Α.τσιπρας : me eξεπληξε δυσαρεστα η προταση τσιπρα...

19:58 5/6/2015 - Πηγή: Fimotro
...ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΣ ΟΜΩΣ Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ...
Την ώρα που οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται σε κρίσιμο σημείο, ο πρωθυπουργός ανέλαβε πρωτοβουλία, ...
προκειμένου να ενημερώσει από το βήμα της Βουλής τους πολιτικούς αρχηγούς, θέλοντας να στείλει πολλαπλά μηνύματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.

Η συζήτηση στη Βουλή για τη διαπραγμάτευση διεξάγεται εν μέσω πυκνών πυρών από την αντιπολίτευση για τη διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης,
αλλά και της παρέμβασης του Αντώνη Σαμαρά, ο οποίος τόνισε ότι πρέπει να σταματήσουν τα ανόητα σενάρια περί διεξαγωγής εκλογών, καλώντας παράλληλα τον Αλέξη Τσίπρα για διάλογο εθνικής συνεννόησης.

Στην αρχή της ομιλίας στη Βουλή ο πρωθυπουργός είπε πως βρισκόμαστε στην τελική ευθεία της διαπραγμάτευσης, στην πιο κρίσιμη φάση των διαπραγματεύσεων.

Ο πρωθυπουργός είπε πως η κυβέρνηση θέλει μια συμφωνία που θα βάλει τέλος στη λιτότητα, θα αποκαθιστά την κοινωνική δικαιοσύνη, ενώ θα δίνει και λύση στο πρόβλημα του χρέους.

«Χρειαζόμαστε ευρωπαϊκή λύση. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και ολόκληρη η Ευρώπη», είπε χαρακτηριστικά, σημειώνοντας πως η λύση στο ελληνικό πρόβλημα θα δώσει μία νέα προοπτική στην ευρωπαϊκή ενοποίηση και σημειώνοντας ότι πρέπει να διασφαλιστεί ότι η Ευρωζώνη είναι ενιαία και αδιαίρετη.

Αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις με τους εταίρους ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση κατέθεσε μια ολοκληρωμένη πρόταση, που αποτέλεσε την έμπρακτη και ειλικρινή βούλησή της για ένα συμβιβασμό, υπογραμμίζοντας πως η πρόταση της Ελλάδας ήταν μια σαφής απόδειξη του σεβασμού της κυβέρνησης στη διαδικασία της διαπραγμάτευσης και στους συνομιλητές της.

Ωστόσο, όπως τόνισε ο κ. Τσίπρας, το κρίσιμο σημείο της διαπραγματεύσεις είναι να κλείσει ο φαύλος κύκλος της αυτοτροφοδοτούμενης κρίσης και να τερματιστεί η σκληρή λιτότητα.

Όπως είπε, πρώτιστο κριτήριο για μια συμφωνία είναι η οικονομική της βιωσιμότητα και σημείωσε πως χρειαζόμαστε μια συμφωνία που θα είναι και λύση, η οποία θα βάζει οριστικά τέλος στα σενάρια εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό, για να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι δανειστές, πρέπει να υπάρξει μία συνολική λύση για το χρέος και όπως σημείωσε, εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος, δεν θα καταφέρουμε να ξεφύγουμε από τον φαύλο κύκλο της αβεβαιότητας.

Μάλιστα, αναφερόμενος στη συνέχεια στη συνάντησή του με τον πρόεδρο της Κομισιόν ανέφερε ο κ. Τσίπρας είπε πως η εισήγηση που του παρέδωσε ο πρόεδρος Γιούνκερ τον εξέπληξε δυσάρεστα.

«Δεν θα μπορούσα ποτέ να φανταστώ ότι θα μας παρέδιδαν μια πρόταση που δεν αντανακλούσε όσα έχουν συζητηθεί τρεις μήνες τώρα στο Brussels Group. Δεν θα μπορούσα να διανοηθώ ότι υπάρχει βουλευτής σε αυτήν την αίθουσα που θα ψηφίσει την κατάργηση του ΕΚΑΣ στους χαμηλοσυνταξιούχους ή την αύξηση κατά δέκα μονάδες του ΦΠΑ στο ρεύμα», είπε χαρακτηριστικά, χαρακτηρίζοντας «οπισθοχώρηση» τις προτάσεις των δανειστών σε σχέση με όσα έχει συζητήσει η ελληνική πλευρά με τους εταίρους της μέχρι τώρα.

Προφανής στόχος της πρωτοβουλίας του πρωθυπουργού, πάντως, την ώρα που στην Αθήνα επικρατεί πυρετός συσκέψεων και ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζει τις αντιπροτάσεις του, είναι να κατευνάσει τις αντιδράσεις και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Στη συζήτηση αναμένεται να αναλυθεί η 47σέλιδη ελληνική πρόταση για την τελική συμφωνία, η οποία διέρρευσε και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων νέα «φορο-βάρη» (π.χ. απο τις αλλαγές στο καθεστώς ΦΠΑ, τη διατήρηση της έκτακτης εισφοράς και αύξησης ορισμένων συντελεστών της κ.ά.), αλλά και μεταρρυθμίσεις που αφορούν στο ασφαλιστικό (κατάργηση πρόωρων συνταξιοδοτήσεων, αλλαγή στον τρόπο υπολογισμού της σύνταξης), τα εργασιακά (συλλογικές διαπραγματεύσεις, κατώτατος μισθός), καθώς και το πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων και αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας.

Παράλληλα, θα τεθεί επί τάπητος και η πρόταση των δανειστών, οι οποίοι ζητούν, μεταξύ άλλων, αύξηση 1% του ΑΕΠ στα έσοδα από ΦΠΑ και μείωση 1% του ΑΕΠ στις δαπάνες για συντάξεις, την ώρα πάντως που και η Αθήνα (η οποία απορρίπτει πιθανότητα να συναινέσει σε υφεσιακά μέτρα) και οι εταίροι ετοιμάζουν τις αντιπροτάσεις τους, βάσει των διαφορών που οριοθετήθηκαν στο ραντεβού Τσίπρα με Γιούνκερ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο Αλέξης Τσίπρας, πάντως, αναμένεται να στείλει και μηνύματα προς το εξωτερικό, θέλοντας να κάνει σαφές, όπως τόνισε και μετά τη συνάντηση με τον πρόεδρο της Κομισιόν στις Βρυξέλλες, ότι ακραίες προτάσεις δεν μπορεί να γίνουν αποδεκτές και η μόνη ρεαλιστική βάση συζήτησης είναι η ελληνική πρόταση.

Νωρίτερα σήμερα, σε «non paper» που κυκλοφόρησε το πρωθυπουργικό επιτελείο, επισημαίνεται ότι η πρόταση της κυβέρνησης είναι η καταγραφή των συγκλίσεων που έχουν επιτευχθεί, σε αντίθεση με εκείνη των δανειστών που παρέκαμψε την τετράμηνη διαπραγμάτευση.

Τονίζεται, δε, ότι η δέσμευση σε συγκλίσεις δεν μπορεί παρά να αφορά και τα δύο μέρη, επαναλαμβάνοντας τη θέση για την εξεύρεση μίας συνολικής λύσης.

Η διαδικασίαΗ σημερινή συζήτηση θα διεξαχθεί με βάση τις προβλέψεις του άρθρου 142Α του Κανονισμού της Βουλής. Αυτό σημαίνει ότι δικαίωμα λόγου έχουν μόνο οι πολιτικοί αρχηγοί.

Συγκεκριμένα, η συζήτηση θα ξεκινήσει με την τοποθέτηση του πρωθυπουργού και στην συνέχεια θα ακολουθήσουν οι αρχηγοί των υπόλοιπων κοινοβουλευτικών κομμάτων. Ακολουθούν οι δευτερολογίες, ενώ η συνεδρίαση κλείνει με την τελική τοποθέτηση του πρωθυπουργού.

Η διάταξη προβλέπει και τους χρόνους που δικαιούνται οι ομιλητές (10 λεπτά η πρωτολογία του πρωθυπουργού, 5’ των πολιτικών αρχηγών. Πέντε λεπτά η δευτερολογία και τριτολογία του πρωθυπουργού και 3’ των υπολοίπων), ωστόσο είναι βέβαιο ότι οι χρόνοι δεν θα τηρηθούν.
Keywords
Τυχαία Θέματα