε ότι επειδή η Κυβέρνηση ήθελε να καθαρίσει το όνομα της Κύπρου «μια και καλή», συμφώνησε σε διπλό λογιστικό έλεγχο, τόσο από ευρωπαϊκό θεσμό όσο και από ανεξάρτητη ιδιωτική εταιρεία.

Ο κ. Γεωργιάδης σημείωσε, επίσης, ότι ο οδικός χάρτης που έχει συμφωνηθεί με την Τρόικα προβλέπει την άρση των περισσότερων περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων έως την άνοιξη.

Σε ό,τι αφορά την προοπτική εμπορικής εκμετάλλευσης των αποθεμάτων φυσικού αερίου, τόνισε ότι δεν συνιστά υποκατάστατο της δημοσιονομικής προσαρμογής.

Επίσης, σχετικά με τις απειλές της Τουρκίας ως προς τη διαδικασία εκμετάλλευσης του αερίου, σημείωσε ότι κανένα κράτος-μέλος της ΕΕ δεν πρέπει να υποκύπτει σε τέτοιου είδους απειλές, «εντελώς αβάσιμες νομικά και ηθικά».
Πηγή : protothema.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα