''baρυ πληγμα στην αγορα ηλεκτρικων και ηλεκτρονικων οικιακων συσκευων''...

13:48 14/9/2013 - Πηγή: Fimotro
Βαρύ πλήγμα δέχθηκαν οι αλυσίδες ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών εξαιτίας της ύφεσης, με τις πωλήσεις τους να καταγράφουν ...
πτώση 17,8% την περίοδο 2012/11, σύμφωνα με μελέτη που εκπόνησε η Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της ICAP Group.
Όπως σημειώνει η ICAP, η αναπτυξιακή δυναμική των μεγάλων αλυσίδων ώθησε τόσο μεμονωμένες επιχειρήσεις όσο και μικρότερες αλυσίδες σε προσχώρηση σε αγοραστικούς ομίλους τα προηγούμενα χρόνια, ούτως ώστε να διασφαλίσουν
την οικονομική τους βιωσιμότητα και να αντεπεξέλθουν στο έντονα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Ωστόσο, η συνεχιζόμενη βαθιά ύφεση στην εγχώρια λιανική αγορά ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών οδήγησε σε διακοπή λειτουργίας κάποιων παραδοσιακών αλυσίδων.
Επιπλέον, όπως τονίζεται στη μελέτη, οι μεγάλες αλυσίδες που παραμένουν στην αγορά έχουν προχωρήσει τα τελευταία χρόνια, στα πλαίσια του εξορθολογισμού των δαπανών τους και της γενικότερης εταιρικής αναδιάρθρωσης, σε συγχωνεύσεις καταστημάτων και συρρίκνωση του δικτύου τους.
Όπως δήλωσε η Διευθύντρια Οικονομικών και Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, Σταματίνα Παντελαίου, «το μέγεθος της αγοράς των αλυσίδων καταστημάτων ηλεκτρικών και ηλεκτρονικών οικιακών συσκευών ακολούθησε ανοδική πορεία κατά το χρονικό διάστημα 2000–2008 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 5,8%, ενώ την τελευταία τετραετία (2009-2012), επηρεασμένη από το γενικότερο κλίμα ύφεσης, κατέγραψε φθίνουσα πορεία».
Σύμφωνα με την κ. Παντελαίου, το συνολικό μέγεθος της συγκεκριμένης αγοράς παρουσίασε μείωση 17,8% το 2012 σε σχέση με το 2011, ενώ παράγοντες του κλάδου αναφέρουν ότι, σύμφωνα με τις διαμορφούμενες τάσεις, η αξία της αγοράς θα συνεχίσει την πτωτική της πορεία και το 2013.
Όσον αφορά τη σύνθεση των πωλήσεων των αλυσίδων του κλάδου, η εξεταζόμενη αγορά το 2012 αφορούσε κυρίως μεγάλες οικιακές συσκευές (περιλαμβάνει και κλιματιστικά) σε ποσοστό 37% και ηλεκτρονικές συσκευές (σε ποσοστό 33%), ενώ μικρότερη ήταν η συμμετοχή των προϊόντων πληροφορικής (14%), μικρών οικιακών συσκευών (13%) και φωτογραφικών ειδών (3%).
Στα πλαίσια της μελέτης της ICAP συντάχθηκε ομαδοποιημένος ισολογισμός επιχειρήσεων του κλάδου βάσει δείγματος 12 εταιρειών. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων αυτών παρουσίασαν πτώση 11,3% σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ το συνολικό λειτουργικό αποτέλεσμα ήταν αρνητικό τόσο το 2012 (-23,3 εκατ. ευρώ), όσο και το 2011. Τελικά, το καθαρό αποτέλεσμα των συγκεκριμένων εταιρειών παρέμεινε ζημιογόνο την εξεταζόμενη διετία (2011-2012), ενώ τα κέρδη EBITDA υποχώρησαν κατά 1,5% το τελευταίο έτος.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα