Ανταρσια βουλευτων συριζα για ολπ!

12:40 28/5/2015 - Πηγή: Fimotro
Μια πολύ σημαντική σύσκεψη με θέμα την απόκρουση των σχεδίων ιδιωτικοποίησης των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης διοργάνωσαν προχθές Τρίτη φορείς και συλλογικότητες του Πειραιά, ενώ...
στην εκδήλωση το "παρών" έδωσαν και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Στ.Λεουτσάκος και Ελ.Σταματάκη.


«Χώρες που έχουν ιδιωτικό έλεγχο στις υποδομές τους είναι αποικίες» είπε χαρακτηριστικά ο Στ.Λεουτσάκος. Ενδεικτικά του αγωνιστικού κλίματος που επικράτησε στην εκδήλωση ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν, όπως «ο αγώνας ενάντια στο ξεπούλημα των λιμανιών θα συνεχιστεί μέχρι τέλους και είναι σίγουρο ότι θα είναι νικηφόρος» και «τα πολιτικά και νομικά πραξικοπήματα δεν θα περάσουν».

«Εμπορικές συμφωνίες σε ένα λιμάνι που έχει βάλει ταμπέλα 'πωλείται όπως είναι διπλωμένο' αυτή τη στιγμή δεν μπορούν να υπάρξουν και όλοι οι εργαζόμενοι λειτουργούν υπό το άγχος του τι θα γίνει σε πέντε με έξι μήνες» τόνισε ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Λιμανιών Ελλάδας Γιώργος Γεωργακόπουλος, ο οποίος ζήτησε για άλλη μία φορά να σταματήσει η προκήρυξη του διαγωνισμού για την πώληση του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, προειδοποιώντας ότι η κυβέρνηση δεν μπορεί να λειτουργεί πέρα και έξω από τους θεσμούς.

Στην ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σε αίθουσα του Οργανισμού Λιμένος Πειραιώς συμμετείχαν, πέραν των δύο προαναφερθέντων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο αντιπεριφερειάρχης Πειραιά Γιώργος Γαβρίλης καθώς και οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου ΠειραιάΓιώργος Μπενέτος, του Εμπορικού Συλλόγου Πειραιά Νίκος Μανεσιώτης και του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Γιώργος Σταματογιάννης.

Ο κ. Γεωργακόπουλος είπε ακόμη, ότι η σχετική προκήρυξη για το διαγωνισμό πώλησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ, μπορεί να σταματήσει, καθώς δεν δημιουργεί κανένα έννομο συμφέρον η αθέτησή της και δεν υπάρχει καμία δικαιολογία από τη σημερινή κυβέρνηση ότι τη βρήκε από τους προηγούμενους.

Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων, ανέφερε εξάλλου, ότι όταν δρομολογήθηκε η πώληση του λιμανιού του ΟΛΠ, κανείς δεν κάλεσε τους εργαζόμενους να τους πει τι πρόκειται να γίνει, έθεσε θέμα διαφάνειας στην όλη διαδικασία, ενώ κάλεσε και την κυβέρνηση να οργανώσει διάλογο, προκειμένου να καταθέσουν τις απόψεις τους για το θέμα όλοι οι φορείς, η τοπική και η περιφερειακή αυτοδιοίκηση, αλλά και οιεργαζόμενοι.

Σε αυτό το σημείο, ο κ. Γεωργακόπουλος έθεσε τον προβληματισμό του για τη διαδικασία με την οποία προχωρά η πώληση του ΟΛΠ από το ΤΑΙΠΕΔ, τονίζοντας ότι η σύμβαση παραχώρησης που έχει υπογραφεί μεταξύ του ελληνικού Δημοσίου και του ΟΛΠ, είναι ένα «αγκάθι» στην όλη διαδικασία πώλησης.

«Η σύμβαση είναι ένα Προεδρικό Διάταγμα του 2008 το οποίο επικυρώθηκε από την ελληνική Βουλή και από αυτήν θα πρέπει να αναθεωρηθεί. Είναι το στρατηγικό και επιχειρησιακό σχέδιο του λιμανιού. Είναι η διάρκεια της παραχώρησης, η τιμολογιακή πολιτική που ακολουθεί ο ΟΛΠ κ.α» τόνισε ο πρόεδρος τηςΟΜΥΛΕ και κατήγγειλε ότι υπάρχει ήδη μεδόθευση να μην υπάρξει αναθεώρηση της σύμβασης, αλλά να δημιουργηθεί νέα εταιρεία, στην οποία θα μεταφερθούν τα περιουσιακά στοιχεία του ελληνικού Δημοσίου, έτσι ώστε το θέμα να μην πάει στη Βουλή.

«Να μην το επιχειρήσουν» προειδοποίησε ο κ. Γεωργακόπουλος, τονίζοντας ότι «θα υπάρχουν ποινικές ευθύνες αν γίνει κάτι τέτοιο».

«Είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε δύσκολη διαπραγμάτευση με τους εταίρους, αλλά το ερώτημα είναι κατά πόσον οι στόχοι και τα αιτήματα του κινήματος που αναπτύχθηκε όλα αυτά τα χρόνια απέναντι στη μνημονιακή πολιτική της ύφεσης, της ανεργίας και της γενικότερης υποτίμησης, θα ανατραπεί, ή θα δρομολογηθεί μια άλλη κατεύθυνση προς την απασχόληση και την ανάπτυξη», πρόσθεσε ο πρόεδρος της ΟΜΥΛΕ.

Ο πρόεδρος της Ενωσης Λιμενεργατών του ΟΛΠ Νίκος Γεωργίου τάχθηκε κατά της ιδιωτικοποίησης των δύο λιμανιών και τόνισε ότι οι επενδύσεις που έγιναν όλα αυτά τα χρόνια στις προβλήτες από το ελληνικό Δημόσιο και με χρήματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ξεπερνούν τα 500 εκατ. ευρώ.

«Δεν μπορεί το πρώτο λιμάνι της χώρας να είναι υπό ιδιωτικό καθεστώς - δεν είναι οποιαδήποτε επιχείρηση. Χώρες που έχουν ιδιωτικό έλεγχο στις υποδομές τους είναι αποικίες» τόνισε από την πλευρά του, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στάθης Λεουτσάκος ο οποίος αναγνώρισε τον αγώνα της κυβέρνησης απέναντι στους δανειστές, που «επιχειρούν να στραγγαλίσουν τη χώρα».

Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Σταματάκη πρόσθεσε ότι ο χαρακτήρας του λιμανιού θα πρέπει να παραμείνει δημόσιος:

«Είμαι εδώ γιατί διεκδικώ το δημόσιο χαρακτήρα του λιμανιού και πιστεύω ότι αυτή είναι η άποψη όλων των φορέων του Πειραιά [...] Το λιμάνι θα πρέπει να ανοίξει στην πόλη, με το εμπορικό και πολιτιστικό κομμάτι του - και έχουμε κάνει επανειλημμένα προτάσεις για το θέμα αυτό» πρόσθεσε.

Η βουλευτής εκτίμησε επίσης, ότι θα πρέπει να αρχίσει πλέον ένας ανοιχτός διάλογος στην πόλη, και αυτού του είδους οι συσκέψεις να σταματήσουν, καθώς η κοινωνία θα πρέπει να έχει πληροφόρηση προκειμένου να αντιληφθεί την αξία του λιμανιού.

Στο πλευρό των λιμενεργατών τάχθηκαν και εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, όπως ο εκπρόσωπος του δήμου Περάματος, Γιάννης Λαγουδάκης,και Κερατσινίου - Δραπετσώνας Χρήστος Βρετάκος και τοποθετήθηκαν επί του θέματος αμφότεροι. Στη σύσκεψη τοποθετήθηκαν και εκπρόσωποι σωματείων εργαζομένων και φορέων.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 10 ΜΕΛΩΝ ΤΗΣ Κ.Ε. ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ

«Ο ΑΓΩΝΑΣ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ ΤΩΝ ΛΙΜΑΝΙΩΝ ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΝΙΚΗΦΟΡΟΣ»

ΓΙΑΤΙ ΝΑ ΜΗΝ ΠΟΥΛΗΘΕΙ Ο ΟΛΠ

Το σταμάτημα της διαδικασίας ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ αποτελεί προγραμματική θέση της κυβέρνησης, με την οποία πήρε ψήφο εμπιστοσύνης στη Βουλή.

Η επιλογή πώλησης του 51% των μετοχών του ΟΛΠ θα μετατρέψει το υπάρχον κρατικό μονοπώλιο σε ένα ισχυρό ιδιωτικό μονοπώλιο. Η πιθανότητα δε αυτό να ελέγχεται από ξένη κρατική εταιρεία είναι εξαιρετικά υψηλή.

Ο δημόσιος ΟΛΠ διασφαλίζει την ελεύθερη και ασφαλή παροχή του κοινωνικού αγαθού της μεταφοράς στον τομέα των θαλάσσιων μεταφορών.

Ο ΟΛΠ έχει διπλή ταυτότητα, κοινωνική και επιχειρηματική.

Προσφέρει υπηρεσίες με πολύ έντονο κοινωνικό πρόσημο, όπως η ακτοπλοΐα και η κρουαζιέρα.

. Είναι το κεντρικό λιμάνι ακτοπλοΐας της χώρας, εξασφαλίζοντας με καταλυτικό τρόπο την σύνδεση με τα νησιά του Αιγαίου και την Κρήτη ( εξυπηρετεί το 96% των συνδέσεων).

. Είναι το κεντρικό λιμάνι κρουαζιέρας στη χώρα, το μεγαλύτερο τέρμιναλ στην Αν. Μεσόγειο.
Ο έλεγχος του λιμανιού δίνει στο κράτος τη δυνατότητα να σχεδιάσει και να υλοποιήσει πολιτικές για την ακτοπλοΐα και το θαλάσσιο τουρισμό. Με την ιδιωτικοποίησή του, αυτή η δυνατότητα χάνεται ή ελαχιστοποιείται. Η προοπτική αυτή είναι ιδιαίτερα προβληματική με δεδομένο ότι τα νησιά δεν έχουν οικονομική και διοικητική αυτοτέλεια, η σύνδεσή τους με την ενδοχώρα είναι ιδιαίτερα κρίσιμη. Η οικονομική και κοινωνική συνοχή της χώρας είναι μια κρίσιμη παράμετρος.

. Είναι το μεγαλύτερο τέρμιναλ αυτοκινήτων στην Αν. Μεσόγειο. Οι δύο σταθμοί εμπορευματοκιβωτίων. Είναι το παράκτιο μέτωπο της ευρύτερης περιοχής των Λιπασμάτων.

ΟΙ ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΚΟΙ ΧΩΡΟΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ

Ο έλεγχος του κεντρικού λιμανιού της χώρας είναι ένα απαραίτητο εργαλείο στον σχεδιασμό αλλά και στην εφαρμογή πολιτικών που σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας.

Ο ΟΛΠ έχει αναπτυχθεί εντός ενός ιδιαίτερα πυκνού οικιστικού ιστού, που είναι οι δήμοι Πειραιά, Δραπετσώνας - Κερατσινίου, Περάματος και Σαλαμίνας. Η άναρχη ανάπτυξη και η απουσία σχεδιασμού που συνέβη τα προηγούμενα χρόνια, καθιστά τη μεταξύ τους ισορροπία πολύ ευαίσθητη. Η αρμονική ανάπτυξη λιμανιού και πόλης, μπορεί να διασφαλιστεί μόνο με τη διατήρηση του δημόσιου χαρακτήρα του.

Εντός των ορίων τού ΟΛΠ βρίσκεται και η Ναυπηγοεπισκευαστική Ζώνη. Η απώλεια του χώρου και ο έλεγχος εξ ολοκλήρου από ιδιώτες δεν δίνει δυνατότητα ανασυγκρότησης και επανασχεδιασμού της ναυπηγοεπισκευής.

Συνολικά ο Οργανισμός είναι διαχρονικά κερδοφόρος. Με διαφανή λειτουργία και κοινωνικό έλεγχο, αποτελεί εργαλείο ανάπτυξης για την ευρύτερη περιοχή του Πειραιά και βασικό σημείο αναφοράς για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας. Η καθαρή παρούσα αξία του δεν έχει αποτιμηθεί. Μόνο η σύμβαση παραχώρησης με την COSCO που περιορίζεται στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ του εμπορικού λιμανιού αποτιμάται σε 1 δισ. ευρώ. Οι υπόλοιπες εγκαταστάσεις και δραστηριότητες αξίζουν τουλάχιστον άλλο 1 δισ. Η τιμή που ακούγεται είναι 300 εκατ. ευρώ και στην καλύτερη περίπτωση άλλα 300 εκατ. ευρώ για υπερκοστολογημένες επενδύσεις.

Το μοντέλο ιδιωτικοποίησης με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών είναι ένα ακραία νεοφιλελεύθερο μοντέλο. Έχει επιλεγεί μόνο στη Βρετανία, για περιφερειακά λιμάνια που είχαν αυστηρά εμπορική δραστηριότητα. Το μοντέλο έχει καταγράψει πολλά προβλήματα, θεωρείται αποτυχημένο και έχει εγκαταλειφθεί από το 2000.

Με την πώληση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών το κράτος εκχωρεί στον ιδιωτικό τομέα τη δυνατότητα σχεδιασμού πολιτικής για το κεντρικό λιμάνι της χώρας. Αυτή η απόφαση περιορίζει ασφυκτικά τη δυνατότητα σχεδιασμού εθνικής λιμενικής πολιτικής και ενός μοντέλου παραγωγικής ανασυγκρότησης της χώρας.
Η πώληση μετοχών είναι ένα μοντέλο που δεν συμβαδίζει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο στον τομέα διοίκησης των λιμανιών. Στην Ε.Ε. το 95% των λιμανιών είναι υπό δημόσιο έλεγχο.

Γιώργος Γαβρίλης, Στάθης Λεωτσάκος, Μάκης Μαντάς, Μανώλης Σαρρής, Ελένη Σταματάκη, Σταυρούλα Συράκου, Νίκος Τσιγώνιας, Λία Φράγκου, Μαρία Χατζησταυράκη, Σταμάτης Κοιλάκος (Ε.Ε.).
Keywords
Τυχαία Θέματα