Διαλλακτικος ο σοιμπλε...

09:51 12/2/2014 - Πηγή: Fimotro
Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε προτίθεται να συμβιβαστεί όσον αφορά το ευρωπαϊκό ταμείο για την αναδιάρθρωση και την εκκαθάριση προβληματικών τραπεζών, ...
μετά τις σφοδρές επικρίσεις που δέχθηκε το τρέχον σχέδιο για την δημιουργία του από εξέχοντα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters,
ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επέμεινε στην πάγια θέση του.
Σύμφωνα με αυτή, απαιτείται τροποποίηση των συνθηκών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εάν αυτή πρόκειται να κινηθεί πέραν της σημερινής της διακυβερνητικής προσέγγισης όσον αφορά την τραπεζική ένωση, η οποία συμφωνήθηκε από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ τον Δεκέμβριο.
Ο Σόιμπλε πρόσθεσε, βέβαια, ότι είναι έτοιμος να συζητήσει αλλαγές στη συμφωνία αυτή, που ο πρόεδρος του ΕΚ Μάρτιν Σουλτς έχει προειδοποιήσει ότι θα απορρίψει στην τρέχουσα μορφή της.
«Δεν μπορεί κάποια πλευρά να λέει ότι κάτι θα γίνει με τον δικό της τρόπο, ή δεν θα γίνει. Η Ευρώπη δεν λειτουργεί έτσι», αναγνώρισε ο Σόιμπλε.
«Προς το παρόν διεξάγεται μια εντατική συζήτηση σχετικά με το χρηματοοικονομικό πλαίσιο του ταμείου εκκαθάρισης και σχετικά με το χρονοδιάγραμμα της οικοδόμησής του. Είμαι βέβαιος ότι μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία για αυτό το ζήτημα», πρόσθεσε.
Η συμφωνία, η οποία είχε επιτευχθεί στα τέλη της περασμένης χρονιάς έπειτα από μήνες επίπονων διαπραγματεύσεων προβλέπει την δημιουργία ενός ταμείου εκκαθάρισης με κεφάλαιο 55 δισεκ. ευρώ, που θα προκύψει από τις ίδιες τις ευρωπαϊκές τράπεζες διαμέσου μιας ειδικής εισφοράς τους. Το ταμείο αυτό αναμένεται να οικοδομηθεί μέσα σε μια περίοδο 10 ετών.
Το σχέδιο προβλέπει παράλληλα ότι η αμοιβαιοποίηση των υποχρεώσεων των κρατών-μελών της ΕΕ σε ό,τι αφορά τις πτωχεύσεις πιστωτικών ιδρυμάτων θα είναι ελάχιστη.
Η Γερμανία επέμεινε καθ' όλη την διάρκεια της διαπραγμάτευσης ότι η κάθε χώρα ξεχωριστά πρέπει να αναλαμβάνει την ευθύνη για το κόστος της διαδικασίας πτώχευσης μιας τράπεζας, μετά την συμμετοχή των πιστωτών της, των επενδυτών σε αυτή και εντέλει των μεγάλων πελατών της στην διαδικασία (το λεγόμενο bail-in).
Στο αποκορύφωμα της κρίσης στην ευρωζώνη, προβληματικές τράπεζες ώθησαν κράτη όπως η Ιρλανδία και η Κύπρος στο χείλος της πτώχευσης.
Το σχέδιο για την τραπεζική ένωση της Ευρώπης καταρτίστηκε ώστε να σπάσει ο φαύλος κύκλος που συνδέει τις υποχρεώσεις των τραπεζών με τα κρατικά χρέη, αν και ορισμένοι επικριτές του σημειώνουν πως η συμφωνία η οποία επετεύχθη τον Δεκέμβριο δεν επαρκεί για κάτι τέτοιο.
Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο ΕΚ, τα κράτη μέλη και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή άρχισαν τον περασμένο μήνα. Ο συμβιβασμός για το σχέδιο θα πρέπει να έχει επιτευχθεί έως τις αρχές Απριλίου, αφού σε διαφορετική περίπτωση θα καθυστερήσει για έως κι ένα έτος, ωσότου αναλάβουν καθήκοντα το νέο ευρωκοινοβούλιο και η επόμενη Κομισιόν.
Στη συνέντευξή του, ο Σόιμπλε εξήρε την πρόοδο που όπως τόνισε έχει επιτευχθεί σε χώρες όπως η Ιρλανδία, η Ισπανία και η Πορτογαλία, ενώ σημείωσε πως δεν υπάρχουν άλλα κράτη μέλη της ΕΕ τα οποία μπορεί να χρειαστούν ‘διάσωση’ στο ορατό μέλλον.
Για ένα μεγάλο διάστημα πέρυσι η Σλοβενία χαρακτηριζόταν ως χώρα η οποία θα μπορούσε να είναι η επόμενη που θα υπαχθεί σε ένα ευρωπαϊκό πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης, αλλά τον Δεκέμβριο η Λιουμπλιάνα ανακοίνωσε ότι θα συγκεντρώσει τα 4,8 δισεκ. ευρώ που χρειαζόταν για να ανακεφαλαιοποιήσει το τραπεζικό της σύστημα χωρίς διεθνή δανεισμό.
«Όλες οι πρόσφατες σχετικές αναφορές καταδεικνύουν πως η Σλοβενία δεν θα χρειαστεί ένα πρόγραμμα» στήριξης, είπε ο Σόιμπλε.
Πηγή : enikos.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα