"αναμεινατε στο ακουστικο σασ", παλι, για την αγορα των τηλεπικοινωνιων

13:34 24/6/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Βαγγέλης Μανδραβέλης
(από την Καθημερινή της Κυριακής)
Για τέταρτη συνεχή χρονιά, ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών θα βρεθεί σε αρνητικό πρόσημο. Ολα δείχνουν ότι η αγορά θα σημειώσει και νέα...
πτώση μέσα στο 2012 και πλέον το ζητούμενο είναι αν η μείωση αυτή θα είναι μονοψήφια ή διψήφια.
Ο κλάδος, από έσοδα-ρεκόρ, ύψους 8,5 δισ. ευρώ, που σημείωσε το 2008, εκτιμάται ότι φέτος θα κλείσει κάτω από τα 6,0 δισ. ευρώ, σημειώνοντας υποχώρηση της τάξης του 30% στην τετραετία. Πέρυσι η αγορά υποχώρησε περισσότερο
από 10%, ενώ αντίστοιχη αναμένεται να είναι η κάμψη και μέσα στο 2012.
Οι αιτίες
Σύμφωνα με στελέχη της αγοράς, δύο είναι οι βασικοί παράγοντες που επηρεάζουν τη χρήση τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών:
α) Το βάθεμα της οικονομικής κρίσης που περιορίζει την κατανάλωση και,
β) Η πιθανή απουσία πολλών τουριστών που ενδέχεται να επηρεάσουν αρνητικά τα έσοδα (από υπηρεσίες περιαγωγής) των εταιρειών κινητής τηλεφωνίας.
Σε ό,τι αφορά την οικονομική κρίση, η αγορά «κρατά την ανάσα της» σχετικά με τη μείωση του ΑΕΠ και τα πιθανά οικονομικά μέτρα που θα συμφωνηθούν με την τρόικα. Μέχρι σήμερα, η κάμψη του διαθέσιμου εισοδήματος έχει φανεί κυρίως στα έσοδα του ΟΤΕ.
Από το καλοκαίρι του 2008, πάνω από δύο εκατομμύρια τηλεφωνικές συνδέσεις του Οργανισμού έκαναν «φτερά», αφού από 5,6 εκατομμύρια τον Ιούνιο του 2008 μειώθηκαν σε 3,3 εκατ. τον Μάρτιο του 2012. Από αυτή τη διακοπή, ωφελημένοι βγήκαν κυρίως οι εναλλακτικοί πάροχοι (Forthnet, hol κλπ.) και δευτερευόντως οι πάροχοι κινητής τηλεφωνίας. Οι πρώτοι πρόσθεσαν τα τελευταία τέσσερα χρόνια περίπου 1,8 εκατ. γραμμές. Αυτό σημαίνει ότι περίπου 500.000 γραμμές του ΟΤΕ φέρεται να έχουν απενεργοποιηθεί εντελώς.
Η κινητή τηλεφωνία από την άλλη πλευρά, συρρίκνωσε τα μεγέθη της, κυρίως εξαιτίας του πολέμου τιμών στον οποίο εισήλθαν οι τρεις παίκτες το 2009. Οι τρεις εταιρείες μαζί (Cosmote, Vodafone, Wind) το 2011 εμφάνισαν έσοδα της τάξης των 3,14 δισ. ευρώ. Το 2008 πάλι και οι τρεις μαζί είχαν έσοδα ύψους 4,56 δισ. ευρώ, ενώ για φέτος αναμένεται να περιοριστούν στα 2,9 δισ. ευρώ.
Σταματούν τη χρήση
Δεν είναι μόνο ο πόλεμος τιμών που μειώνει τα έσοδα. Οπως αναφέρει στέλεχος της αγοράς, τα τελευταία δύο χρόνια η κινητή γίνεται μάρτυρας της μειωμένης χρήσης, κάθε φορά που εμφανίζεται ένα νέο πακέτο μέτρων δημοσιονομικής εξυγίανσης (μείωση μισθών, εργασιακά μέτρα κ.λπ.). «Κάθε φορά που ανακοινώνεται ένα μέτρο δημιουργείται ένα κατωφερές σκαλοπάτι στη (μέση) χρήση κινητού. Ο καταναλωτής», προσθέτει, «ίσως ενστικτωδώς, μειώνει τη χρήση του κινητού». Ο ίδιος αναφέρει ακόμη ότι το ίδιο κατωφερές σκαλοπάτι στη χρήση κινητού τηλεφώνου δημιουργήθηκε και μετά τις εκλογές της 6ης Μαΐου.
Οι εναλλακτικοί πάροχοι είναι οι μόνες εταιρείες του κλάδου - απ’ όσες επέζησαν μέχρι σήμερα- που σημείωσαν αύξηση εσόδων τα τελευταία χρόνια. Η ανάπτυξη αυτή ήταν αποτέλεσμα υψηλού ανταγωνισμού, κυρίως σε επίπεδο χρεώσεων έναντι του ΟΤΕ.
Πλέον, όμως, με την πίεση που ασκεί ο ΟΤ
Keywords
Τυχαία Θέματα