Χαγη: φυλακιση 14 ετων στον πολεμαρχο του κονγκο

22:43 10/7/2012 - Πηγή: Fimotro

Σε κάθειρξη 14 ετών καταδίκασε τον διαβόητο πολέμαρχο του Κογκό Τόμας Λουμπάνγκα το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης (ICC), στην πρώτη ποινή που επιβάλλει στη...
δεκαετή ιστορία του.
Ο Λουμπάνγκα κρίθηκε ένοχος τον Μάρτιο από τη Χάγη για την απαγωγή χιλιάδων παιδιών, ηλικίας μικρότερης των 15 ετών, τα οποία χρησιμοποιούσε ως στρατιώτες στον πόλεμο του 2002 και 2003.
Καθώς ο Λουμπάνγκα βρισκόταν υπό κράτηση τα τελευταία έξι χρόνια, αναμένεται να εκτίσει ποινή ακόμη οκτώ ετών.
Οι συγκρούσεις ανάμεσα στις εθνοτικές ομάδες του Ιτούρι, στα βορειοανατολικά του Κογκό, υπολογίζεται
ότι έχουν στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 60.000 ανθρώπους.
Ο Λουμπάνγκα ηγείτο της Ένωσης Κογκολέζων Πατριωτών, μίας πολιτοφυλακής της φυλής Χέμα, που συμμετείχε στον πόλεμο που ξέσπασε το 1999 στο Ιτούρι και πιο συγκεκριμένα στην πόλη Μπούνια.
Επρόκειτο για μία τοπική εστία συγκρούσεων στο πλαίσιο του ευρύτερου πολέμου που μαινόταν στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κογκό και ο οποίος υπολογίζεται ότι, άφησε πίσω του πάνω από 5 εκατομμύρια νεκρούς, κυρίως από λιμό και ασθένειες,
Η υπόθεση Λουμπάνγκα είναι στενά συνδεδεμένη και με τις εν εξελίξει συγκρούσεις στη χώρα , κατά τις οποίες οι προσκείμενες στον στρατηγό Μπόσκο Νταγκάντα δυνάμεις απειλούν την πόλη Γκόμα που βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της χώρας.
Ο στρατηγός Νταγκάντα κατηγορείται για αντίστοιχα εγκλήματα, ενώ η οργάνωσή του, Μ23, ανέλαβε τη συνέχιση του έργου του Λουμπάνγκα, αμέσως μετά την καταδίκη του δεύτερου.
Κατά τη διάρκεια της δίκης έγινε γνωστό το πώς ο Λουμπάνγκα πήγαινε στα σπίτια και ζητούσε από τους ανθρώπους δωρεές υπέρ του επαναστατικού του αγώνα, όπως χρήματα, μια αγελάδα ή έστω … ένα παιδί τους.
Παρουσιάστηκε επίσης βίντεο από τα στρατόπεδα εκπαίδευσης που τον έδειχνε να εκπαιδεύει δεκάχρονα παιδιά.
Ο Λουμπάνγκα συνελήφθη το Μάρτιο του 2005 από μέλη της ειρηνευτικής αποστολής του ΝΑΤΟ.
Όταν του ανακοινώθηκε η ποινή του, ο Λουμπάνγκα παρέμεινε απαθής.
Μάλιστα, σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του BBC στη Χάγη Άννα Χόλιγκαν, ο δικαστής Άντριαν Φούλφορντ τον συνεχάρη για τη διαγωγή του, αναγνωρίζοντας πως υπήρξε συνεργάσιμος καθ’ όλη τη διάρκεια της δίκης.
Keywords
Τυχαία Θέματα