''δε θα κατηγορησουμε το πασοκ ως εγκληματικη οργανωση''...

18:45 11/3/2015 - Πηγή: Fimotro
Αυστηρή παρατήρηση σε όσους σπεύδουν να χαρακτηρίσουν πολιτικά κόμματα ως «εγκληματικές οργανώσεις»...
κάνει ο υπουργός Επικρατείας κατά της Διαφθοράς Παναγιώτης Νικολούδης με έγγραφο που διαβίβασε στην Βουλή.

Το έγγραφο του υπουργού κατατέθηκε προς απάντηση ερώτησης του βουλευτή των ΑΝΕΛ Νίκου Νικολόπουλου περί ενδεχόμενης ύπαρξης και λειτουργίας «εγκληματικής οργάνωσης ΠΑΣΟΚ». Ωστόσο, οι γενικές αναφορές του υπουργού εγείρουν
ερωτήματα για το αν αναφέρεται και στην υπόθεση της Χρυσής Αυγής.

Πιο αναλυτικά, ο κ. Νικολούδης σημειώνει ότι για την συγκρότηση της έννοιας του κακουργήματος «εγκληματική οργάνωση» απαιτούνται μεταξύ άλλων: «α) συγκρότηση δομημένης και με διαρκή δράση ομάδας β) δόλος – σκοπός καθ’ ενός από τα μέλη της ομάδας για την διάπραξη περισσοτέρων του ενός κακουργημάτων από αυτά που ρητώς αναφέρονται στην παραπάνω διάταξη».

Τονίζει ωστόσο πως «με βάση το δεδομένο ότι τα πολιτικά κόμματα έχουν από την ίδια τη φύση τους το αντικειμενικό στοιχείο - γνώρισμα της «οργανωμένης και με διαρκή δράση ομάδας» θα πρέπει με ιδιαίτερη προσοχή και επιφύλαξη να ερευνάται η τυχόν συνδρομή και του δεύτερου στοιχείου, δηλαδή του δόλου προς διάπραξη κακουργημάτων, δόλου ειδικού ενιαίου (συνολικού) για όλα τα μέλη της ομάδας» και προσθέτει «σε αντίθετη περίπτωση, όταν δηλαδή με ευκολία γίνεται δεκτή η συνδρομή του δεύτερου στοιχείου, ακόμα και στην περίπτωση που διαπιστώνεται ότι πολλά από τα μέλη ενός κόμματος έχουν τέλεση κακουργήματα, τούτο αποτελεί όχι μόνο λανθασμένη νομική προσέγγιση του ζητήματος, αλλά αποτελεί απαράδεκτη απειλή για τα πολιτικά κόμματα (ιδιαίτερα τα μεγαλύτερα) τα οποία αποτελούν βασικό στοιχέιο και πυλώνα του κοινοβουλευτικού πολιτεύματος».

Επισημαίνει δε πως ως κυβέρνηση «δεν προτιθέμεθα να στείλουμε στην Εισαγγελία του Αρείου Παγου έναν ενιαίο φάκελο με όλες τις υποθέσεις σκανδάλων, ούτε θα επιδιώξουμε ποτέ να αποδώσουμε συλλογική ευθύνη σε οποιοδήποτε κόμμα. Εκείνο που θα επιδιώξουμε είναι να αποδίδονται ευθύνες σε κάθε έναν για ότι ο ίδιος διέπραξε».
Keywords
Τυχαία Θέματα