Χαλαρωση νομισματικης πολιτικης φαινεται να μελετα η εκτ

08:37 8/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Μέτρα νομισματικής χαλάρωσης φαίνεται πως εξετάζει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πριν τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου σήμερα, στην οποία ενδεχομένως να αποφασιστεί μείωση του βασικού της επιτοκίου ή χαλάρωση των κριτηρίων για τις τραπεζικές εγγυήσεις που...
δέχεται. Η συνεδρίαση του Συμβουλίου θα επικεντρωθεί περισσότερο στα μέτρα τόνωσης του τραπεζικού δανεισμού παρά στο πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων για αποκλιμάκωση των πιέσεων στα spread της
Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με το Βloomberg, τα στελέχη της ΕΚΤ προσανατολίζονται στο να επιτρέψουν στην Τράπεζα να δέχεται ευρύτερο φάσμα τραπεζικών «χαρτιών» που δέχεται για να χορηγεί ρευστότητα στις λιανικές τράπεζες, όπως και να παρέχει δάνεια διετούς διάρκειας -ενώ στο τραπέζι έχουν πέσει και μεγαλύτερης διάρκειας δάνεια, πρόταση πάντως που δεν έχει μεγάλες πιθανότητες να περάσει.

Πηγές του πρακτορείου υποστηρίζουν επίσης πως είναι αρκετά πιθανή η μείωση του βασικού επιτοκίου, ενδεχομένως κατά 0,25%.

Πάντως, ο ίδιος ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι κρατούσε μέχρι πρότινος κλειστά τα χαρτιά του για τα επίπεδα του βασικού επιτοκίου, τονίζοντας πως η πολιτική της Τράπεζας επικεντρώνεται στη διατήρηση της σταθερότητας των τιμών στην Ευρωζώνη -αν και σημείωσε πριν από μερικές ημέρες πως «οι πτωτικοί κίνδυνοι για τις οικονομικές προοπτικές έχουν αυξηθεί».

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Τραπεζική Αρχή (EBA) πρόκειται να ανακοινώσει το απόγευμα τις τελικές της προτάσεις για το ύψος της επανακεφαλαιοποίησης των ευρωπαϊκών τραπεζικών ιδρυμάτων, στα πλαίσια της σχετικής απόφασης της Συνόδου Κορυφής της 26ης/27ης Οκτωβρίου.
Keywords
Τυχαία Θέματα