''δε θα υπαρξουν συνομιλιες για την κυριαρχια στο γιβραλταρ''...

16:57 4/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Οι υπουργοί Εξωτερικών Ηνωμένου Βασιλείου και Ισπανίας σημείωσαν ότι δεν υπάρχει πιθανότητα να υπάρξουν σύντομα βρετανοϊσπανικές συνομιλίες για το μέλλον της κυριαρχίας του Γιβραλτάρ...

Ο επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, Γουίλιαμ Χέιγκ, μιλώντας στη Βουλή των Κοινοτήτων, τόνισε ότι η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου «ουδέποτε θα διαπραγματευόταν το ζήτημα της κυριαρχίας» αψηφώντας την ίδια τη βούληση των κατοίκων του Γιβραλτάρ.
Πρόσθεσε
δε ότι το Γιβραλτάρ επιθυμεί να παραμείνει βρετανικό, ωστόσο η Μεγάλη Βρετανία επιθυμεί να διευθετηθεί η πρόσφατη συνοριακή διαφορά με την Ισπανία.
Ο ισπανός ομόλογός του υπογράμμισε, από την πλευρά του, ότι «δεν είναι τώρα η στιγμή» να συζητηθεί το θέμα της κυριαρχίας.
Ο Χοσέ Μανουέλ Γκαρθία – Μαργκάγιο, μιλώντας με τη σειρά του στο ισπανικό κοινοβούλιο, τόνισε πάντως ότι η «φιλία» θα πρέπει να πρυτανεύσει μεταξύ Ισπανίας και Ηνωμένου Βασιλείου.
Η πρόσφατη ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών ανέκυψε μετά την εντατικοποίηση των ελέγχων των ισπανικών αρχών στα σύνορα με τον μικρό βρετανικό θύλακα, η οποία οδήγησε σε πολύωρες καθυστερήσεις.
Το Γιβραλτάρ ισχυρίζεται ότι οι έλεγχοι αποτελούν απάντηση της Ισπανίας στην κίνησή του να υψώσει θαλάσσια φράγματα από τσιμέντο, ώστε να δημιουργήσει τεχνητό ύφαλο, τον οποίο οι Ισπανοί θεωρούν βλαβερό για τα συμφέροντα των αλιέων τους.
Πολιτικά είχε χαρακτηρίσει τα κίνητρα της Ισπανίας σε ό,τι αφορά τους ελέγχους και ο βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον.
Οι αρχές του μικρού θύλακα ισχυρίζονται ότι η κίνησή τους ήταν προσπάθεια να ευνοήσουν την ανάπτυξη της θαλάσσιας ζωής.
Ο κ. Χέιγκ ενημέρωσε τους βρετανούς βουλευτές ότι ο Ζοζέ Μανούελ Μπαρόζο διαβεβαίωσε τον κ. Κάμερον εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ότι σύντομα θα σταλούν στα σύνορα Ισπανίας – Γιβραλτάρ ελεγκτές, ώστε να εξακριβωθεί η φύση του προβλήματος.
Keywords
Τυχαία Θέματα