ΑΠΟΔΡΑΣΗ 478 ΚΡΑΤΟΥΜΕΝΩΝ ΣΤΟ ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ

22:15 25/4/2011 - Πηγή: Fimotro
Στο Αφγανιστάν, εκατοντάδες κρατούμενοι απέδρασαν από φυλακή στην πόλη Κανταχάρ, στα νότια της χώρας, μέσα από υπόγειο τούνελ που έσκαψαν αντάρτες Ταλιμπάν, ενώ μεταξύ των κρατουμένων που απέδρασαν είναι και διοικητές των δυνάμεών τους. Με βάση τις... τελευταίες εκτιμήσεις, τουλάχιστον 478 κρατούμενοι απέδρασαν.
Σύμφωνα με το γραφείο του κυβερνήτη της περιοχής, για τουλάχιστον 12 από τους κρατουμένους, η ελευθερία δεν κράτησε πολύ, καθώς τώρα βρίσκονται και πάλι στα χέρια των αρχών.Εκπρόσωπος του αφγανού προέδρου Χαμίντ Καρζάι δήλωσε ότι η απόδραση αποτελεί «καταστροφή», που δεν θα πρέπει να
επαναληφθεί. Το γεγονός εκθέτει τις σοβαρές αδυναμίες της αφγανικής κυβέρνησης, τη στιγμή μάλιστα που οι ξένες δυνάμεις στην περιοχή, σχεδιάζουν τη σταδιακή αποχώρησή τους μέσα στους επόμενους μήνες. Οι Αφγανοί θα ανακτήσουν τον έλεγχο επτά περιοχών το καλοκαίρι από τις ξένες δυνάμεις και ολόκληρης της χώρας, μέχρι το τέλος του 2014.«Είναι πλήγμα, δεν θα έπρεπε να είχε συμβεί...Ερευνούμε τι ακριβώς συνέβη», επισήμανε ο εκπρόσωπος του Καρζάι, Ουαχίντ Ομέρ.
Χρειάστηκαν 5 μήνες για να σκάψουν τη σήραγγα
Σύμφωνα με πηγές των Ταλιμπάν, τις οποίες επικαλείται το BBC, χρειάστηκαν 5 μήνες για την κατασκευή της υπόγειας σήραγγας μήκους 320 μέτρων, η οποία πιστεύεται ότι ξεκινούσε από ένα σπίτι, κοντά στη φυλακή. Μάλιστα, ένας από τους κρατούμενους που απέδρασαν δήλωσε στο βρετανικό δίκτυο ότι χρειάστηκε 30 λεπτά για να φτάσει στην άλλη άκρη της σήραγγας, όπου τους περίμαναν, όπως είπε, οχήματα για να τους μεταφέρουν σε «ασφαλείς» τοποθεσίες.Περίπου 1.200 κρατούμενοι βρίσκονταν στη φυλακή Σαρπόζα, η οποία είχε τη φήμη μιας από τις πλέον ασφαλείς στο Αφγανιστάν.Πάντως, ειδικοί σε θέματα ασφάλειας αμφιβάλουν αν η απόδραση θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς τη συνεργασία των φρουρών. Κάποιοι, μάλιστα, εξέφρασαν αμφιβολίες και για το αν υπάρχει σήραγγα. Ο Ουαχίντ Μούτζντα, αναλυτής με έδρα την Καμπούλ, είπε ότι είναι αδύνατο για τους Ταλιμπάν να σκάψουν τούνελ και να απελευθερώσουν σχεδόν 500 κρατουμένους, χωρίς να δεχτούν βοήθεια από τους φρουρούς των φυλακών.Το ενδεχόμενο, άνδρες της ασφάλειας των φυλακών να βοήθησαν τους κρατουμένους, δεν το απέκλεισε ούτε ο υπουργός Δικαιοσύνης του Αφγανιστάν.

Keywords
Τυχαία Θέματα