Δεν εφυγε κανεις απο τους συρους στο συνταγμα...

15:30 9/12/2014 - Πηγή: Fimotro
«Ή όλοι διαβατήρια ή κανένας». Αυτό ήταν το σύνθημα των Σύρων προσφύγων που βρίσκονται και σήμερα στο Σύνταγμα...
Από νωρίς επικρατεί ένταση, καθώς ομάδα Σύρων αντέδρασε στην απόφαση της Πολιτείας να μεταφερθεί ο ευπαθής πληθυσμός σε κέντρα φιλοξενίας και απαγόρευσε σε συμπατριώτες τους, άρρωστα παιδιά και γυναίκες, να αποχωρήσουν από το Σύνταγμα, φοβούμενοι μην τυχόν δοθούν επιλεκτικά διαβατήρια.

Ετσι και σήμερα, αν και η Πολιτεία
έχει καταστήσει σαφές ότι το αίτημά τους δεν είναι δυνατόν να γίνει αποδεκτό λόγω της κοινοτικής νομοθεσίας, οι Σύροι ζητούν άμεση παροχή διαβατηρίων σε όλους τους πρόσφυγες χωρίς καμία εξαίρεση.

Πούλμαν του δήμου Αθηναίων μαζί με ασθενοφόρο έφτασαν στο σημείο λίγο μετά τις 10:30, όμως οι Σύροι δεν επέτρεψαν να επιβιβαστούν σε αυτά συμπατριώτες τους. Ετσι, μία ώρα μετά, το πούλμαν έφυγε άδειο. Και όλα αυτά γίνονται, ενώ ένα αγοράκι νωρίτερα λιποθύμησε.

Από την ταλαιπωρία 21 ημερών, την έλλειψη σωστής διατροφής και μη κατάλληλων συνθηκών διαβίωσης το παιδί αισθάνθηκε αδιαθεσία και σωριάστηκε στο έδαφος, κρατώντας στο χέρι του τα παιχνίδια του.

Τρομαγμένος ο πατέρας το πήρε στα χέρια του και άρχισε να τρέχει προς το αυτοσχέδιο τραπέζι για να ακουμπήσει το μικρό αγοράκι.

Ευτυχώς το παιδί ανέκτησε τις αισθήσεις του μετά και τις πρώτες βοήθειες που του προσέφερε ιδιώτης ιατρός που παρέχει ιατρική υποστήριξη στους πρόσφυγες όλο αυτό το χρονικό διάστημα. Το ασθενοφόρο που παρέλαβε το παιδί, τό μετέφερε στο Παίδων. Σύμφωνα με πληροφορίες, το αγοράκι ενδέχεται να έχει επιληπτικές τάσεις.

Το πούλμαν ήταν να παραλάβει επτά με οκτώ οικογένειες Σύρων προσφύγων -περίπου, δηλαδή, 28 άτομα- που θα τις μετέφερε σε κάποιο χώρο φιλοξενίας στο κέντρο της Αθήνας. Μετά τις τελευταίες εξελίξεις οι επιτροπές των περίπου 650 Σύρων που ζητούν άσυλο θα συνεδριάσουν, για να μεταφέρουν λίστα με τα αιτήματά τους προς το υπουργείο Δημοσίας Τάξης και Προστασίας του Πόλιτη.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον Γενικό Γραμματέα Πληθυσμού και Κοινωνικής Συνοχής, Αγγελο Συρίγο, η Ελλάδα έχει κάνει ρεκόρ, καθώς δίνει δέκα άσυλα την ημέρα, τη στιγμή που στη Σουηδία χρειάζονται από ένας έως δύο μήνες. Ο κ. Συρίγος, τόνισε, ακόμη, πως όποιος αποκτήσει άσυλο, δέκα ημέρες μετά την απόκτησή του θα μπορεί να αποκτήσει ταξιωδικά έγγραφα, ενώ επανέλαβε πως η Πολιτεία κάνει ό,τι μπορεί.
Keywords
Τυχαία Θέματα