Απετυχε η εκτοξευση του βορειοκορεατικου πυραυλου

13:04 13/4/2012 - Πηγή: Fimotro
Απέτυχε η προσπάθεια της Βορείου Κορέας να θέσει σε τροχιά έναν δορυφόρο, είδηση που επιβεβαίωσε το βορειοκορεατικό κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο KCNA. Πρόκειται για τη δεύτερη αποτυχημένη προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να θέσει σε...
τροχιά δορυφόρο, από το 2009.

Ο πύραυλος που εκτοξεύθηκε, και ο οποίος θα έθετε σε τροχιά τον δορυφόρο, διαλύθηκε λίγα λεπτά μετά την εκτόξευση και τα συντρίμμια του έπεσαν στα ανοιχτά των δυτικών ακτών της Νοτίου Κορέας. Σύμφωνα με το KCNA, επιστήμονες και τεχνικοί ερευνούν τα αίτια.

«Η Λαϊκή Δημοκρατία της Κορέας εκτόξευσε τον (πύραυλο που
μετέφερε τον) δορυφόρο Kwangmyongsong-3 στις 07:38:55 την Παρασκευή. Ο δορυφόρος γεωπαρατήρησης δεν κατάφερε να τεθεί σε τροχιά» μετέδωσε το KCNA.

Σύμφωνα με ανακοινώσεις των υπουργείων Άμυνας της Νοτίου Κορέας, της Ιαπωνίας και των ΗΠΑ, ο πύραυλος εξερράγη εν πτήσει και τα συντρίμμια του κατέπεσαν στη θάλασσα. «Διεξάγουμε μια επιχείρηση έρευνας για να ανασύρουμε τα αντικείμενα που έπεσαν» δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Άμυνας της Νοτίου Κορέας.

Η προσπάθεια της Β.Κορέας να εκτοξεύσει τον πύραυλο αποτελούσε προσπάθεια της Πιονγιάνγκ να κάνει «προπαγάνδα» και η αποτυχημένη κατάληξή της θα φοβίσει δυνητικούς αγοραστές των οπλικών της συστημάτων, υποστήριξε ένας αξιωματούχος της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

«Αυτή η εκτόξευση ήταν εν μέρει μια προπαγανδιστική προσπάθεια. Αυτή η προσπάθεια ξεκάθαρα απέτυχε και θα έχει συνέπειες εσωτερικά» δήλωσε στο Reuters αξιωματούχος της κυβέρνησης Ομπάμα.

«Η εκτόξευση αυτή αποτελούσε επίσης μια ευκαιρία για τη Β.Κορέα να επιδείξει τα οπλικά της συστήματα σε πιθανούς αγοραστές. Η αποτυχία της θα κάνει αυτούς τους δυνητικούς πελάτες να το σκεφτούν δύο φορές πριν να αγοράσουν οτιδήποτε» πρόσθεσε ο ίδιος αξιωματούχος.

Έντονες αντιδράσεις

Η διεθνής κοινότητα, με εξαίρεση την Κίνα η οποία επισήμως σιωπά, καταδίκασε έντονα την εκτόξευση του πυραύλου, ενέργεια που η Ουάσινγκτον, το Τόκιο και η Σεούλ χαρακτήρισαν «πρόκληση» και παραβίαση αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει κατεπειγόντως την Παρασκευή για το θέμα.

Σύμφωνα με τη NORAD, την διοίκηση αεράμυνας των ΗΠΑ, επρόκειτο για «δοκιμή ενός Taepodong-2», ενός διηπειρωτικού βαλλιστικού πυραύλου με βεληνεκές 6.000-9.000 χλμ. Η Ουάσινγκτον, το Τόκιο, η Σεούλ, αλλά και η Ομάδα των Οκτώ καταδίκασαν αμέσως την εκτόξευση η οποία, σύμφωνα με την κυβέρνηση των ΗΠΑ, παραβιάζει τις αποφάσεις που είχε λάβει το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ το 2006 και το 2009 και οι οποίες απαγόρευαν στη Β.Κορέα «κάθε πυρηνική δοκιμή ή εκτόξευση που σχετίζεται με την τεχνολογία των βαλλιστικών πυραύλων».

Μετά την αποτυχία της εκτόξευσης, ο Λευκός Οίκος καταδίκασε «την πρόκληση» της Πιονγιάνγκ, λέγοντας ότι «απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια, παραβιάζει το διεθνές δίκαιο και αντίκειται στις πρόσφατες δεσμεύσεις» της Β.Κορέας.

«Ο πρόεδρος (των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα) έχει πει ξεκάθ
Keywords
Τυχαία Θέματα