Χωρις συμφωνια η πρωτη μερα επαφων για την επιλογη νεου προεδρου στη γερμανια

18:08 19/2/2012 - Πηγή: Fimotro
Οι προκαταρκτικές συνομιλίες ανάμεσα στο κόμμα της Γερμανίδας καγκελάριου, Άνγκελα Μέρκελ, προκειμένου να βρεθεί ο διάδοχος του Κρίστιαν Βουλφ, ο οποίος παραιτήθηκε από την προεδρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας εξαιτίας κατηγοριών περί...
διαφθοράς, διακόπηκαν το Σάββατο, χωρίς να υπάρξει συμφωνία. Οι συνομιλίες συνεχίζονται σήμερα.

Η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία είχε επιλέξει τον Βουλφ για το θώκο το 2010 από τις τάξεις της Χριστιανοδημοκρατικής
Ένωσης (CDU), συναντήθηκε στην καγκελαρία στο Βερολίνο με τον επικεφαλής της Χριστιανοκοινωνικής Ένωσης (CSU) Χορστ Ζεεχόφερ και τον ηγέτη των Ελεύθερων Δημοκρατών (FDP) Φίλιπ Ρέσλερ.

Ο πρόεδρος του Ομοσπονδιακού Συνταγματικού Δικαστηρίου Αντρέας Φόσκουλε, 48 ετών, εξέτασε την προσφορά που του έγινε να αναλάβει πρόεδρος και την απέρριψε, σύμφωνα με πηγές στο Γερμανικό Πρακτορείο.

Η Μέρκελ επιχειρεί να σφυρηλατήσει συναίνεση στις τάξεις της CSU, του αδελφού βαυαρικού κόμματος της CDU, και του FDP, του ήσσονος εταίρου του κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά έχει, επίσης, επαφές και με τους Πράσινους και με τους Σοσιαλδημοκράτες (SPD).

Ανάμεσα σε αυτούς που φέρονται να είναι πιθανοί υποψήφιοι συγκαταλέγονται ο υπουργός Άμυνας Τόμας ντε Μεζιέρ, ο υπουργός Περιβάλλοντος Κλάους Τέπφερ, η υπουργός Εργασίας Ούρσουλα φον ντερ Λέγεν, η δήμαρχος της Φρανκφούρτης Πέτρα Ροθ και η Πράσινη πολιτικός Κατρίν Γκέρινγκ-Έκαρτ.

Ο ηγέτης του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ έχει δηλώσει ότι επιθυμεί ως πρόεδρο τον Γιοαχίμ Γκάουκ. Οι Πράσινοι υποστηρίζουν ότι είναι καιρός η Γερμανία να αποκτήσει την πρώτη γυναίκα πρόεδρο.

Προς το παρόν, καθήκοντα προέδρου εκτελεί ο Ζεεχόφερ, επικεφαλής της Μπούντεσρατ (της Άνω Βουλής).

Ο Κρ.Βουλφ παραιτήθηκε την Παρασκευή, μετά το αίτημα εισαγγελέων να αρθεί η ασυλία του για να τους επιτραπεί να ερευνήσουν τις καταγγελίες ότι δεχόταν χάρες από πλούσιους φίλους.
Keywords
Τυχαία Θέματα