Δεν ανοιξε το δημοτικο σχολειο ερεικουσας...

12:20 19/9/2015 - Πηγή: Fimotro
...ΔΡΑΜΑΤΙΚΗ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ...
Mε πλήθος προβλημάτων ξεκίνησε σε όλη τη χώρα η νέα σχολική χρονιά. Σε πολλά σχολεία δεν χτύπησε ...
ποτέ το πρώτο κουδούνι, ενώ φέτος σε πολλές περιφέρειες τα κενά σε εκπαιδευτικούς έχουν ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Μία από αυτές τις περιφέρειες, όπου το διδακτικό προσωπικό είναι ελλιπέστατο, είναι κι αυτή των Ιονίων Νήσων.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό διευθυντή εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων, Κώστα Γκούση, τα κενά
αυτή τη στιγμή είναι 547 στην πρωτοβάθμια και 261 στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Από αυτά τα 281 κενά στην πρωτοβάθμια και τα 92 στη δευτεροβάθμια αφορούν στην Κέρκυρα, που είναι και η πρωτεύουσα των νησιών του Ιονίου.

«Τα σχολεία που δεν έχουν ανοίξει είναι επτά νηπιαγωγεία στην Κέρκυρα, δύο στη Λευκάδα κι ένα στην Κεφαλονιά. Δημοτικό που δεν έχει ανοίξει είναι μόνο ένα στο διαπόντιο νησί την Ερείκουσα (σ.σ.: εκεί όπου τον Αύγουστο ο Αλέξης Τσίπρας μαζί με τη συμβία του Περιστέρα Μπαζιάνα πέρασαν ολιγοήμερες διακοπές χωρίς να έχουν αστυνομική προστασία και θέλοντας να ξεκλέψουν λίγο χρόνο για ανάπαυλα από το βαρύ πρόγραμμα του τέως πρωθυπουργού)», δήλωσε στο protothema.gr ο κ. Γκούσης.

«Όσον αφορά στην κρίση των καιρών τέτοια κενά δεν υπήρχαν ποτέ. Στην περιοχή της περιφέρειας που είναι νησιωτική υπάρχει κι η επιβάρυνση ότι έγιναν πολλές μετακινήσεις με μεταθέσεις και με αποστάσεις. Δηλαδή, τα κενά σχεδόν διπλασιάστηκαν με τις αποσπάσεις σε σχέση με τα στοιχεία που είχαμε αρχές Σεπτεμβρίου», πρόσθεσε ο περιφερειακός διευθυντής εκπαίδευσης Ιονίων Νήσων.

Από την άλλη, δάσκαλοι και καθηγητές τονίζουν πως το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο καθώς σε αρκετές περιπτώσεις σχολεία που άνοιξαν υπάρχει μόνο ο διευθυντής κι ένας εκπαιδευτικός. Στην κατηγορία αυτή σύμφωνα με την πρόεδρο των δασκάλων Κέρκυρας, Ελένη Μαλαχά εντάσσονται σχολικές μονάδες σε Αυλιώτες, Πετριτή, Περιβόλι, Κασσιώπη κι αλλού. «Τα κενά στην Κέρκυρα είναι περίπου 365 σε δασκάλους, νηπιαγωγούς, εκπαιδευτικούς ειδικοτήτων κι ειδική αγωγή. Το καινούριο χαρακτηριστικό που πριν δεν το είχαμε είναι ότι τα κενά αυτά στην Κέρκυρα είναι στοιχειώδη για να μπορούν να λειτουργήσουν οι σχολικές μονάδες. Αυτή τη στιγμή τα σχολεία της Κέρκυρας υπολειτουργούν. Είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού αυτά τα οποία λειτουργούν κανονικά χωρίς ελλείψεις και είναι στελεχωμένα πλήρως», τόνισε η κ. Μαλαχά.

«Έχουμε 51 Δημοτικά και 74 νηπιαγωγεία σε όλο το νησί και στους Παξούς. Εκτός από το Δημοτικό Ερείκουσας κλειστό είναι και το νηπιαγωγείο των Παξών, που θα έπρεπε να έχει οκτώ νηπιαγωγούς για να λειτουργήσει και δεν έχει κανέναν κι από δασκάλους λείπουν έξι. Το πρόβλημα οξύνεται γιατί έχουν πολλά χρόνια να γίνουν διορισμοί, οπότε τα σχολεία δουλεύουν μόνο με αναπληρωτές. Όλη αυτή η ταλαιπωρία του να μην είναι ανοιχτό το σχολείο, να μη λειτουργεί το ολοήμερο και τα παιδιά να σχολάνε στις 11:00 και στις 11:30 γιατί δεν έχουν εκπαιδευτικούς να τα κρατήσουν δημιουργεί πρόβλημα και στους γονείς που εργάζονται και στα παιδιά που αργούν να μπουν σε πρόγραμμα. Σε 34 δημοτικά στην Κέρκυρα έχουμε περιπτώσεις με έναν διευθυντή κι έναν ή περισσότερους δασκάλους. Έχουμε περιπτώσεις, όπου ο διευθυντής είναι μουσικός κι έχει μόνο έναν δάσκαλο. Ό,τι προσωπικό υπάρχει μπαίνει στην τάξη απλώς για να απασχολήσει. Ο μουσικός δε μπορεί να καλύψει το πλήρες πρόγραμμα του παιδιού», σημείωσε, ακόμη, η κυρία Μαλαχά.
Keywords
Τυχαία Θέματα