Αρχισαν οι συγκρουσεις τροϊκασ-κυπριακης κυβερνησης

Τεταμένο είναι το κλίμα στην Κύπρο μετά την ένταξη της χώρας στο Μνημόνιο με την τηλεόραση του κρατικού Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου (ΡΙΚ) να αναφέρει ότι οι βαθιές διαφωνίες μεταξύ των τεχνοκρατών της κυβέρνησης...
και εκείνων της τρόικας βρίσκονται πίσω από την καθυστέρηση στην ανακοίνωση του ποσού που θα χρειαστεί για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.
Σύμφωνα με το ΡΙΚ, που επικαλέστηκε πηγές οι οποίες είναι ενήμερες για τις μαραθώνιες συζητήσεις που διεξάγονται από το πρωί του περασμένου Σαββάτου, οι τεχνοκράτες της τρόικας επιμένουν στο χειρότερο από δύο σενάρια που ετοίμασε η εταιρεία Πίμκο κατά τον έλεγχο των δανειακών φακέλων των τραπεζών. Σύμφωνα με το σενάριο αυτό, το ποσό ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών ανέρχεται στα 13,2 δισεκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα ανεβάσει το συνολικό κυπριακό χρέος σε επίπεδο που το καθιστά μη διαχειρίσιμο. Με βάση το σενάριο αυτό, η Πίμκο υπολόγισε την αξία των εξασφαλίσεων των τραπεζών στο 50% της καταγεγραμμένης αξίας τους. Το άλλο σενάριο, που προκρίνει η κυβέρνηση, λαμβάνει ως αξία των εξασφαλίσεων στο 70%. Το σενάριο αυτό ανεβάζει το ποσό της ανακεφαλαιοποίησης στα 7-8 δισεκατομμύρια ευρώ. Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το ΡΙΚ, η κυβέρνηση προσπαθεί να βρει συμβιβασμό που θα ανεβάζει το τελικό ποσό γύρω στα 9 δισεκατομμύρια ευρώ, το οποίο καθιστά το συνολικό χρέος διαχειρίσιμο. Ωστόσο, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, δεν φαίνεται να υπάρχει προοπτική εξεύρεσης λύσης σε τεχνοκρατικό επίπεδο και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο δεν ανακοινώθηκε οποιοδήποτε ποσό παρ' όλο που αυτό αναμενόταν να γίνει το αργότερο μέχρι σήμερα το απόγευμα. Ως εκ τούτου, η κυπριακή κυβέρνηση προσανατολίζεται σε πολιτική απόφαση στο Eurogroup της Πέμπτης στις Βρυξέλλες, όπου θα ζητήσει αποδοχή σε υπουργικό επίπεδο του πιο ευνοϊκού σεναρίου ή έστω μια ενδιάμεση λύση.
Keywords
Τυχαία Θέματα