Αναδοχοι καταγγελλουν το «κεντρο βρεφων μητερα» για εξαπατηση

14:13 8/3/2013 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Θάνος Πασχάλης(από την Ελευθεροτυπία)Ο Δεκέμβρης του 2011 ήταν για την, ευκατάστατη οικονομικά, οικογένεια του Δημήτρη Γάκα ο πιο όμορφος μήνας καθώς μετά από πολύχρονη αναμονή το όνειρό τους γίνονταν πραγματικότητα αναλαμβάνοντας να...
υιοθετήσουν δύο δίδυμα (αγόρι και κορίτσι) από το Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ».
Η προφορική διαβεβαίωση που πήραν – όπως λένε – από τους υπευθύνους του Κέντρου ήταν ότι επρόκειτο για δύο παιδιά υγιέστατο το ένα και με ήσσονος σημασίας προσαρμοστικότητας προβλήματα το δεύτερο που γρήγορα θα αποκαθίστατο. Λειτουργώντας προληπτικά αποφάσισαν – βάζοντας
χρήματα από την τσέπη τους – να εξετασθούν και τα δύο παιδιά από εξειδικευμένους γιατρούς ώστε να έχουν πλήρη εικόνα της κατάστασης της υγείας τους θεωρώντας ότι η ενημέρωση που είχαν από το Κέντρο Βρεφών ήταν ελλιπής. Και δυστυχώς επιβεβαιώθηκαν με αποτέλεσμα να τα επιστρέψουν με πόνο ψυχής μετά από ενάμιση μήνα στο «ΜΗΤΕΡΑ». Σήμερα καταγγέλλουν το Κέντρο Βρεφών για σκόπιμη και πλημμελή ενημέρωση όσον αφορά την πραγματική κατάσταση της υγείας των παιδιών γεγονός που οδήγησε στην εξαπάτησή τους. Ένα σύγχρονο κέντρο βρεφών είναι υποχρεωμένο δηλώνουν, με έκδηλη την οργή τους, να ενημερώνει ενδελεχώς τον κάθε ενδιαφερόμενο ανάδοχο παιδιών και να του παρέχει εγγράφως τον πλήρη ιατρικό φάκελο του κάθε παιδιού έτσι ώστε να κρίνει εάν μπορεί και επιθυμεί να αναλάβει την υιοθεσία.
«Στην ενημέρωση που μας έγινε δηλώνει στην « Κ.Ε» η Ευγενία Γάκα μας είπανε ότι το ένα παιδί είχε κάποια ανωριμότητα για την οποία έφταιγε το ίδρυμα ενώ το άλλο ήταν καλά και θα χρειαζόταν απλώς εργοθεραπεία και λογοθεραπεία. Δεν μας δόθηκε κανένα στοιχείο για το φάκελό τους παρα μόνον μας έδειξαν ένα ανυπόγραφο χαρτί από το Νοσοκομείο "Αλεξάνδρα" οπου νοσηλευόταν και γενήθηκαν εκεί. Επειδή πληροφορίες δεν είχαμε από το Κέντρο όταν πήραμε τα παιδιά άρχισε ένας αγώνας εξετάσεων σε ιδιώτες γιατρούς για να δούμε τι συμβαίνει (γενετιστή, αναπτυξιολόγο, παιδονευρολόγο και παιδοψυχίατρο). Κανείς απο τους γιατρούς δεν ασπάστηκε την γνώμη των υπευθύνων του "ΜΗΤΕΡΑ" ότι για τη νοητική στέρηση του ενος παιδιού φταίει το ίδρυμα αλλά όλοι μας δήλωσαν ότι είχε σοβαρό νοητικό πρόβλημα λόγω της επιβάρυνσης από το ιστορικό της μητέρας του. Μάλιστα όταν είχαμε πάρει τα παιδιά στο σπίτι μας, μας τηλεφώνησε ψυχολόγος του «ΜΗΤΕΡΑ» για να δει τι κάνουμε και τότε μας είπε ότι το ένα από τα δύο παιδιά θέλει πρώιμη παρέμβαση εκτός από ειδικές θεραπείες. Είναι ντροπή οι υπεύθυνοι του «ΜΗΤΕΡΑ» να κρατούν τα παιδιά εκεί και να μην δίνουν ακριβή στοιχεία για την υγεία τους στους ανάδοχους γονείς.»
Ωστόσο η οικογένεια Γάκα επανήλθε στο ίδρυμα υποβάλλοντας ζητώντας να αναλάβει την υιοθέτηση αλλων παιδιών ωστόσο αυτό απερρίφθη, μετά το συγκεκριμένο περιστατικό, λόγω της ανυποληψίας-οπως έκεινε το Ιδρυμα_ των ανάδοχων γονέων. Το πρόβλημα με την έλλειψη πλήρους ενημέρωσης των ανάδοχων γονέων για την κατάσταση της υγείας των παιδιών θίγουν σε εκθέσεις ελέγχου και οι επιθεωρητές υγείας οι οποίοι έχουν κάνει επιτόπιους ελέγχους στο «ΜΗΤΕΡΑ» τα τελευταία πέντε χρόνια. Όπως επισημαίνουν δεν επαρκεί το υπάρχον ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό για τα 170 παιδιά που σήμερα φιλοξενούνται στο "ΜΗΤΕΡΑ" ούτε παρέχεται η απαιτούμενη και πλήρης ιατρική ενημέρωση των ανάδοχων οικογενειών καθώς τα περισσότερα από τα παιδιά αυτά αντιμετωπίζουν σοβαρές αναπηρίες.
ΤΙ ΛΕΝΕ ΟΙ ΕΠΙΘΕΩΡΗΤΕΣ ΥΓΕΙΑΣ
«Στα παιδιά που φιλοξενούνται στο κέντρο με σοβαρά ιατρικά προβλήματα και αναπηρίες (ψυχοκινητική καθυστέρηση, σύνδρομο DAWN, αυτισμός κ.λπ.) δεν παρέχεται η απαιτούμενη ιατρική κάλυψη λόγω έλλειψης εξειδικευμένου προσωπικού και έλλειψη εκπαίδευσης – επιμόρφωσης του υπάρχοντος προσωπικού. Πρέπει να υπάρξουν προσλήψεις νέων ειδικοτήτων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων των φιλοξενούμενων παιδιών στο κέντρο. Για την άμεση αντιμετώπιση αυτών των προβλημάτων πρέπει να εξετασθεί η δυνατότητα ενίσχυσης του κέντρου με προσωπικό των παραπάνω ειδικοτήτων είτε με απόσπαση είτε με μετακίνηση από άλλους φορείς (μονάδες υγείας ή μονάδες κοινωνικής φροντίδας).»αναφέρουν οι επιθεωρητές Υγείας..Το 2012 το Κέντρο Βρεφών «ΜΗΤΕΡΑ» είχε δώσει για υιοθεσία 53 παιδιά, 20 για αναδοχή ενώ 37 επέστρεψαν στην φυσική τους οικογένεια.

ΤΙ ΑΠΑΝΤΑ ΤΟ "ΚΕΝΤΡΟ ΒΡΕΦΩΝ ΜΗΤΕΡΑ"

Ο Πρόεδρος του «ΜΗΤΕΡΑ» Δημήτρης Βεζυράκης αναγνωρίζει τα προβλήματα που δημιουργεί η έλλειψη εξειδικευμένου ιατρικού προσωπικού το οποίο θα βοηθούσε,εκτος των αλλων, στο να παρέχει και πλήρη φάκελο του ιατρικού "προφίλ" του κάθε παιδιού σε ανάδοχους γονείς.Τονιζει ωστόσο οτι τηρούνται ολες οι νόμιμες διαδικασίες για υιοθεσίες και αναδοχές."Τα βρέφη που προστατεύονται από το Κ.Π.Π.Α. «Η ΜΗΤΕΡΑ» στην πλειοψηφία τους έχουν επιβαρυμένο κληρονομικό ιστορικό. Κατά δε την εισαγωγή τους συνοδεύονται από τις όποιες ιατρικές γνωματεύσεις των μαιευτηρίων. Επισημαίνεται ότι τα παιδιά που έχουν ανάγκη προστασίας μακριά από την οικογένειά τους, είναι ολοένα και περισσότερο παιδιά με αναπηρίες, παιδιά που προέρχονται από πολυπροβληματικές οικογένειες, παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας με επιβάρυνση στο κληρονομικό ιστορικό με αποτέλεσμα να παρατείνεται ο χρόνος παραμονής. Τα παιδιά με αναπηρίες έχουν ανάγκη από ειδικές θεραπείες ( εργοθεραπείες, λογοθεραπείες, φυσικοθεραπείες, παρεμβάσεις από ειδικό παιδαγωγό κ.α. ). Ως εκ τούτου απαιτείται κι ανάλογη στελέχωση από εξειδικευμένο προσωπικό (παιδοψυχίατρο, λογοθεραπευτή, εργοθεραπευτή, φυσικοθεραπευτή).Αξίζει να σημειωθεί ότι το έτος 2012, σε σχέση με το 2011, είχαμε 52% αύξηση στα εξιτήρια των παιδιών, άρα περισσότερα παιδιά αποκαταστάθηκαν. "
Keywords
Αναζητήσεις
εγινα αναδοχη μητερα, υιοθεσια απο το μητερα
Τυχαία Θέματα