Κλείστε αμέσως την αξιολόγηση, είπε η λαγκάρντ στον τσακαλώτο

Στην ανάγκη να κλείσει γρήγορα, μέχρι τα τέλη της χρονιάς, η τρίτη αξιολόγηση προκειμένου να επανεκκινήσει η συζήτηση για το χρέος και να υπάρξουν σύντομα αποφάσεις επί του θέματος, συμφώνησαν Κριστίν Λαγκάρντ και Ευκλείδης Τσακαλώτος στη συνάντηση που είχαν στην Ουάσιγκτον. Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες που μεταδίδουν ανταποκριτές από τις ΗΠΑ το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι η Ελλάδα

μπορεί να επιστρέψει στις αγορές ακόμα και αν εν τέλει το Ταμείο δεν συμμετέχει στο ελληνικό πρόγραμμα. Η συνάντηση έγινε δυο 24ωρα πριν το ραντεβού της Κριστίν Λαγκάρντ με τον Αλέξη Τσίπρα, που έχει κλειστεί για λίγο μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδας) της Δευτέρας.

Η ελληνική πλευρά είχε ως στόχο να εξασφαλίσει ότι το ΔΝΤ δεν θα βάλει τρικλοποδιές στην πορεία της αξιολόγησης αλλά και να πιέσει το Ταμείο να ξεκαθαρίσει τη θέση του. «Μπορούμε να εργαστούμε με το ΔΝΤ μέσα ή έξω από το πρόγραμμα. Είναι δύσκολο να εργασθούμε με το ΔΝΤ να έχει το ένα πόδι μέσα και το άλλο έξω», είχε πει χαρακτηριστικά ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Εγινε στην σκιά των υποστηρικτικών δηλώσεων που προηγήθηκαν, τόσο από την Κρ. Λαγκάρντ, όσο και από τον Πολ Τόμσεν που ξεκαθάρισαν ότι η πλευρά του ΔΝΤ διαμηνύει ότι δεν επιθυμεί άλλα δημοσιονομικά μέτρα εκτιμώντας ότι ο στόχος που το ίδιο έχει θέσει για πρωτογενές πλεόνασμα 2,2% του ΑΕΠ είναι επιτεύξιμος (και μπορεί να υπάρξει υπέρβαση) και δια αυτής της θέσης «πετά το μπαλάκι» στην Ευρώπη για να αναπροσαρμόσει τους στόχους και να προχωρήσει στην συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Βέβαια, επ’ αυτού ερώτημα είναι η στάση που θα κρατήσει η Ευρώπη, δεδομένου ότι στις Βρυξέλλες σε όλους τους τόνους διαμηνύουν ότι εκτιμούν πως με το υφιστάμενο πλέγμα ψηφισμένων μέτρων η επίτευξη του 3,5% είναι εφικτή.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, μάλιστα, μετέφερε και μήνυμα του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στην Κριστίν Λαγκάρντ. Με το οποίο φέρεται να ζήτησε σαφήνεια στην θέση του ΔΝΤ:

«Χαιρόμαστε ότι φέρνει μπροστά το θέμα του χρέος. Έχουμε κοινό στόχο την αναδιάρθρωση της χρέους να γίνει η παραμετροποίηση όσο γίνεται πιο γρήγορα διότι θέλουμε καθαρό διάδρομο για την έξοδο στις αγορές». Αυτό είπε η πηγή και συνέχισε αναφορικά με την συμφωνία: «Έγκριση επί της αρχής» με ανοιχτή ημερομηνία.

Όσο για το αν αυτό δημιουργεί πρόβλημα, η ίδια πηγή απάντησε: «Είναι ένα κίνητρο για το ΔΝΤ για να τελειώσει νωρίς και να φέρει μπροστά το θέμα του χρέους. Να αποφασίσει αν θα είναι ικανοποιητικά αυτά που θα προτείνουν οι Ευρωπαίοι. Ο πρωθυπουργός θέλει να ξέρει αν το Ταμείο θα μείνει στο πρόγραμμα. Η προϋπόθεση είναι να κλείσει η αξιολόγηση το ταχύτερο δυνατόν».

Keywords
Τυχαία Θέματα