Ασφαλιστικο : μειωσεις συνταξεων - αυξησεις εισφορων και οριων ηλικιας...

17:23 14/7/2015 - Πηγή: Fimotro
Εξοντωτικές απώλειες για τις μητέρες ανηλίκων που βγαίνουν με τα κατώτατα όρια του ΙΚΑ και κατάργηση...
του δικαιώματος της συνταξιοδότησης με 35ετία χωρίς όριο ηλικίας προβλέπουν οι διατάξεις του σχεδίου νόμου για το ασφαλιστικό.

Κατά τα λοιπά, διασώζονται τα θεμελιωμένα δικαιώματα και ορίζονται ήπιες μεταβατικές διατάξεις για την αύξηση των ορίων ηλικίας έως το 2022. Η μείωση της χρηματοδότησης για ΟΓΑ και ΝΑΤ
θα επιφέρει δραματικές συνέπειες για εισφορές και συντάξεις ενώ μείωση του πραγματικού εισοδήματος των συνταξιούχων θα επέλθει και λόγω της αύξησης των εισφορών υπέρ υγείας.

Συγκεκριμένα, η διάταξη που προβλέπει την χορήγηση του οργανικού ποσού της σύνταξης βάσει των εισφορών που έχουν καταβληθεί στους συνταξιοδοτούμενους μετά τις 30.06.2015 έως την συμπλήρωση του 67ου έτους, «εξοντώνει» περίπου 60.000 μητέρες ανηλίκων οι οποίες έβγαιναν με ευνοϊκές διατάξεις νωρίτερα στη σύνταξη.

Αυτή η κατηγορία θα λάβει σύνταξη 250- 350 ευρώ ενώ το συνολικό ποσό της σύνταξης 486 ευρώ θα εισπραχθεί μετά τη συμπλήρωση του ορίου των 67 ετών . Λογικά η δραματική απώλεια δε θα ισχύσει για τις αναπηρικές και τις συντάξεις χηρείας αλλά το θέμα θα διευκρινιστεί με υπουργική απόφαση.

Τα όρια ηλικίας για 130.000 ασφαλισμένους στο δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα αυξάνονται κατά 6 μήνες ανά έτος μέχρι και το έτος 2022 ,αρχής γενομένης από 01.07.2015.

Κατά τη χρονική περίοδο προσαρμογής των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, επιβάλλεται μείωση του ποσού σύνταξης κατά 16% μηνιαίως και μέχρι τη συμπλήρωση του διαμορφούμενου, κατά περίπτωση προβλεπόμενου νέου ορίου ηλικίας συνταξιοδότησης.

Δηλαδή μια μητέρα ανηλίκου του δημοσίου που έβγαινε στη σύνταξη το 2016, 50 ετών θα επιβαρυνθεί με δύο εξάμηνα και θα βγει στη σύνταξη στα 51 η εναλλακτικά στα 50 με μειωμένη σύνταξη κατά 16% μηνιαίως έως ότου φτάσει στα 51.

Επίσης εκπαιδευτικός πατέρας ανηλίκων ,που συμπλήρωνε 25ετία το 2011 και είχε δικαίωμα να βγει στη σύνταξη στα 52, θα βγει το 2016 στα 53 ή εναλλακτικά στα 52 με μειωμένη σύνταξη κατά 16% μηνιαίως.

Στις περιπτώσεις που για τη συνταξιοδότηση δεν προβλέπεται όριο ηλικίας, η μεταβατική
προσθήκη του εξαμήνου ξεκινά από 01.01.2016 με όριο ηλικίας το 58ο έτος, εφ’ όσον η
συνταξιοδότηση λαμβάνει χώρα με συμπλήρωση 35 ετών ασφάλισης, σε κάθε άλλη περίπτωση δε, με όριο ηλικίας το 55ο έτος.

Η παραπάνω διάταξη έχει ήπιες επιπτώσεις κυρίως για τους ασφαλισμένους των ειδικών ταμείων , των ΔΕΚΟ και των τραπεζών που είχαν το δικαίωμα να συνταξιοδοτηθούν χωρίς όριο ηλικίας μετά από 35 χρόνια ασφάλισης . Οι συγκεκριμένοι ασφαλισμένοι επιβαρύνονται με την προσθήκη ενός εξαμήνου από 1/1/2016 και συνταξιοδοτούνται στα 58,6 έτη. Αντίστοιχα οι τρίτεκνοι που μπορούσαν να φύγουν χωρίς όριο ηλικίας επιβαρύνονται με ένα 6μηνο και συνταξιοδοτούνται στα 55,6 έτη.

-Από 01.01.2023 τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης για θεμελίωση συνταξιοδοτικού
δικαιώματος για τη λήψη πλήρους σύνταξης λόγω γήρατος για κάθε κατηγορία ασφαλισμένων ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας με 40 έτη ασφάλισης ή 12.000 ημέρες ασφάλισης και το 67ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Για τη λήψη μειωμένης σύνταξης λόγω γήρατος, όριο ηλικίας συνταξιοδότησης ορίζεται το 62ο έτος της ηλικίας με 15 έτη ή 4.500 ημέρες ασφάλισης.

Οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης όπως έχουν διαμορφωθεί από τις γενικές, ειδικές και
καταστατικές διατάξεις της ισχύουσας νομοθεσίας παραμένουν σε ισχύ για τις παρακάτω
κατηγορίες ασφαλισμένων:

α. υπαγόμενοι σε καθεστώς βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων, καθώς και ασφαλισμένοι
απασχολούμενοι σε ορυχεία, λιγνιτωρυχεία και υπόγειες στοές

β. μητέρες παιδιών που είναι ανίκανα για κάθε βιοποριστική εργασία

γ. σύζυγοι, γονείς και αδελφοί αναπήρων

δ. ασφαλισμένοι ανάπηροι που καταλαμβάνονται από τις διατάξεις του Ν. 612/77

4. Θεμελιωμένα συνταξιοδοτικά δικαιώματα μέχρι 30.06.2015 λόγω συμπλήρωσης των
προϋποθέσεων του απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης και ορίων ηλικίας, όπου αυτά προβλέπονται, δεν θίγονται και δύνανται ν’ ασκηθούν οποτεδήποτε.

-Από 01.01.2015 εντάσσονται υποχρεωτικά στο Ενιαίο Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης
(ΕΤΕΑ) όλα τα ταμεία και οι τομείς επικουρικής ασφάλισης που δεν έχουν ενταχθεί μέχρι σήμερα. Με την εφαρμογή του μέτρου άμεσα εντάσσονται στο ΕΤΕΑ , τα ταμεία των αστυνομικών , των αρτοποιών και των βενζινοπωλών που έως σήμερα είχαν γλιτώσει τις περικοπές.

Μεγάλη ανατροπή περιμένει ασφαλισμένους και συνταξιούχους του ΟΓΑ και ΝΑΤ καθώς από 01.07.2105 μειώνεται η κρατική χρηματοδότηση (ο ΟΓΑ αντλεί 3,5-4 δισ. ευρώ ετησίως) προκειμένου να εναρμονιστεί με τα επίπεδα του ΙΚΑ.

Είναι προφανές ότι οι συντάξεις του οργανισμού από την 1/1/2016 που εφαρμοστεί το νέο ασφαλιστικό θα μειωθούν ακόμα και κατά το ήμισυ. Επίσης εναρμονίζονται οι εισφορές των αγροτών σύμφωνα με τα πρότυπα του ΙΚΑ εκτός αν ο ΟΓΑ συγχωνευθεί με άλλα ταμεία.

Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα κληθούν να καταβάλουν τριπλάσιες εισφορές.
-Από 01.07.2015 αυξάνονται οι εισφορές υγειονομικής περίθαλψης από 4% σε 6% και
παρακρατούνται από τις κύριες συντάξεις και από την ανωτέρω ημερομηνία το αντίστοιχο ποσοστό εισφορών υγειονομικής περίθαλψης, ορίζεται σε 6% και παρακρατείται από τις επικουρικές συντάξεις.
Keywords
Τυχαία Θέματα