Ανησυχια οηε - ηπα για τις εξελιξεις στην αιγυπτο...

13:59 4/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Έκκληση για αυτοσυγκράτηση και για προάσπιση των δικαιωμάτων, όπως η ελευθερία της έκφρασης και της συνάθροισης, απηύθυνε στην Αίγυπτο ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι Μουν, μετά την ανατροπή του ισλαμιστή προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι...

«Πολλοί Αιγύπτιοι έχουν εκφράσει, μέσω των διαδηλώσεων, την απογοήτευση και τις εύλογες ανησυχίες τους», αναφέρει ο γενικός γραμματέας σε δήλωσή του, χωρίς να καταδικάζει την αποπομπή του Μόρσι από τις ένοπλες δυνάμεις.

«Η στρατιωτική παρέμβαση σε οποιαδήποτε κατάσταση είναι ανησυχητική», σημειώνει και τονίζει πως είναι «ζωτικής σημασίας να ενισχυθούν οι πολιτικοί κανόνες, σύμφωνα με τις αρχές τις δημοκρατίας».

Την ανησυχία του για τις εξελίξεις στην Αίγυπτο εξέφρασε και ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, κάνοντας έκκληση για άμεση επιστροφή της χώρας σε μια δημοκρατικά εκλεγμένη πολιτική κυβέρνηση. Σε γραπτή του δήλωση, ο πρόεδρος Ομπάμα αναφέρει ότι έχει ζητήσει από τους αρμόδιους αμερικανικούς οργανισμούς να επανεξετάσουν τις συνέπειες που θα επέλθουν στην Αίγυπτο μετά τη στρατιωτική παρέμβαση και να διαπιστωθεί εάν θα υπάρξουν επιπτώσεις στην οικονομική βοήθεια που αποστέλλουν οι ΗΠΑ προς τη χώρα.
«Κατά τη διάρκεια αυτής αβέβαιης περιόδου, περιμένουμε από το στρατό να προστατεύσει τα δικαιώματα των αιγυπτίων πολιτών, ανδρών και γυναικών», τονίζει μεταξύ άλλων ο αμερικανός πρόεδρος.
ιτελείου, στρατηγός Μάρτιν Ντέμπσεϊ. «...Πρόκειται για τη δική τους τη χώρα και θα βρουν το δρόμο τους, ωστόσο θα υπάρξουν συνέπειες εάν γίνει κακή διαχείριση της κατάστασης», δήλωσε ο Ντέμπσεϊ στο τηλεοπτικό δίκτυο CNN.
«Υπάρχουν νόμοι που μας δεσμεύουν για το πώς μπορούμε να διαχειριστούμε τέτοιου είδους καταστάσεις», είπε, επισήμανση που σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters αφορά τους νόμους βάσει των οποίων οι ΗΠΑ πρέπει να διακόπτουν την οικονομική ενίσχυση σε μια χώρα, εφόσον μια δημοκρατικά εκλεγμένη κυβέρνηση ανατραπεί από στρατιωτικό πραξικόπημα ή διάταγμα.
Οι ΗΠΑ αποστέλλουν ετησίως 1,5 δισ. δολ. προς την Αίγυπτο.
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα