Αναβαθμιση του νομοθετικου πλαισιου ζητα η τροικα...

21:24 15/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Βασιλική Κόκκαλη
(από το protothema.gr)
Αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου και παγίωση ενός νομοθετικού καθεστώτος που θα συμβάλει στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης, ζητά τώρα η Τρόικα από την ηγεσία του υπουργείου Δικαιοσύνης εγκαταλείποντας το φιλόδοξο σχεδιασμό...
για εκκαθάριση των φορολογικών
υποθέσεων που εκκρεμούν στα δικαστήρια και οι οποίες θα μπορούσαν να επιφέρουν τεράστια έσοδα για το Κράτος.
Αρχικά, η Τροίκα είχε ζητήσει εκκαθάριση των φορολογικών υποθέσεων σε όλα τα διοικητικά Πρωτοδικεία και Εφετεία της χώρας, με χρονικό ορίζοντα το τέλος του Ιουλίου 2013. Οι εξαμηνιαίοι ενδιάμεσοι στόχοι περιλαμβάνουν τη μείωση των εκκρεμών υποθέσεων τουλάχιστον κατά 15% μέχρι το τέλος του 2011, 50% μέχρι το τέλος Ιουλίου του 2012 και 80% μέχρι τέλος του 2012. Οι στόχος αυτός ποτέ δεν επιτεύχθηκε καθώς στα δικαστήρια, που σημειωτέον είχαν νεκρώσει για μήνες από την αποχή των δικαστών , βρίσκονται σε εκκρεμότητα χιλιάδες υποθέσεις με τον αριθμό να αυξάνεται συνεχώς.
Προφανώς βλέποντας αυτό το …αδιέξοδο η Τρόικα άλλαξε στάση απέναντι στο όλο θέμα και ύστερα από επαφές που είχε κλιμάκιο της με το υπουργείο Δικαιοσύνης και με μέλη δικαστικών Ενώσεων, ζήτησε αναβάθμιση του νομοθετικού πλαισίου αφενός για την επίσπευση έκδοσης αποφάσεων επί των εκκρεμών υποθέσεων, αφετέρου την καθιέρωση ενός πάγιου συστήματος επιτάχυνσης απονομής της Δικαιοσύνης.
Ακόμη, ζήτησε από το υπουργείο Δικαιοσύνης να εξετάσει και να αξιολογήσει όλα εκείνα τα νομοθετικά μέτρα που είχαν ληφθεί τα τελευταία χρόνια για την επίσπευση απονομής της Δικαιοσύνης και να τους αξιολογήσει.
Από την πλευρά του το υπουργείο Δικαιοσύνης προτίθεται να προχωρήσει:

-Στην επέκταση του μέτρου της διαμεσολάβησης (εξωδικαστική επίλυση διαφορών) και στις υποθέσεις των υπερχρεωμένων νοικοκυριών, όπως και στις αστικές μικροδιαφορές μέχρι του ποσού των 5.000 ευρώ.
-Στην καθιέρωση θεσμού των ενδικοφανών προσφυγών. Δηλαδή, θα συγκροτηθούν ειδικές επιτροπές, οι οποίες θα απαρτίζονται από συνταξιούχους δικαστές, μέλη του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους (ΝΣΚ) που έχουν βγει στη σύνταξη, καθηγητές Πανεπιστημίων, μέλη Δικηγορικών Συλλόγων και Επιμελητηρίων, κ.λπ. Οι Επιτροπές αυτές θα «φιλτράρουν» ποιες υποθέσεις θα μπορούν να κατατίθενται στα Διοικητικά Δικαστήρια και ποιες θα απορρίπτονται .
-Στην αναμόρφωση του Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας και στην εισαγωγή ηλεκτρονικής κατάθεσης προσφυγών, δικογραφιών, κ.λπ. και στη Διοικητική Δικαιοσύνη, ενώ θα εφαρμοστεί η τηλεδιάσκεψη στις πολιτικές υποθέσεις.
-Στην ανακατανομή των διοικητικών δικαστών κατά δικαστήριο, ανάλογα με τις ανάγκες που υπάρχουν, ενώ η ανακατανομή θα πραγματοποιείται στο μέλλον εφόσον μεταβάλλονται τα δεδομένα στα Διοικητικά Δικαστήρια της χώρας.
Keywords
Τυχαία Θέματα