Απαντηση απο ωρα σε ωρα περιμενει απο την τροϊκα η κυβερνηση...

10:02 1/12/2014 - Πηγή: Fimotro
Γράφει ο Νίκος ΚούτρικαςΟικονομικός συντάκτης ΕΣΗΕΑΜετά την αποστολή την Κυριακή τα ξημερώματα του σχετικού email με τις Ελληνικές προτάσεις στην τρόικα σε.... "αναμονή" βρίσκεται η κυβέρνηση περιμένοντας την σημερινή απάντηση των δανειστών μας που θα... καθορίσει και τις.... μελλοντικές εξελίξεις . Η γενική αίσθηση είναι ότι η Κομισιόν είναι πιο "θετική" στις διαπραγματεύσεις με το μπαλάκι να πέφτει στο ΔΝΤ που εμφανίζεται
πιο "σκληρό".... Τώρα όσο αναφορά για τις αυξήσεις στον ΦΠΑ, η Ελληνική κυβέρνηση "έχει δεχθεί" να κάνει μετάταξη στον υψηλότερο συντελεστή μόνο στο κομμάτι της διαμονής σε ξενοδοχεία και ειδικότερα στο 13% ενώ αναφορικά με τη ρύθμιση για τις 100 δόσεις κρίσιμη φαίνεται ότι θα είναι η... "πορεία των εσόδων" κυρίως για αυτά του μήνα Νοεμβρίου.
Πάρα ταύτα είναι αλήθεια ότι ο χρόνος φαίνεται να "πιέζει ασφυκτικά" την Ελλάδα ενώ την επόμενη εβδομάδα είναι προγραμματισμένη η ψήφιση του προϋπολογισμού, το Eurogroup της 8ης Δεκεμβρίου και μια "πολιτική απόφαση" που η Αθήνα θα ήθελε να λάβει "υπέρ" της στη Σύνοδο Κορυφής...
Έτσι δεν μένει πια να δούμε εάν η τρόικα τελικά δεχθεί την Ελληνική πρόταση που περιλαμβάνει τα εξής "βασικά σημεία" που λέει "ΝΑΙ" η Ελληνική κυβέρνηση:
Στην αύξηση των ενδιάμεσων πριν από το 62 ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης για όσους θεμελιώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα μετά το 2018 με την προσθήκη 2 ετών από την 1/1/2019 και 4 ετών από την 1/1/2020 έτσι ώστε την 1/1/2021 να ισχύει για όλους πλην ελαχίστων εξαιρέσεων (οικοδόμους, εργαζόμενους σε στοές, άτομα με ειδικές ανάγκες κ.α) το 62 ο έτος για μειωμένη και το 67ο για πλήρη σύνταξη. Μετά τις αυξήσεις των ορίων που ήδη έχουν επιβληθεί με την προσθήκη 2-12 ετών για όσους θεμελιώνουν από την 1/1/2013 συνταξιοδοτικό δικαίωμα, στους υπόλοιπους "παλαιούς" ασφαλισμένους δίνεται περίοδος χάριτος 4 ετών.
Στην αύξηση του ελάχιστου απαιτούμενου χρόνου ασφάλισης στα 20 έτη από τα 15 για όσους έχουν γεννηθεί από το 1975 και μετά. Με αυτή τη ρύθμιση δεν θα διαψευστούν οι προσδοκίες των μεγαλύτερων σε ηλικία που εκ των πραγμάτων αδυνατούν - λόγω και της υψηλής ανεργίας - να επανενταχθούν στην αγορά εργασίας για να συμπληρώσουν τα επιπλέον έτη.
Στη διατήρηση του "παγώματος" των συντάξεων και μετά το 2016 (το Μνημόνιο έδινε τη δυνατότητα αυξήσεων στις καταβαλλόμενες σε συνάρτηση με την αύξηση του ΑΕΠ και του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή).
Στην αλλαγή των κριτηρίων για τη χορήγηση του ΕΚΑΣ σε χαμηλοσυνταξιούχους με πρόβλεψη να ενταχθεί η σχετική παροχή στο πλαίσιο των κοινωνικών επιδομάτων και στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

Και η αγωνία κορυφώνεται.
Keywords
Τυχαία Θέματα