''αριστεροσ'' προϋπολογισμος με φορους και περικοπες συνταξεων...

12:01 3/12/2015 - Πηγή: Fimotro
Υπό την σκιά των έντονων πολιτικών διεργασιών που γίνεται στο προσκήνιο...
αλλά και στο παρασκήνιο στο σύνολο σχεδόν των κοινοβουλευτικών κομμάτων ξεκίνησε η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής του πρώτου «αριστερού» προϋπολογισμού που φέρνει νέους φόρους και περικοπές σε συντάξεις και όπως όλα δείχνουν θα ψηφιστεί μόνο από τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με τον προγραμματισμό, η συζήτηση θα γίνει σε πέντε συνεδριάσεις που θα λήξουν τα μεσάνυχτα
του ερχόμενου Σαββάτου με την ονομαστική ψηφοφορία. Της ψηφοφορίας θα έχει προηγηθεί η σύγκρουση των πολιτικών αρχηγών που ενδεχομένως θα ξεκαθαρίσει εάν στο κάδρο της συναίνεσης που αναζητεί η κυβέρνηση θα προστεθούν και άλλοι βουλευτές από κόμματα της αντιπολίτευσης. Κατά την χθεσινή διαδικασία, τοποθετήθηκαν οι οριζόμενοι από τα κόμματα εισηγητές: Χρήστος Μπγιάλας (ΣΥΡΙΖΑ), Χρήστος Σταϊκούρας (ΝΔ)Ηλίας Παναγιώταρος (Χ.Α.), Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη), Νικόλαος Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ), Σπυρίδων Δανέλλης (Ποτάμι), Δημήτριος Καμμένος (ΑΝΕΛ) και Μάριος Γεωργιάδης (Ένωση Κεντρώων).

Χρ. Μπιγιαλας (ΣΥΡΙΖΑ): Ψηφίζουμε έναν κοινωνικό προϋπολογισμό

Το «στίγμα της ευαισθησίας της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ/ΑΝΕΛ» υποστήριξε ο κ. Χρήστος Μπγιάλας ότι αποτυπώνει ο προϋπολογισμός για το 2016. Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ είπε ότι στις πηγές εσόδων δεν έχουν συμπεριληφθεί όσα θα εισπραχθούν από την πάταξη της φοροδιαφυγής με αποτέλεσμα «ο απολογισμός του θα δώσει πιο θετικά στοιχεία».

Υποστήριξε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ θα ολοκληρώσει την τετραετία και πρόσθεσε πως «ο προϋπολογισμός που συζητείται σήμερα εμπεριέχει το στοιχείο της δημοσιονομικής ισορροπίας. Θέτει τον στόχο του τερματισμού της αναπαραγωγής της ύφεσης και επιδιώκει να δώσει έμφαση στο στοιχείο της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια έρχεται προς ψήφιση ένας κοινωνικός προϋπολογισμός». Παράλληλα, επισήμανε ότι ο προϋπολογισμός έχει τρεις βασικές στοχεύσεις: τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας, τον τερματισμό της αναπαραγωγής υφεσιακής ροπής και την ενσωμάτωση της κοινωνικής δικαιοσύνης.

Χρ. Σταϊκούρας (ΝΔ): Τις ωφέλιμες στρατηγικές για την πορεία της χώρας, θα τις στηρίζουμε. Τον προϋπολογισμό όχι!

Από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο κ. Χρήστος Σταϊκούρας υποστήριξε ότι ο προϋπολογισμός της «κυβέρνησης της Αριστεράς» αποκαλύπτει «την κατάρρευση των ψευδαισθήσεων, που η αυτοαποκαλούμενη ριζοσπαστική Αριστερά, επί χρόνια, καλλιεργούσε… αποκαλύπτει πως η «αριστερή ψυχή» γίνεται θυσία στο βωμό για λίγη «πολιτική εξουσία», ακόμη και ακραίας νεοφιλελεύθερης κοπής».

Πέραν αυτού κατηγόρησε τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα πως αντί να επιδιώκει ουσιαστική συνεννόηση, «τορπιλίζει» κάθε πιθανότητα συναίνεσης. «Τώρα, που το «καράβι» της «Αριστερής Κυβέρνησης» «μπάζει, από παντού, νερά», και το ενδεχόμενο «πολιτικού πνιγμού» έχει υψηλές πιθανότητες, ο Πρωθυπουργός, πολιτικά έντρομος αλλά πάντα πολιτικά αλαζών, αναζητά «πολιτικά σωσίβια». Ομιλεί περί της ανάγκης για συνεννόηση, ενώ δεν την υπηρετεί και, επί της ουσίας, την τορπιλίζει» ανέφερε χαρακτηριστικά για να υπενθυμίσει «ο Πρωθυπουργός, ιστορικά, έχει καταγραφεί ως ο ιδιοκτήτης της θέσης του «όχι σε όλα»… πριν 1 χρόνο, κατά τη διάρκεια αντίστοιχης συζήτησης για τον Προϋπολογισμό, θεωρούσε την άρνηση συναίνεσης ζήτημα «ηθικής τάξης», που η επίτευξή της θα «ισοπέδωνε τα πάντα». Κάλεσε τον κ. Τσίπρα να «ξεκαθαρίσει επιτέλους, μία φορά εγκαίρως, τι πραγματικά θέλει για τη χώρα εκτός από το να είναι Πρωθυπουργός» ενώ επισήμανε ότι η ΝΔ «πιστεύουμε ότι η πολιτική και κοινωνική συννενόηση είναι αναγκαία συνθήκη για την ομαλή και ανοδική πορεία της χώρας… Κατά την ψήφιση της συμφωνίας της Συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ, είχαμε τονίσει ότι θα αξιολογούμε, διαρκώς, τη «μετάφρασή» της σε πολιτικές και μέτρα. Τις ωφέλιμες στρατηγικές για την πορεία της χώρας, θα τις στηρίζουμε. Τις ωφέλιμες πολιτικές για τα αδύναμα και τα μεσαία κοινωνικά στρώματα θα τις στηρίζουμε. Όλες τις άλλες στρατηγικές και πολιτικές δεν θα τις στηρίζουμε. Λευκή επιταγή δεν δίνουμε.Και αυτό πράττουμε ως Αξιωματική Αντιπολίτευση. Για όλους τους παραπάνω λόγους, καταψηφίζουμε τον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2016».

Γιάννης Κουτσούκος (Δημοκρατική Συμπαράταξη): Δικός σας ο προϋπολογισμός και τα νέα μέτρα

Μέτρα που φέρουν την «σφραγίδα» ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ υποστήριξε ο κ. Γιάννης Κουτσούκος ότι «κουβαλά» ο νέος προϋπολογισμός ξεκαθαρίζοντας ότι η Δημοκρατική Συμπεράταξη θα τον καταψηφίσει. «Δεν θα ψηφίσουμε αυτόν τον Προϋπολογισμό και για τα μέτρα που περιέχει ως αποτέλεσμα της δικής σας «σκληρής» διαπραγμάτευσης, και για την προοπτική που δεν δίνει, κυρίως όμως γιατί πιστεύουμε ότι η χώρα χρειάζεται ένα άλλο σχέδιο μακράς πνοής με προοδευτικές και εναλλακτικές πολιτικές για την προσέλκυση επενδύσεων, με μεταρρυθμίσεις και αλλαγές παντού, που μπορεί να διασφαλίσει εθνική συνεννόηση, κοινωνική αποδοχή και πάνω από όλα την κινητοποίηση των παραγωγικών δυνάμεων, προϋποθέσεις απαραίτητες για αν βγούμε από το φαύλο κύκλο στον οποίο εμπλέξατε τη χώρα» είπε χαρακτηριστικά. Σημείωσε ότι ο πρώτος προϋπολογισμός της Αριστερής κυβέρνησης περιέχει μείγμα «σκληρών νεοφιλελεύθερων μέτρων- ιδεοληψιών και διαχειριστικής ανεπάρκειας». Υποστήριξε δε ότι επιφέρει δυσβάσταχτο κόστος ύψους τουλάχιστον 7,2 δις ευρώ για τους Έλληνες φορολογούμενους και συνταξιούχους «Κόστος που προέρχεται από το γεγονός ότι αυτή η Κυβέρνηση, αυτή η πλειοψηφία, με τα προεκλογικά και μετεκλογικά τους ψέματα, με τους πειραματισμούς και τους τυχοδιωκτισμούς της, κατέστρεψε κάθε ελπίδα απεγκλωβισμού της χώρας από το μνημόνιο και την κρίση και την ξαναεγκλώβισε για τα επόμενα τρία χρόνια στο Τρίτο επαχθέστερο και αχρείαστο Μνημόνιο».

Ν. Καραθανασόπουλος (ΚΚΕ): «Σκληρός, επώδυνος και ταξικός ο χαρακτήρας της κυβερνητικής πολιτικής»

Ολομέτωπη επίθεση εξαπέλυσε ο εισηγητής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι «Ο πρώτος προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ, επιβεβαιώνει το σκληρό επώδυνο και ταξικό χαρακτήρα της κυβερνητικής πολιτικής που στο όνομα της ανταγωνιστικότητας και της κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων θυσιάζει την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών». Ο ίδιος ξεκαθάρισε ότι το ΚΚΕ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό και υποστήριξε ότι η διέξοδος προς όφελος του λαού, βρίσκεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων παραγωγής, στον κεντρικό σχεδιασμό της οικονομίας, στον εργατικό έλεγχο και την αποδέσμευση της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σπ. Δανέλλης (Ποτάμι): Πλήττονται τα ελληνικά νοικοκυριά που ήδη αδυνατούν να πληρώσουν

Την υπερφορολόγηση των νοικοκυριών επισήμανε ο εισηγητής του Ποταμιού Σπύρος Δανέλλης υποστηρίζοντας ότι ο νέος προϋπολογισμός φέρνει νέα βάρη αντί δίκαιης αναδιανομή τους.

Επιπροσθέτως, τόνισε ότι τα ληξιπρόθεσμα χρέη προς το Δημόσιο έχουν εκτοξευτεί σημειώνοντας ότι έφθασαν στα 82,3 δισ ευρώ, ενώ από τις αρχές του έτους ήταν στα 10,38 δισ ευρώ. «Κάθε μήνα τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις λόγω οικονομικής αδυναμίας αφήνουν απλήρωτους φόρους, σχεδόν 1 εκατ. ευρώ» είπε χαρακτηριστικά.

Δ. Καμμένος: Έρχονται καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες

Σε διαφορετικό κλίμα η τοποθέτηση του εισηγητή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου που υποστήριξε ότι έρχονται καλύτερες ημέρες για τους Έλληνες. «Αυτή η κυβέρνηση είναι η μόνη που σχεδίασε τη νέα αναπτυξιακή τράπεζα ένα μοχλό ανάπτυξης ο οποίος μαζί με τα πακέτα των Ευρωπαίων, των αποκρατικοποιήσεων και της αξιοποίησης της ελληνικής περιουσίας φέρνουνε μια καλύτερη μέρα για τον Έλληνα φορολογούμενο» ανέφερε συγκεκριμένα για να προσθέσει «Ο προϋπολογισμός αυτός, είναι το νέο ξεκίνημα, ένα νέο συμβόλαιο για να μπορέσουμε το Μάρτιο να καταθέσουμε ένα ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο».

Μάριος Γεωργιάδης (Ενωση Κεντρώων): Σχηματισμός οικουμενικής κυβέρνησης τεχνοκρατών

Την θέση της Ένωσης Κεντρώων περί ανάγκης σχηματισμού οικουμενικές κυβέρνησης με τεχνοκράτες υπουργός επανέλαβε ο κ. Μάριος Γεωργιάδης. Εμφανίστηκε υπέρ των λύσεων συλλογικής διακυβέρνησης οικουμενικού χαρακτήρα δηλώνοντας ωστόσο ότι το κόμμα του θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό. Σύμφωνα με τον εισηγητή του κόμματος, θα πρέπει να μπουν στην κυβέρνηση «τεχνοκράτες με προϋπηρεσία στην αγορά και διεθνές κύρος, ώστε να σταματήσουν οι ερασιτεχνισμοί και οι πειραματισμοί».
Keywords
Τυχαία Θέματα