ΑΝΟΙΓΟΥΝ ΤΟ ΔΡΟΜΟ ΓΙΑ ΝΕΕΣ ΚΥΡΩΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΙΡΑΝ ΟΙ ΗΠΑ ΜΕ ΑΦΟΡΜΗ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ

Τα σχεδία δολοφονίας του Σαουδάραβα πρέσβη στις ΗΠΑ είναι κατάφωρη παραβίαση των διεθνών και αμερικανικών νόμων υποστήριξε η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Χίλαρι Κλίντον, και συνιστούν μία «επικίνδυνη κλιμάκωση» των σχέσεων της Τεχεράνης με την...
τρομοκρατία.

Το Ιράν πρέπει να λογοδοτήσει για τις πράξεις του, τόνισε η Αμερικανίδα υπουργός ανοίγοντας ουσιαστικά το δρόμο για νέες κυρώσεις πέρα από όσες έχουν επιβληθεί μονομερώς από τις
ΗΠΑ και όσες έχει αποφασίσει το Συμβούλιο Κορυφής του ΟΗΕ σε ό,τι αφορά το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν.

Όπως υπογράμμισε η υπουργός, η αποκάλυψη των σχεδίων «συνιστά κατάφωρη παραβίαση των διεθνών και των αμερικανικών νόμων και επικίνδυνη κλιμάκωση της μακροχρόνιας χρήσης πολιτικής βίας και κάλυψης της τρομοκρατίας από την ιρανική κυβέρνηση».

Για το ζήτημα θα εργαστούμε με τους διεθνείς εταίρους μας, πρόσθεσε κατά τη διάρκεια ομιλίας της, «για να αυξήσουμε τη διεθνή απομόνωση του Ιράν και την πίεση στην κυβέρνησή του».

Παραταύτα Αμερικανοί αξιωματούχοι υποστήριξαν ότι το σχέδιο ήταν σε γνώση του ανώτατου ηγέτη της χώρας και της Αλ Κουντς, της επίλεκτης ομάδας των Φρουρών της Επανάστασης, πιθανότατα όχι όμως και του προέδρου Μαχμούντ Αχμαντινετζάντ ή των μυστικών υπηρεσιών του Ιράν. Είπαν πάντως ότι το σχέδιο είχε στοιχεία που είναι έξω από τον τόπο δράσης της Αλ Κουντς.

Για αυτό πάντως οι υπηρεσίες βασίζονται στην ανάλυση της προηγούμενης
δράσης

Στην ίδια γραμμή με τις ΗΠΑ κινήθηκε και η Σαουδική Αραβία που καταδίκασε εξαρχής τις αποκαλύψεις επιμένοντας ότι το Ιράν «θα πληρώσει το τίμημα».

Η Τεχεράνη από την πλευρά της μίλησε όμως για κατασκευασμένες κατηγορίες που αποσκοπούν στο να διασπείρουν την διχόνοια στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Keywords
Τυχαία Θέματα