Απαντηση συριζα για τα μετρα που προκαλεσαν θυελλα δημοσιευμα​των.....σι​γη ομως για τον κωστα λαπαβιτσα !

11:35 19/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΑγαπητό Fimotro,Απάντηση έβγαλε ο Συριζα κατά του υπουργείου Οικονομικών εκφράζοντας την απορία του πως σε λίγη ώρα κατάφερε το ΥΠΕΘΟ να αποτιμήσει τις εξαγγελίες του χαρακτηρίζοντας "αστραπιαία" την...
διαδικασία στην κοστολόγηση των μέτρων και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να καταθέσουν έγραφα που να αποδεικνύουν του λόγου το αληθές. Στην ανακοίνωση του το τμήμα Οικονομικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει
τα εξής:
1.Είναι αστραπιαία (μέσα σε μιάμιση εργάσιμη ημέρα!), η ταχύτητα που λειτούργησε το Υπουργείο στην κοστολόγηση των μέτρων.
Επειδή δεν μας έχει συνηθίσει σε τέτοιες ταχύτητες, αναμένουμε να δημοσιοποιήσει τα έγγραφα των αρμόδιων διευθύνσεων που τεκμηριώνουν την κοστολόγηση αυτή. Αν φυσικά υπάρχουν! Γιατί διαφορετικά θα το αναγκάσουμε να το κάνει, μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας: της ερώτησης και αίτησης κατάθεσης εγγράφων, για να αποδειχθεί ότι “ο ενδελεχής έλεγχος των υπηρεσιών ” (σελίδα 2/10) ήταν απλά όσα έγραψαν οι γνωστές μονταζιέρες.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη αναμένει να δικαιολογήσει το Υπουργείο πώς έπεσε έξω κατά πολλές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ σχετικά με τον ΕΝΦΙΑ, αφού η αρχική πρόβλεψη ήταν 3,2 δις ευρώ και η αρχική βεβαίωση ξεπέρασε τα 3,5 δισ. ευρώ, ΧΩΡΙΣ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΝΑ ΔΙΝΕΙ ΤΟΝ ΤΕΛΙΚΟ ΑΡΙΘΜΟ! Για τον λόγο αυτό αναγκαστήκαμε να καταθέσουμε και σχετική ερώτηση στις 4/9/2014.Τονίζουμε πάντως με την ευκαιρία ότι συστατικό στοιχείο της δημοκρατίας αποτελεί η δημοσιότητα και η διαφάνεια. Επιτέλους θα πρέπει να ακολουθηθεί το παράδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, όπου η πρόσβαση στα δεδομένα και στις επεξεργασίες αυτών δεν περιορίζεται στην εκάστοτε κυβέρνηση και στα μέλη της τρόικα, αλλά σε κάθε θεσμό που δομεί την ελληνική κοινωνία και στους πολίτες της.

2.Είναι τουλάχιστον προκλητικό, οι εξαγγελίες που κοστολογήθηκαν να μην περιορίζονται στην ομιλία της 13.9.14, αλλά “ποιητική αδεία” να συμπεριλαμβάνουν αυθαίρετα, αόριστα και επιλεκτικά “δηλώσεις στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ” (σελ. 8/10), για να δημιουργήσουν τα δεδομένα που ήθελαν οι επίδοξοι κοστολόγοι!

3.Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο Οικονομικών να μη διαθέτει τα στατιστικά στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων για τα έτη 2013-2012 και 2011; Πώς είναι δυνατόν στη (σελ. 8/10) να αναφέρει ότι τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία είναι του 2011, ενώ από μελέτη των στοιχείων της ΓΓΠΣ προκύπτει ότι είναι του 2010; Δεν ήξεραν οι συντάκτες ότι στη φορολογία εισοδήματος άλλη είναι η έννοια του οικονομικού έτους και άλλη του πραγματικού; Τα αναγραφόμενα (σελ. 8/10) για “δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος του 2011” αφορούν το οικονομικό έτος 2011 και το πραγματικό έτος 2010!

4.Για ποιο λόγο οι συντάκτες του κειμένου παραποιούν (μήπως δε γνώριζαν;) ότι το αφορολόγητο που ίσχυε στο ΦΑΠ ήταν (για κάθε φορολογούμενο) 200.000 € πριν την κατάργησή του από τον ΕΝΦΙΑ; Πώς αναφέρουν (σελ. 5/10) για αφορολόγητο 400.000 € που ίσχυε παλαιότερα, αλλά δίνουν στοιχεία από τελευταία έτη (π.χ. το 2013) που ίσχυε αφορολόγητο 200.000 €;

5.Παραποιούν ή αγνοούν την πραγματικότητα, όταν ισχυρίζονται ουσιαστικά (σελ. 7/10) ότι η λίστα “ LAGARDE” ελέγχεται από το ΚΕΦΟΜΕΠ όταν είναι αρμοδιότητα (μετά από εισαγγελική παραγγελία) του ΣΔΟΕ!

6.Αμφισβητούν το ποσό που υπολογίζει ο ΣΥΡΙΖΑ από τη φοροδιαφυγή. Εμείς θα χρησιμοποιήσουμε ΜΟΝΟ ένα στοιχείο από όσα οι ίδιοι ισχυρίζονται. Στη (σελ. 7/10) αναφέρουν ότι, από έλεγχο του ΚΕΦΟΜΕΠ στα εμβάσματα εξωτερικού προκύπτει ότι από έλεγχο σε 400 περιπτώσεις βεβαιώθηκαν 142,5 εκατ. ευρώ. Αν υποθέσουμε ότι αυτό αποτελεί ένα ικανό δείγμα για τον έλεγχο των συνολικά 24.710 περιπτώσεων και ότι συνολικά οι φόροι που θα βεβαιωθούν θα είναι μειωμένοι κατά 50% , (γιατί δε θα βεβαιωθούν για όλες τις περιπτώσεις οι ίδιοι φόροι), προκύπτει αναλογικά ότι το ποσό που αντιστοιχεί στις 24.710 περιπτώσεις είναι 4,32 δις!
Βέβαια, στο ερώτημα γιατί για τα εμβάσματα 2009-2011, ελέγχθηκαν μέχρι σήμερα μόνο 400 περιπτώσεις από τις 24.710, η απάντηση είναι ότι... για όλα φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Στο ζήτημα δε της φοροδιαφυγής, είναι προκλητικό να εγκαλεί τον ΣΥΡΙΖΑ, όταν έχει καταθέσει (σε αυτήν την περίοδο της Βουλής, 2012-2014), πολλές τροπολογίες με ΧΑΡΙΣΤΙΚΕΣ ΔΙΑΤΑΞΕΙΣ ΓΙΑ ΦΟΡΟΛΟΓΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ

Πώς είναι δυνατό να κοστολογούν αστραπιαία και με προσέγγιση ευρώ τις εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ και για τις πονηρές χαριστικές ρυθμίσεις, που ετοιμάζουν μήνες, να μην έχουν κοστολόγηση;

7.Σχετικά με όσα αναφέρουν για το θέμα της κοστολόγησης της μείωσης του ΕΦΚ στο πετρέλαιο, μένουμε έκπληκτοι με το μέγεθος του θράσους τους και παραθέτουμε σχετική δήλωση του κ. Σταϊκούρα (συνημμένο 8):"H εφαρμογή του μέτρου της εναρμόνισης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης (ΕΦΚ) στο πετρέλαιο θέρμανσης και το πετρέλαιο κίνησης, μέτρο που υιοθετήθηκε το Νοέμβριο του 2011, απέδειξε ότι αυτό υπήρξε οικονομικά αναποτελεσματικό και κοινωνικά άδικο. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η συμβολή του στην καταπολέμηση του λαθρεμπορίου ήταν περιορισμένη, ενώ δεν οδήγησε σε αύξηση των δημοσίων εσόδων. Αντίθετα, επέφερε απώλεια εσόδων, σημαντική υστέρηση έναντι των στόχων και επιβάρυνση των εισοδηματικά χαμηλότερων στρωμάτων αλλά και του περιβάλλοντος."

8.Πέραν της διάτρητης αυτής κοστολόγησης, όπου π.χ. αυθαίρετα προστίθενται 8 δισ. ως επιπλέον κόστος στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για αντιμετώπιση του προβλήματος των δανείων των νοικοκυριών, θα πρέπει να τονισθεί ότι η λογική που διαπνέει την απάντηση συνιστά πλήρη αποδοχή των μνημονιακών πολιτικών από την αρχή τους και προτείνει στον ελληνικό λαό τη συνέχισή τους σε βάθος γενιάς - χωρίς να αναφέρουμε ότι ακόμη και διεθνείς οργανισμοί όπως ο ΟΟΣΑ πλέον ζητούν επειγόντως αυξήσεις μισθών και αναθεώρηση του πλαισίου της ευέλικτης και επισφαλούς εργασίας, καθώς αποτελούν παράγοντες που πλήττουν τις προοπτικές ανάπτυξης και αυξάνουν τις τεράστιες ανισότητες που παρατηρούνται διεθνώς.

9.Εγκαλούν τον ΣΥΡΙΖΑ (σελ. 7/10), ότι εξαγγέλλει την εγκατάσταση μηχανημάτων Χ-RAY στα τελωνεία, μοριακών ιχνηθετών στα καύσιμα και συστήματος εισροών-εκροών παντού, ΔΗΛΑΔΗ ΤΗΝ ΑΜΕΣΗ ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ ΜΝΗΜΟΝΙΑΚΩΝ ΔΕΣΜΕΥΣΕΩΝ με διάφορες δικαιολογίες, ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΑΠΑΝΤΟΥΝ στο αυτονόητο: ΠΟΤΕ ΘΑ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ Η ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΥΠΟΔΟΜΗ ΓΙΑ ΤΟ ΛΑΘΡΕΜΠΟΡΙΟ; Η συνολική κριτική θα απαιτούσε πολλές σελίδες, αλλά θα αρκεστούμε μόνο σε αυτά. Όταν το Υπουργείο αποφασίσει να δημοσιοποιήσει τα δεδομένα της κοστολόγησής του, θα επανέλθουμε. Γιατί δεν είναι ικανοί ούτε να πουν ψέματα με πειστικότητα!

Άλλη γνώμη λεχει όμως "ένας δικός τους άνθρωπος" ο κ. Κώστας Λαπαβίτσας
Δεν ξέρω όμως γιατί ο οικονομολόγος και παρ” ολίγον υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Κώστας Λαπαβίτσας αναλύει με καυστικό μαθηματικό τρόπο και με ακρίβεια τις εξαγγελίες του κ. Α. Τσίπρα στην 79η ΔΕΘ με...
νούμερα και παραδείγματα. Ουσιαστικά επιβεβαιώνει ένας "δικός τους" άνθρωπος την άποψη της κυβέρνησης και του υπουργείου Οικονομικών ότι ο κ. Τσίπρας.... "έπεσε έξω" σε όλες τις εξαγγελίες του!Ο γνωστός οικονομολόγος Κώστας Λαπαβίτσας, ο οποίος παρ” ολίγον να είναι υποψήφιος ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, με ένα κείμενο-φωτιά το οποίο ανάρτησε στο προσωπικό του ιστολόγιο, αποδομεί λέξη προς λέξη τις εξαγγελίες που έκανε ο Αλέξης Τσίπρας από την ΔΕΘ.
Σημαντική είναι η παρατήρηση που γίνεται στον σχολιασμό του κ. Λαπαβίτσα ότι οι δηλώσεις του κ. Τσίπρα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα αλλά ένα σκελετό κινήσεων του Συριζα στη πορεία του για την διεκδίκηση της εξουσίας!
Είναι σιγουρο ότι ο γνωστός οικονομολόγος κ. Κώστας Λαπαβίτσας έκρινε ότι οι δηλώσεις του κ.Τσίπρα έχουν άλλες διαστάσεις κάτι το οποίο τονίζει από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση η οποία έδωσε στο φως της δημοσιότητας το ύψος των οικονομικών μεγεθών που ανείγγελε ο Συριζα και που φθάνει τα 27.5 δις ευρώ....
Εμείς από την πρώτη στιγμή τονίσαμε ότι τα οικονομικά μεγέθη των εξαγγελιών του κ.Α.Τσίπρα ξεπερνούν τα 19-20 δις ευρώ με το υπουργείο οικονομικών την επομένη να το επιβεβεώνει σχετικά. Και το αποκορύφωμα ο δικός τους άνθρωπος κ Κώστας Λαπαβίτσας το επιβεβαιώνει αναλυτικά με τις δηλώσεις του οι οποίες ανφέρουν σχετικά τα εξής:
"Οι οικονομικές προτάσεις που παρουσίασε ο ΣΥΡΙΖΑ μπορούν να θεωρηθούν ως προγραμματικές από ένα κόμμα που διεκδικεί την εξουσία, δε συνιστούν όμως σε καμία περίπτωση οικονομικό πρόγραμμα. Μας δείχνουν περισσότερο πως σχεδιάζει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ αν σχηματίσει κυβέρνηση και για τον λόγο αυτόν απαιτούν προσεκτική ανάλυση.
Οι προτάσεις έχουν δύο σκέλη.
Το πρώτο είναι η διαπραγμάτευση για το χρέος και έχει έξι στόχους:
ι) Διαγραφή του μεγαλύτερου μέρους της ονομαστικής αξίας του χρέουςιι) Ρήτρα ανάπτυξης για το υπόλοιπο μέρος τουιιι) Περίοδος χάριτος για την εξυπηρέτηση τουιν) Εξαίρεση των δημόσιων επενδύσεων απο το Σύμφωνο Σταθερότηταςν) Ευρωπαϊκό Νιού Ντιλ επενδυσεων χρηματοδοτημένο από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεωννι) Ποσοτική Χαλάρωση από τη ΕΚΤ
Αν εξαιρέσουμε τους δύο τελευταίους στόχους, που είναι τελείως δυσανάλογοι προς την ελληνική διαπραγματευτική ισχύ, οι υπόλοιποι τέσσερις είναι καίριοι, θεμιτοί και, θα προσέθετα, μετριοπαθείς. Θα μπορούσε, φερ’ ειπείν, να ζητηθεί η εξαίρεση και άλλων κατηγοριών δαπανών από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Η ανθρωπιστική κρίση στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής για τη μεταπολεμική Ευρώπη, άρα δικαιολογεί πρωτοφανή μέτρα.
Καλά κάνει, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ και στοχεύει στη μείωση του χρέους, κάτι που δεν είναι καθόλου ακραίο, αφού ακόμη και το ΔΝΤ συμφωνεί ότι η Ελλάδα χρειάζεται διαγραφή μερους του χρέους της. Η διαπραγμάτευση αναγγέλεται «σκληρή», αλλά θα λάβει χώρα μέσα στα «ευρωπαϊκά» πλαίσια, επιδιώκοντας μια «ευρωπαϊκή» λύση. Το πρόβλημα είναι, βέβαια, το πως θα γίνει η «σκληρή» διαπραγμάτευση και ποια όπλα θα έχει μια ελληνική κυβέρνηση, πέραν του ενθουσιασμού των εκπροσώπων της. Δυστυχώς το κείμενο του ΣΥΡΙΖΑ δε μας λέει τίποτε επ’ αυτού, αναγνωρίζει όμως ότι μπορεί η λύση να καθυστερήσει λόγω των δυσκολιών της διαπραγμάτευσης.
Έτσι περνάμε στο δεύτερο σκέλος, το οποίο αφορά το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης που θα αντικαταστήσει αμέσως τα Μνημόνια, ανεξάρτητα από την έκβαση της διαπραγμάτευσης για το χρέος. Και πάλι πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνει την προσοχή του στην άμεση παρέμβαση στην οικονομία και την κοινωνία που έχουν φτάσει πλέον στα όρια της αντοχής τους.
Το Σχέδιο έχει τους εξής τέσσερις πυλώνες:
Ι) Αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που προκάλεσαν τα Μνημόνια στη στέγαση, τη διατροφή, την υγεία, την παροχή ρεύματος και τις μετακινήσεις. Προβλεπόμενο κόστος: 1.892 εκ ευρώ.ΙΙ) Επανεκκίνηση της οικονομίας μέσω: 1) Φορολογικής ελάφρυνσης, με κατάργηση του ΕΝΦΙΑ και επαναφορά του αφορολόγητου
στα 12.000 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 3,5 δις ευρώ. 2) «Σεισάχθειας», με ρύθμιση των «κόκκινων δανείων», την οποία θα αναλάβει ειδικός
δημόσιος φορέας. Προβλεπόμενο κόστος: 2 δις ευρώ. 3) Παροχής ρευστότητας, κυρίως με την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας. Προβλεπόμενο
κόστος: 1δις ευρώ. 4) Επαναφοράς του βασικού μισθού στα 751 ευρώ. Προβλεπόμενο κόστος: 0. Το προβλεπόμενο κόστος του δεύτερου πυλώνα συνολικά, συνεπώς, φτάνει τα 6,5 δις ευρώ.ΙΙΙ) Πρόγραμμα Δημόσιας Απασχόλησης, που θα δημιουργήσει 300000 θέσεις εργασίας περιορισμένης διάρκειας, με συνολικό κόστος 5 δις ευρώ για δύο χρόνια. Προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο: 3 δις ευρώ.IV) Μετασχηματισμό του πολιτικού συστήματος, με παρεμβάσεις στην τοπική αυτοδιοίκηση και στο κοινοβούλιο.
Άρα το προβλεπόμενο συνολικό κόστος για το Εθνικό Σχέδιο Ανασυγκρότησης θα φτάσει τα 11,5 δις ευρώ.
Το πρώτο και σημαντικό που έχει να παρατηρήσει κανείς είναι ότι δυστυχώς λείπουν οι αναλογιστικές μελέτες που θα τεκμηρίωναν το προβλεπόμενο κόστος. Πόσο έγκυρη, για παράδειγμα, είναι η εκτίμηση για τα 3,5 δις της φορολογικής ελάφρυνσης; Εξαίρεση αποτελεί το κόστος του Προγράμματος Δημόσιας Απασχόλησης το οποίο εμφανώς στηρίζεται σε πρόσφατη σχετική μελέτη του Ινστιτούτου Λέβι των ΗΠΑ. Χωρίς αναλογιστικές μελέτες, το μόνο που μπορεί να ειπωθεί είναι ότι, σε αντίθεση με τον ορυμαγδό ανοησίας που ακούστηκε ως απάντηση από το μνημονιακό στρατόπεδο της καταστροφής, το ποσό που ο ίδιος ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι θα κοστίσει το Σχέδιο – μεγάλο μέρος του οποίου θα πάει απευθείας στη συνολική ζήτηση – δεν είναι καθόλου υπερβολικό για μια οικονομία σε τόσο βαθειά καταστολή όσο η ελληνική.
Πηγαίνοντας ακόμη πιο πέρα όμως, στα δύο κομβικά θέματα της «σεισάχθειας» και της ρευστότητας το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ είναι μάλλον συντηρητικό και οι σχετικοί υπολογισμοί δε φαίνονται να στηρίζονται σε μελέτες. Δύο βασικά ερωτήματα:
- Τα «κόκκινα δάνεια» των ελληνικών τραπεζών, σύμφωνα με την τελευταία καταμέτρηση της Τράπεζας της Ελλάδας, ήταν 77 δις, εκ των οποίων τα 35 δις ήταν χρέη των νοικοκυριών. Τι «σεισάχθεια» είναι αυτή, η οποία μόλις και φτάνει τα 2 δις και πως υπολογίστηκε;
- Ως προς τη ρευστότητα, ποιά μπορεί να είναι η ισχύς της Αναπτυξιακής Τράπεζας στην εγχώρια αγορά όταν το κεφάλαιό της θα είναι 1 δις ευρώ τη στιγμή που το κεφάλαιο, για παράδειγμα, της Εθνικής Τράπεζας είναι 8 δις, ή της Τράπεζας Πειραιώς 8,5 δις ευρώ; Πως ακριβώς θα αλλάξει τις συνθήκες στις πιστωτικές αγορές με αυτούς τους όρους η νέα τράπεζα;
Έστω και σχετικά μετριοπαθές, το Σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ θα χρειαστεί φυσικά χρηματοδότηση. Εδώ όμως τα πράγματα περιπλέκονται ακόμη περισσότερο και οι υπολογισμοί δεν είναι καθόλου πειστικοί. Η χρηματοδότηση υποτίθεται ότι θα προκύψει ως εξής:
ι) Από την εκκαθάριση των χρεών προς την εφορία, 3 διςιι) Από την πάταξη της φοροδιαφυγής και του λαθρεμπορίου, 3 διςιιι) Από το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, 3 διςιν) Από το ΕΣΠΑ, 2,5 δις, και από τρέχοντα ευρωπαϊκά προγράμματα άλλα 0,5 δις
Τα 6 δις από το ι) και το ιι) θα καλύψουν το κόστος της ανθρωπιστικής παρέμβασης και της φορολογικής ελάφρυνσης. Τα 3 δις από το ΤΧΣ θα καλύψουν το κόστος της «σεισάχθειας» και της Τράπεζας Ανάπτυξης. Τα 3 δις των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα καλύψουν το κόστος του προγράμματος απασχόλησης.
Άρα τα προβλεπόμενα συνολικά έσοδα θα φτάσουν τα 12 δις ευρώ.
Δυστυχώς οι αναλογιστικές μελέτες που θα έδιναν αξιοπιστία στους αριθμούς δεν υπάρχουν ούτε για αυτό το σκέλος. Οι συντάκτες του Σχεδίου φρόντισαν βέβαια να υπερκαλύψουν το προβλεπόμενο κόστος για τον πρώτο χρόνο κατά 500 εκ, αλλά παρά τις φιλότιμες προσπάθειές τους, γεγονός παραμένει ότι αναμένουν να συλλέξουν 6δις από την πάταξη της φοροδιαφυγής και την τακτοποίηση χρεών προς το Δημόσιο. Δεν υπάρχει απολύτως καμία εγγύηση ότι ο στόχος θα επιτευχθεί. Κάθε άλλο μάλιστα, αν κρίνουμε από την τεράστια δυσκολία να συλλεχθούν τα χρέη προς το Δημόσιο το 2012 και το 2013, τα οποία συνεχώς αυξάνονται. Και αυτό χωρίς καν να μπούμε στο ζήτημα του κατά πόσο τα χρήματα του ΤΧΣ θα αποδειχθούν όντως προσβάσιμα και φυσικά στο κατά πόσο θα βρεθούν τα χρήματα του ΕΣΠΑ, όταν ήδη έχει κατατεθεί και εγκριθεί πλήθος προγραμμάτων που επιδιώκουν χρηματοδότηση από την ίδια πηγή.
Το πρόβλημα της χρηματοδότησης αντανακλά όμως το βαθύτερο ζήτημα της συνάρθρωσης του πρώτου και του δευτέρου σκέλους του Σχεδίου. Το ελληνικό χρέος δεν αντιπροσωπεύει απλώς ένα δυσβάστακτο βάρος ύψους περίπου 8 δις σε τόκους κατ’ έτος. Ακόμη περισσότερο, η εξυπηρέτησή του και η μείωσή του είναι ο ακρογωνιαίος λίθος μιας σειράς διακρατικών συμφωνιών που θέτουν ένα αυστηρότατο πλαίσιο δημοσιονομικής πολιτικής. Η Ελλάδα είναι υποχρεωμένη να επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ για το 2014, 3% για το 2015 και 4,5% για το 2016, ώστε να μπορεί να αποπληρώνει το χρέος της. Αυτό ακριβώς είναι το περιεχόμενο της λιτότητας και ο λόγος για τον οποίο συντρίφτηκαν οι δημόσιες δαπάνες κι εκτοξεύτηκε η φορολογία τα τελευταία χρόνια.
Ποιά ακριβώς θα είναι η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ως προς αυτές τις υποχρεώσεις, καθώς θα διαπραγματεύεται «σκληρά» για το χρέος;
Οι προγραμματικές δηλώσεις δυστυχώς δεν μας διαφωτίζουν στο σημείο αυτό. Αν ο ΣΥΡΙΖΑ προτίθεται να τις απορρίψει, τότε γιατί δεν το δηλώνει ανοιχτά; Ακόμη περισσότερο, αν τις απορρίψει, ως οφείλει μία κυβέρνηση της Αριστεράς να κάνει, τότε γιατί καταβλήθηκε αυτή η καθόλου πειστική προσπάθεια να εμφανιστεί το Σχέδιο Ανασυγκρότησης ως πλήρως κοστολογημένο, ώστε να φαίνεται ότι θα έχει μηδενική επιβάρυνση στον προϋπολογισμό; Τι είδους απόρριψη της λιτότητας είναι αυτή που ελπίζει να βρει τους πόρους για την απολύτως απαραίτητη απάλυνση της ανθρωπιστικής κρίσης και για την επανεκκίνηση της οικονομίας, από την πάταξη της φοροδιαφυγής και τη συλλογή χρεών προς το Δημόσιο (μέσα σε ένα χρόνο!); Γιατί δεν τολμάει ο ΣΥΡΙΖΑ να μιλήσει ανοιχτά για μεταφορά πόρων και γιατί συνεχίζει να υπόσχεται ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς;
Η απάντηση είναι απλή. Πρόκειται για μια απόρριψη της λιτότητας που προσπαθεί να συμβιβάσει τα ασυμβίβαστα. Από τη μια, να πετύχει «ευρωπαϊκή» λύση για το χρέος, χωρίς μονομερείς ενέργειες και από την άλλη να ελαφρύνει την τρομακτική φορολογική επιβάρυνση και την προϊούσα ανθρωπιστική κρίση. Επιδιώκει να δώσει την απαραίτητη ώθηση στην οικονομία, χωρίς όμως να σπάσει το πλαίσιο που έχει επιβάλλει η ΕΕ και η ΟΝΕ στην Ελλάδα. Δυστυχώς αυτό δεν γίνεται, εξ ου και οι ακροβασίες του Σχεδίου. Η πραγματικότητα είναι ότι, ουσιαστική άρση της λιτότητας, χωρίς μονομερείς ενέργειες στο χρέος και χωρίς σύγκρουση με τους Ευρωπαίους «εταίρους» μας, είναι αδύνατη. Αυτά για την ώρα για τις προγραμματικές δηλώσεις ΣΥΡΙΖΑ και θα επανέλθω σύντομα."
Το ΥΠΟΙΚ "μετρά" το πρόγραμμα Τσίπρα στα 27,2 δισ.ευρώ
Οι εξαγγελίες του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχουν ξεκάθαρη κοστολόγηση, τονίζει το υπουργείο Οικονομικών, σημειώνοντας ότι μετά από ενδελεχή έλεγχο με τις υπηρεσίες προκύπτει ότι το άμεσο δημοσιονομικό κόστος των εν λόγω εξαγγελιών το οποίο επιβαρύνει το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τις πλέον συντηρητικές εκτιμήσεις, και μόνο για το 1ο έτος, υπερβαίνει τα 17,2 δισ. ευρώ και πάλι χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το κόστος της διαγραφής ιδιωτικών χρεών, το οποίο αν συνυπολογιστεί ανεβάζει το συνολικό ποσό στα 27,2 δισ. έναντι 9,362 δισ. ευρώ που διατείνεται ο ΣΥΡΙΖΑ 11,362 δισ. ευρώ συνολική αποτίμηση μείον 2 δισ. ευρώ για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών που αναλύεται ξεχωριστά.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του υπουργείου, αυτά τα 17,2 δισ. ευρώ θα αύξαναν το έλλειμμα της χώρας κατά περίπου 9 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ, σε σχέση με πλεόνασμα 1.5% σήμερα, οδηγώντας τη χώρα πίσω σε δημοσιονομική κρίση.Εάν προστεθεί και μία –μετριοπαθής- εκτίμηση κόστους 10 δισ. ευρώ για τη διαγραφή ιδιωτικών χρεών, το κόστος των εξαγγελιών ΣΥΡΙΖΑ εκτοξεύεται στα 27,2 δισ. ευρώ ή 15 ποσοστιαίες μονάδες του ΑΕΠ επιπλέον έλλειμμα.Η εκτίμηση αυτή θα πρέπει να θεωρηθεί ως το ελάχιστο όριο, καθώς η αποφυγή παροχής αριθμητικών δεδομένων και συγκεκριμενοποίησης των προϋποθέσεων εφαρμογής ορισμένων από τα προτεινόμενα μέτρα του ΣΥΡΙΖΑ καθιστά αδύνατη την ακριβή εκτίμησή τους και, έτσι, παρατίθενται συντηρητικοί υπολογισμοί.

Συμπερασματικά, όπως αναφέρει το υπουργείο Οικονομικών:

"Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ βασίζεται σε λάθος συνταγή και ανατρέπει την προσπάθεια σταθεροποίησης της οικονομίας. Δεν λύνει προβλήματα, ενώ δημιουργεί νέα.Οδηγεί στην απώλεια αξιοπιστίας, είτε σε νέο δανεισμό με υψηλό κόστος είτε σε νέα φορολόγηση της μεσαίας τάξης, στην επιδείνωση του χρηματοοικονομικού συστήματος, στη φυγή των κεφαλαίων από τη χώρα μας και σε ρήξη με τους εταίρους μας.Ακόμα και με την τιμολόγηση του ίδιου του ΣΥΡΙΖΑ για τουλάχιστον 11,3 δισ. ευρώ κόστος, θα βρεθούμε απέναντι στις αγορές, που θα ζητούν δυσθεώρητα επιτόκια για να δανείσουν τη χώρα, απέναντι στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, η οποία θα κλείσει την κάνουλα της φτηνής χρηματοδότησης, και απέναντι στους ευρωπαίους εταίρους μας που, στην πιο αισιόδοξη περίπτωση, θα δυσχεράνουν την απορρόφηση των πόρων του ΕΣΠΑ.
Η ανεργία θα αρχίσει πάλι να αυξάνεται, και η νεολαία θα αναζητεί με ακόμα μεγαλύτερη σπουδή την τύχη της στο εξωτερικό. Οι προοπτικές της χώρας θα επιδεινωθούν".
Keywords
συριζα, θυελλα, θυελλα, πετρελαιο θερμανσης, αλέξης τσίπρας, εν λόγω, ενφια, δις, βεβαίωση, υπουργειο, τροικα, αυθαιρετα, σελ, γγπσ, φαπ, φοροι, βουλη, εφκ, πετρελαιο, οοσα, υλοποιηση, λαπαβίτσας, τσιπρας, ΔΕΘ, σιγουρο, φως, χρεος, τραπεζες, ισχύ, ελλαδα, ΔΝΤ, λύση, ηπα, νέα, αεπ, εθνικη τραπεζα, αποτελεσματα δημοτικων εκλογων 2010, εκλογες 2010 αποτελεσματα , σταση εργασιας, μετρο, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, εκκαθαριση φορολογικης δηλωσης 2011, κυβερνηση εθνικης ενοτητας, νεα κυβερνηση, αυθαιρετα παραταση, Καλή Χρονιά, μειωση μισθων, εκλογες 2012, βασεις 2012, φωτια, εκλογες ηπα, τραπεζα πειραιως, φορολογια 2013, κοινωνια, αλέξης τσίπρας, αυτοδιοικηση, αποτελεσματα, το θεμα, αεπ, αφορολογητο, γγπσ, γνωμη, διατροφη, εφορια, ηπα, θεμα, οικονομια, οοσα, πειραιως, περιοδος, πλαισιο, προγραμμα, τυχη, υγεια, υπουργειο οικονομικων, υψος, φως, ψεματα, ωθηση, ωρα, αγορα, αυξηση, ανεργια, ανθρωπος, απλα, απωλεια, βεβαίωση, γεγονος, γινει, γινεται, δευτερο, δημοσιο, δυστυχως, δηλωση, δηλωσεις, δις, δωσει, δειγμα, εγγραφα, εγγυηση, ευκαιρια, ευρω, υπαρχει, ειπωθει, εκβαση, εκκαθαριση, εκτιμηση, εν λόγω, εννοια, εξι, εξυπηρετηση, ετη, ετος, ευρωπη, εφκ, ιδια, ιδρυση, υπηρεσιες, θεσεις εργασιας, ομιλια, ισχυς, κεφαλαιο, κυβερνηση, κειμενο, κομμα, λαθος, λαπαβίτσας, λύση, λογο, μηνες, μειωση, νεολαια, ορια, ουσιαστικα, πηγη, προβληματα, προγραμματα, ρυθμισεις, ρηξη, ρητρα, ρυθμιση, σελιδες, σιγουρο, συντομα, συνταγη, σχεδιο, τμημα, τοπικη αυτοδιοικηση, υλοποιηση, ισχύ, φαπ, φαινονται, φυγη, φυσικα, φτανει, φορολογικη, φορολογια, φταιει, αγορες, εφαρμογη, εθνικο, χωρα, υπουργειο, κωστας, μελετη, ray, τραπεζα, θεματα, θεσεις
Τυχαία Θέματα