Ανω κατω οι αγορες μετα τη συντριβη τουν βοεing...

16:51 18/7/2014 - Πηγή: Fimotro
Το αν η συντριβή του αεροσκάφους των Μαλαισιανών Αερογραμμών στην Ανατολική Ουκρανία ήταν μια τραγωδία που σχετίζεται με τις συγκρούσεις ...
στην περιοχή ή όχι, θα καθορίσει το μακροπρόθεσμο αντίκτυπο της τραγωδίας στις αγορές.

Στην πρώτη τους αντίδραση πάντως, οι επενδυτές άρχισαν να πωλούν αμέσως μετοχές υποχρεώνοντας σε σημαντικές απώλειες τους δείκτες του αμερικανικού χρηματιστηρίου και επιδεινώνοντας την εικόνα των ευρωπαϊκών ταμπλό λίγο πριν τη λήξη των συναλλαγών. Αντίθετα η «λαχτάρα» τους για ασφαλέστερα πάγια ωφέλησε τα ομόλογα του αμερικανικού δημοσίου αλλά και το χρυσό.

Ο
δείκτης μεταβλητότητας VIX, γνωστός και ως ο «δείκτης φόβου» της Wall Street έκανε άλμα 32% στις 14,54 μονάδες. Πρόκειται για την μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 15 Απριλίου του 2013.

Ο αμερικανικός δείκτης S&P 500 σημείωσε τη μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Απριλίου, ενώ για τον Dow Jones ήταν οι χειρότερες απώλειες από τις 15 Μαΐου.

Οι επενδυτές είναι σκεπτικοί για το αν οι αμερικανικές μετοχές είναι ευάλωτες σε μια –βραχυπρόθεσμη τουλάχιστον- οπισθοχώρηση, καθώς οι Dow Jones και S&P 500 μόλις έφυγαν από τα ιστορικά υψηλά τους επίπεδα.

Το χειρότερο σενάριο από την πλευρά της αγοράς θα ήταν οι Ρώσοι να διέταξαν την κατάρριψη του αεροσκάφους, ενώ ένα πιο ήπιο σενάριο θα ήταν η πτώση να οφείλεται σε μηχανικό πρόβλημα, λάθος του πιλότου ή κάποια άλλη αιτία που δεν σχετίζεται με την επί μακρόν σύγκρουση που λαμβάνει χώρα επί εδάφους, σχολίασε ο John Canally, στρατηγικός αναλυτής επενδύσεων της LPL Financial στη Βοστώνη. "Αυτή τη στιγμή η αγορά μάς λέει ότι η αλήθεια είναι κάπου στη μέση αλλά θα είναι τρομερά επιφυλακτική στη συνέχεια έως ότου μάθει ακριβώς τι συνέβη", ανέφερε σε συνέντευξή του.

Στρατηγικοί αναλυτές σημειώνουν πως παρελθοντικά κομβικά γεωπολιτικά περιστατικά έτειναν μελλοντικά να έχουν μικρής διάρκειας αντίκτυπο στις αγορές μετά την αρχική απότομη αντίδραση. Η αγορά τώρα με μια γρήγορη ματιά:

Wall Street

Ο βιομηχανικός δείκτης Dow Jones υποχώρησε κατά 161,390 μονάδες (0,94%) κλείνοντας στις 16.976,81 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη ημερήσια πτώση από τις 15 Μαΐου. Ο δείκτης Nasdaq κατέγραψε πτώση 62,52 μονάδων (1,41%) και έκλεισε στις 4.363,45 μονάδες. O S&P 500 σημείωσε πτώση 23,45 μονάδων (1,18%) κλείνοντας στις 1.958,12 μονάδες. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση από τις 10 Απριλίου.

Ομόλογα ΗΠΑ

Η απόδοση του δεκαετούς, η οποία κινείται σε αντίθετη κατεύθυνση από τις τιμές, υποχώρησε πάλι κάτω από το 2,5% και παραμένει περισσότερες από 7 μονάδες βάσης χαμηλότερα, στο 2,456%.

Χρυσός-μέταλλα

Μετά την πτώση του αεροσκάφους, οι επενδυτές εγκατέλειψαν τις ευμετάβλητες μετοχές προς άγραν ασφαλέστερων επενδυτικών καταφυγίων. Αγαπημένη τους στάση τα μέταλλα που βρίσκουν τη «λάμψη» τους σε περιόδους πολιτικής ή οικονομικής αστάθειας καθώς θεωρούνται καλύτερο μέσο διαφύλαξης αξίας έναντι άλλων παγίων.

Η τιμή του συμβολαίου του χρυσού, παραδόσεως Αυγούστου ενισχύθηκε κατά 17,10 δολάρια ή 1,3%, κλείνοντας στα 1.316,90 δολ. ανά ουγγιά.

Σε υψηλό 13 ετών αναρριχήθηκε το παλλάδιο, κερδίζοντας 1% στα 885,10 δολάρια ανά ουγγιά, ενώ η πλατίνα επιδόθηκε σε ράλι 1,5% στα 1.503,70 δολάρια ανά ουγγιά. Το ασήμι παραδόσεως Σεπτεμβρίου σημείωσε άνοδο 36 σεντς ή 1,7% στα 21,13 δολ. ανά ουγγιά.

Πετρέλαιο

Η τιμή του συμβολαίου του αργού, παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε άνοδο 1,9% στα 103,4 δολ. το βαρέλι, ενώ το αργό, τύπου brent έκλεισε με κέρδη 60 σεντς ή 0,5% στα 107,77 δολάρια το βαρέλι.

Ανησυχία για τις καλλιέργειες

Την ανιούσα πήραν μετά την συντριβή και οι τιμές άλλων εμπορευμάτων. Τα futures σιταριού έκαναν άλμα 2,5% στα 5,5125 δολάρια ανά bushel, αντιστρέφοντας τις απώλειες που κατέγραφαν νωρίτερα, καθώς το περιστατικό πυροδότησε ανησυχίες πως η περαιτέρω αναστάτωση ίσως επιφέρει μείωση στην παραγωγή σε μια σημαντική περιοχή καλλιέργειας. Το καλαμπόκι, άλλο ένα προϊόν που αφθονεί στην περιοχή της Μαύρης Θάλλασας, βρέθηκε να σημειώνει άνοδο 1,5% στα 3,84 δολάρια.

Πηγή: capital.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα