Απεργια κατα της οικονομικης πολιτικης στην αργεντινη


Προβλήματα στις δημόσιες μεταφορές και σε υπηρεσίες προκάλεσε η απεργία στην οποία κατέβηκαν συνδικάτα σε διαμαρτυρία...
για την πολιτική της προέδρου Κριστίνα Φερνάντες. Ήταν η πρώτη γενική απεργία στα πέντε χρόνια της θητείας της προέδρου.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν οδηγοί λεωφορείων, εργαζόμενοι σε τρένα, αεροδρόμια και λιμάνια, αλλά και τραπεζικοί υπάλληλοι που διαμαρτύρονται για τον πληθωρισμό και της εγκληματικότητα, αλλά
και τις πολιτικές της προέδρου.

Κλειστά έμειναν ακόμη σχολεία και δικαστήρια ενώ τα νοσοκομεία λειτουργούσαν για επείγοντα περιστατικά.

Στις κινητοποιήσεις συμμετείχαν και αγρότες που διαμαρτύρονται για την πολύ υψηλή φορολογία στη σόγια–από τα βασικά εξαγωγικά προϊόντα της χώρας.

Ωστόσο πολλά από τα καταστήματα στην πρωτεύουσα ήταν ανοιχτά.

Πρωτεργάτης των κινητοποιήσεων είναι ο Ούγκο Μογιάνο, συνδικαλιστής που ήταν αρχικά προσκείμενος στην παράταξη της Φερνάντες αλλά διαχώρισε τη θέση του και ηγείται πλέον αποσχιστικού συνδικάτου αντίθετά με άλλους συνδικαλιστές που εξακολουθούν να στηρίζουν την πρόεδρο.

Από την πλευρά της, η Φερνάντες κάλεσε τους εργάτες να δράσουν υπεύθυνα και να υπερασπιστούν όλα όσα πέτυχαν τα τελευταία χρόνια. «[Αν υπάρξει επιστροφή στα παλιά] οι πρώτοι που θα πεινάσουν και θα μείνουν άνεργοι είναι οι εργάτες», επισήμανε η ίδια σε μήνυμα στο Facebook.

Υπενθυμίζεται ότι μέσα στη χρονιά πολλοί εργαζόμενοι πήραν αυξήσεις της τάξης του 25% αλλά αυτό, σημειώνει το Associated Press, φέρνει τα εισοδήματά τους πάνω από το αφορολόγητο όριο (περίπου 12.000 ευρώ) και άρα τα φορολογεί με 35%.

Ωστόσο, υπολογισμοί από ανεξάρτητες πηγές δείχνουν ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται περίπου στο 25%, πολύ ψηλότερα από το 10% που επισήμως ανακοινώνεται από τον κυβέρνηση.
Keywords
Τυχαία Θέματα