Διαβεβαιωσε ο κερι το ισραηλ για την ισχυ της συμφωνιας αμερικης - ρωσιας για τη συρια...

14:21 16/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Τζον Κέρι διαβεβαίωσε δημοσίως το Ισραήλ ότι η συμφωνία στην οποία κατέληξε με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ είναι ικανή να στερήσει από τη Δαμασκό το χημικό της οπλοστάσιο... Μιλώντας σε δημοσιογράφους μετά από την ενημέρωση που έκανε στον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο Κέρι είπε ότι η συμφωνία μπορεί να στερήσει απολύτως από τη Συρία όλα τα χημικά της όπλα.
Δήλωσε ακόμη ότι η Ρωσία έχει ανακοινώσει πως το καθεστώς του Σύρου προέδρου Άσαντ συμφώνησε να υποβάλει κατάλογο
με το χημικό του οπλοστάσιο εντός μίας εβδομάδας.
Ο Αμερικανός υπουργός σχολίασε ότι η συμφωνία είναι το πιο φιλόδοξο σχέδιο καταστροφής χημικών όπλων μέχρι σήμερα, αλλά προειδοποίησε ότι η επιλογή της προσφυγής στη βία παραμένει στο τραπέζι σε περίπτωση που ο σύρος πρόεδρος δεν τηρήσει τις δεσμεύσεις του.
«Αυτή (η συμφωνία) θα είναι αποτελεσματική στο βαθμό που θα εφαρμοστεί και ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα έχει καταστήσει σαφές ότι για την επίτευξή της, παραμένει η απειλή της στρατιωτικής δράσης. Δεν μπορούμε να δεχτούμε κούφια λόγια», προειδοποίησε.

Διαβεβαίωσεις Κέρι για την ισχύ της ρωσοαμερικανικής συμφωνίας Από την πλευρά του ο γερμανός υπουργός Εξωτερικών Γκίντο Βεστερβέλε ζήτησε την ταχεία εφαρμογή της ρωσο-αμερικανικής συμφωνίας. «Η Γερμανία υποστηρίζει τη ρωσο-αμερικανική συμφωνία για τον έλεγχο και την καταστροφή των συριακών χημικών όπλων. Είναι σημαντικό στο εξής να εφαρμοστεί στην πράξη», αναφέρει σε γραπτή του δήλωση ο ΥΠΕΞ της Γερμανίας.
«Θέλουμε τα χημικά όπλα να καταγραφούν και να καταστραφούν σε όλο τον κόσμο επειδή έτσι ο κόσμος θα γίνει πιο ασφαλής. Κατά συνέπεια είμαστε διατεθειμένοι να παράσχουμε τεχνική ή οικονομική συνεισφορά κατά τη διάρκεια της καταστροφής των χημικών όπλων της Συρίας», συμπληρώνει.

«Νίκη για τη Συρία» η συμφωνία για τα χημικά, λέει υπουργός του Άσαντ Εξάλλου, και ο επικεφαλής του Αραβικού Συνδέσμου Ναμπίλ αλ Αράμπι χαιρέτισε τη συμφωνία Ρωσίας - ΗΠΑ για το συριακό χημικό οπλοστάσιο, αναφέροντας ότι πρόκειται για «ένα βήμα πιο κοντά στην πολιτική επίλυση της κρίσης». Ο Αραβικός Σύνδεσμός, ο οποίος διέγραψε τη Συρία από τις τάξεις του τον Νοέμβριο του 2011 και παραχώρησε την έδρα της Δαμασκού στον κυριότερο συνασπισμό της συριακής αντιπολίτευσης, έχει ασκήσει σφοδρή κριτική κατά καθεστώτος Άσαντ για την επίθεση με χημικά.
Ο Αράμπι κάλεσε όλες τις πλευρές που μπορούν να ασκήσουν επιρροή «να αναλάβουν ευθύνες μέσω του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών για να διασφαλίσουν μία ουσιαστική εκεχειρία» και να επιτρέψουν την πρόσβαση στη χώρα στην ιατρική και ανθρωπιστική βοήθεια.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Reuters, Γαλλικό Πρακτορείο, Γερμανικό Πρακτορείο
Keywords
Τυχαία Θέματα