ΑΝΤΕΧΟΥΝ ΤΑ ΕΜΠΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ...

12:41 28/5/2011 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Μ. Βασιλείου-Δ. Σκούφου
(από : ΤΑ ΝΕΑ)
Κλιµακώνεται η κόντρα, παρά την κρίση, µεταξύ των εµπορικών κέντρων και των παραδοσιακών κεντρικών αγορών. Αν και τα σύννεφα πυκνώνουν πάνω από το λιανεµπόριο, τα εµπορικά κέντρα παραµένουν πόλοςέλξης για αλυσίδες...
– ξένες και ελληνικές – αλλά και πολυκαταστήµατα. Την ώραπου µεγάλοι και µικρότεροι λιανέµποροι συρρικνώνουν το δίκτυο πωλήσεών τους εξαιτίας της πτώσης του τζίρου, κατά 30%, από την αρχή του έτους, µε αποτέλεσµα να πυκνώνουν τα άδεια καταστήµατα σε παραδοσιακές πιάτσες και εµπορικούς δρόµους, ορισµένοι δεν διστάζουν να
ανοίξουν νέα σηµεία πώλησης επιλέγοντας, όµως, τους σύγχρονους ναούς της κατανάλωσης.

Υπό τις εξελίξειςαυτές εκπρόσωποι της Εθνικής Συνοµοσπονδίας Ελληνικού Εµπορίου έκρουσαν εκ νέου χθες τον κώδωνα του κινδύνου επισηµαίνοντας την ανάγκη παρεµβάσεων, ώστενα τονωθεί η εµπορικήκίνηση στιςπαραδοσιακές πιάτσες και τα κέντρα των πόλεων.

Αλλωστε, απόέρευνα της ΕΣΕΕ η οποία αφορά τηχωροταξίατων εµπορικών επιχειρήσεων στην περιοχή της Αθήνας προκύπτει ότι το αθηναϊκό εµπορικό κέντρο αντιστέκεται και διατηρείτο µερίδιό του στη συγκέντρωση εµπορικών επιχειρήσεων,καταλαµβάνοντας το 34,5%της συνολικής εµπορικής δραστηριότητας του Λεκανοπεδίου. Επιπλέον, οι τοπικές εµπορικές πιάτσες συνεχίζουν να συγκεντρώνουν µεγάλο αριθµό καταναλωτών, καθώς βασικό ρόλο στις εµπορικές επιλογές τους παίζει η δυνατότητα µετακίνησής τους προς τις αγορές.

Η ΕΡΕΥΝΑ ΤΗΣ ΕΣΕΕ διεξήχθη από το ΙΝΕΜΥ σε συνεργασία µε το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο στο πλαίσιο της Γεωβάσης, µιας καινοτόµουπλατφόρµαςψηφιακής απεικόνισης και χαρτογράφησης του ελληνικού εµπορίου, όπου στο µέλλον θα τοποθετούνται όλες οι έρευνες και οι µελέτες των παραγωγικών και επιστηµονικών φορέων, της Κεντρικής ∆ιοίκησης αλλά και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Παρουσιάζοντας τα ευρήµατα της έρευνας εκπρόσωποι της ΕΣΕΕ επισήµαναν επίσης ότι η καλύτερη διασύνδεση της περιοχής των Μεσογείων µε το κέντρο θα εξυπηρετούσε τη µετακίνηση καταναλωτών, ενώ µε τηνυφιστάµενη κατάσταση ευνοείταιη δηµιουργίαεµπορικών πόλεων αποµακρυσµένων από τον εµπορικό ιστό της πόλης. Πράγµατι, το ενδιαφέρον των λιανεµπόρων δεν αφορά µόνο τα νέα εµπορικά κέντρα, αλλά επεκτείνεται και στα παλαιότερα, στα οποία η λίστα αναµονής παραµένει µεγάλη παρά τηνκρίση και τηµείωση των πωλήσεων που είδαν κατά το πρώτο τρίµηνο.

Χαρακτηριστικό παράδειγµα αποτελεί το άνοιγµα νέου καταστήµατος της σουηδικής αλυσίδας ένδυσης H&M, αλλά και της αλυσίδας αθλητικώνειδών Intersportστο MediterraneanCosmos στηΘεσσαλονίκη, παρά τηµείωση κατά 11% στις πωλήσεις του εµπορικού κέντρου της Lamda Development κατά τουςπρώτους τέσσερις µήνες του έτους.

Επίσης, στο Cosmos άνοιξαν πρόσφατα καταστήµατα παιδικής ένδυσης DPAM, εσωρούχων Yamamay, αλλά και η γαλλική εταιρεία νεανικής µόδας Jennyfer.

Η σουηδική αλυσίδα ένδυσης H&M τοποθετήθηκεεπιπλέον στο νέο River Westτου οµίλουΒιοχάλκο, όπου ανάµεσα στα 75 συνολικά καταστήµατ
Keywords
Τυχαία Θέματα