Χρεος, ενσεργεια και κυπριακο στο τετ α τετ σαμαρα-ομπαμα

11:11 6/8/2013 - Πηγή: Fimotro
Με υψηλές προσδοκίες αναχώρησε, αργά χθες το βράδυ, ο Αντ. Σαμαράς για τις ΗΠΑ, καθώς προσδοκά την πολιτική και οικονομική στήριξη του Μπ. Ομπάμα, με τον οποίο θα συναντηθεί την Πέμπτη, κυρίως σε ό,τι αφορά την...
προσπάθεια για μια νέα μείωση του ελληνικού χρέους, αλλά και μια δήλωση υποστήριξης των προσπαθειών της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση
της κρίσης.
Ο Ελληνας πρωθυπουργός αναμένεται να ζητήσει η βοήθεια του Αμερικανού προέδρου, μέσω της άσκησης της επιρροής του προς ΔΝΤ, στη συζήτηση που εκτιμάται ότι θα ανοίξει μετά τις γερμανικές εκλογές για ένα νέο «κούρεμα» του χρέους, ενώ ιδιαιτέρως σημαντική θα είναι και μια δήλωση στήριξης των μεταρρυθμιστικών πρωτοβουλιών της κυβέρνησης, καθώς αυτή εκτιμάται ότι μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο για την εμπέδωση του κλίματος σταθερότητας στην Ελλάδα, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τη στάση των διεθνών αγορών απέναντι στη χώρα μας.
Ο Αντ. Σαμαρά θα επιδιώξει να αναδείξει τον σταθεροποιητικό ρόλο της Ελλάδας στη ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου, εκμεταλλευόμενος το ασταθές κλίμα που επικρατεί στην Τουρκία, τη Συρία, την Αίγυπτο και τη Μέση Ανατολή, κάτι που αποκτά μεγαλύτερη σημασία μετά και τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ κ. Τζ. Κέρι, που ανακοινώθηκε αργά χθες το απόγευμα.
Ταυτόχρονα ο κ. Σαμαράς θα επιχειρήσει να αναδείξει στις συναντήσεις του τόσο με τα πολιτικά όσο και τα οικονομικά στελέχη των ΗΠΑ, τις επενδυτικές ευκαιρίες που δημιουργούνται στην Ελλάδα στον τομέα της ενέργειας μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό ΤΑΡ, αλλά και τα αποτελέσματα των ερευνών για την ύπαρξη υδρογονανθράκων στη χώρα μας.
Χρέος
Η ελληνική πλευρά αναμένει από τον Μπ. Ομπάμα, πέρα από την άσκηση της επιρροής του προς το ΔΝΤ για το ζήτημα του χρέους, να υποστηρίξει και το ζήτημα της χαλάρωσης της οικονομικής πολιτικής στη Ευρωζώνη, κάτι για το οποίο προϊδέασε ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζ. Λιου, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αθήνα, όταν τάχθηκε ευθέως υπέρ της χαλάρωσης των δημοσιονομικών μέτρων στην Ευρωζώνη, αλλά και της ολοκλήρωσης των μεταρρυθμίσεων στην Ελλάδα.
Ο Αντ. Σαμαράς φτάνοντας σήμερα στην Ουάσιγκτον θα έχει συναντήσεις με τα επιτελεία των εφημερίδων Washington Post και New York Times, ενώ αύριο θα «πετάξει» αυθημερόν για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνομιλίες με στελέχη μεγάλων ελληνομερικανικών επενδυτικών ομίλων.
Την Πέμπτη, πριν από τη συνάντηση με τον Μπ. Ομπάμα, θα έχει συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Τζ. Κέρι, ενώ την πόρτα του Λευκού Οίκου θα περάσει, στις 10 το βράδυ ώρα Ελλάδος για την κατ΄ ιδίαν συνάντησή του με τον Αμερικανό πρόεδρο.
Αμέσως μετά θα αναχωρήσει και πάλι για τη Ν. Υόρκη, όπου την Παρασκευή θα έχει συναντήσεις με τον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν, τον δήμαρχο της πόλης Μ. Μπλούμπεργκ, εκπροσώπους της ελληνικής ομογένειας, καθώς και με τον επικεφαλής του Αμερικανοεβραϊκού Συμβουλίου Ντ. Χάρις.
Κυπριακό
Τον πρωθυπουργό συνοδεύουν στις ΗΠΑ μόνο οι στενοί συνεργάτες του Χρ. Λαζαρίδης, Γ. Μουρούτης, Στ. Παπασταύρου και ο διευθυντής του διπλωματικού του γραφείου, πρέσβης Στ. Βασιλόπουλος. Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι χθες ο κ. Σαμαράς - εν όψει της συνάντησής του με τον Μπ. Ομπάμα- είχε μακρά τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Κύπρου Νίκο. Αναστασιάδη και συζήτησαν κυρίως τις εξελίξεις για το Κυπριακό.
Αμέσως μετά ο ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος, Χρ. Στυλιανίδης, δήλωσε ότι ο κ. Σαμαράς ανέλαβε να μεταφέρει στον Αμερικανό πρόεδρο θέσεις του κ. Αναστασιάδη εν όψει και των διεργασιών που δρομολογούνται για το κυπριακό πρόβλημα στο προσεχές σύντομο μέλλον και πως «υπέδειξε ιδιαίτερα τη σημασία της πρότασης για την Αμμόχωστο, η οποία θα δώσει την αναγκαία ώθηση για την επιτυχία των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού».
Πηγή : imerisia.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα