Αποζημιωση 10 εκατ. ευρω σε 38 μετοχους της ''ροκασ''...

17:50 8/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Την καταβολή αποζημίωσης 10 εκατ. ευρώ σε 38 μετόχους της εταιρείας Ρόκας αποφάσισε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών σε βάρος της ισπανικής Iberdrola....
Πρόκειται για μια ιδιαίτερα για μια ιδιαίτερα σημαντική απόφαση την οποία ο κ. Νίκος Τσουτσάνης, δικηγόρος 36 εκ των 38 μετόχων, χαρακτήρισε «πρωτοφανή, ιστορική και πολύ καλά τεκμηριωμένη», προσθέτοντας ότι «πρόκειται για τη μεγαλύτερη αποζημίωση που έχει καταλογιστεί σε μετόχους μειοψηφίας στη χώρα μας».

Η
απόφαση 4388/2014 κατά του βασικού μετόχου της Ρόκας της ισπανικής Iberdrola, αφορά τις διαδικασίες και τις μεθοδεύσεις στη δημόσια πρόταση για την εταιρεία το 2008.
Τα 10 εκατ. ευρώ επιδικάζονται ως αποζημίωση στους 38 μετόχους που προσέφυγαν στη Δικαιοσύνη, κάτι που δεν ισχύει για τους υπόλοιπους μετόχους της μειοψηφίας, καθώς έχει παρέλθει μια πενταετία.

Το δικαστήριο, αποτελούμενο από την πρόεδρο Πρωτοδικών Βασιλική Παπαϊωάννου, την πρωτοδίκη - εισηγήτρια Αντωνία Μέγγουλη, τον πρωτοδίκη Φωτεινό Καλαφάτη και τη γραμματέα Σ. Δημαρά, επιδίκασε, εκτός των αποζημιώσεων για τις μετοχές της Ρόκας που κατείχαν οι μέτοχοι, αποζημιώσεις και για ηθικές βλάβες. Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, η Iberdrola κέρδισε από τις μεθοδεύσεις που ακολούθησε για να αποφύγει την υποβολή δημόσιας πρότασης ως όφειλε τον Απρίλιο του 2007 αρκετές δεκάδες εκατομμύρια ευρώ -και ειδικότερα 5,75 ευρώ για κάθε κοινή και 10,5 ευρώ για κάθε προνομιούχο μετοχή που δεν είχε στην κατοχή της.

Να σημειωθεί ότι το δικαστήριο αναγνώρισε και την συμβολή της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς στην υπόθεση και επιβεβαίωσε το περιεχόμενο της απόφασης που είχε λάβει η επιτροπή. Υπενθυμίζεται ότι η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς είχε επιβάλει πρόστιμο 300.000 ευρώ στην Iberdrola, και μάλιστα είχε υποχρεώσει τη Ρόκας να συμπεριλάβει τη γνωστοποίηση της παράβασης και το πρόστιμο στο ενημερωτικό δελτίο της δημόσιας πρότασης.

Η Ρόκας, εισηγμένη στο Χ.Α., κατείχε ηγετική θέση στον χώρο των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και το 2004 σύναψε συμφωνία με την ισπανική Iberdrola, βάσει της οποίας οι Ισπανοί θα μπορούσαν να αποκτήσουν σε βάθος χρόνου έως και το 49,9 % των κοινών μετοχών όπως και τελικά έγινε. Τον Μάρτιο του 2007 τόσο ο ιδρυτής της εταιρείας Χρήστος Ρόκας όσο και ο γιος του Γιώργος Ρόκας, αλλά και άτομα προσκείμενα στη διοίκηση, πούλησαν τις μετοχές τους σε τράπεζες του εξωτερικού.

Μετά όμως από κάθε πώληση εκ μέρους των ιδιοκτητών και των στελεχών ακολουθούσαν συμβάσεις swaps επί των μετοχών της Ρόκας μεταξύ των τραπεζών που τις αγόρασαν και της Iberdrola. Το αποτέλεσμα ήταν η οικογένεια Ρόκα να πουλήσει τις μετοχές που κατείχε προς 21,75 ευρώ και τα διοικητικά στελέχη προς 20,50 ευρώ ανά μετοχή.

Δηλαδή με τα swaps που έγιναν με τις τράπεζες η Iberdrola κατείχε ουσιαστικά την πλειοψηφία της Ρόκας από τον Μάρτιο του 2007 και, σύμφωνα πάντοτε με τη δικαστική απόφαση, θα έπρεπε να έχει υποβάλει δημόσια πρόταση στους υπόλοιπους κατόχους των κοινών και των προνομιούχων τίτλων στις 10 Απριλίου 2007.

«Το δικαστήριο», όπως εξηγεί ο κ. Τσουτσάνης, «δέχθηκε ότι τα swaps με τις τράπεζες δεν είχαν οικονομικό σκοπό γιατί οι τράπεζες ενώ έπεφτε η τιμή της μετοχής δεν εισέπρατταν τα κέρδη τους, όπως είναι η συνήθης πρακτική, αλλά τα ανανέωναν έχοντας σκοπό την αδρανοποίηση των μετοχών. Οι μέτοχοι δεν γνώριζαν ποιοι είναι οι αγοραστές των μετοχών που πουλούσε η οικογένεια Ρόκα και τα στελέχη της εταιρείας δεν γνώριζαν για τα swaps».

Οι μέτοχοι ανησυχούσαν για τις εξελίξεις και τις μεταβιβάσεις των πακέτων και εξέθεσαν τις ανησυχίες τους στη γενική συνέλευση της 17ης Μαΐου 2007. Στη συνέλευση εκείνη ο πρόεδρος της εταιρείας είχε δηλώσει ότι η Ρόκας θα παρουσιάσει τα επόμενα χρόνια νέες επενδύσεις, ότι υπάρχει επόμενη μέρα και ότι ο Χρήστος Ρόκας δεν έφυγε από την εταιρεία αλλά συνεχίζει και θα συνεχίσει. Επίσης, εκπρόσωπος της Iberdrola και μέλος του Δ.Σ. είχε απαντήσει σε ερώτηση μετόχου ότι δεν υπάρχει σκέψη εξόδου της εταιρείας από το Χ.Α.

Το δικαστήριο στην απόφασή του αναφέρει ότι οι Χρήστος και Γεώργιος Ρόκας «ενήργησαν κατά παράβαση του ΑΚ919 κανόνα (σ.σ.: περί χρηστών ηθών), καθώς ενώ ως κύριοι μέτοχοι είχαν παράσχει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα έφευγαν, άφησαν τη μειοψηφία απροστάτευτη σε ορέξεις πολυεθνικής εταιρείας».

Δηλαδή η Iberdrola απέφυγε - παρότι ήταν υποχρεωμένη- να υποβάλει δημόσια πρόταση τον Απρίλιο του 2007 και κλείδωσε σημαντικό ποσοστό των μετοχών της διασποράς μέσω των swaps, αποκρύπτοντας από τους επενδυτές το περιεχόμενο των συμβάσεων. Η δημόσια πρόταση υπεβλήθη τελικά το 2008 με σαφώς χαμηλότερα τμήματα και έτσι η ισπανική εταιρεία γλίτωσε δεκάδες εκατομμύρια σε βάρος των μικρομετόχων. Η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου είναι εφέσιμη.
Keywords
Τυχαία Θέματα