Αλληλοκατηγοριες πα παραβιαση της εκεχειριας...

22:28 6/9/2014 - Πηγή: Fimotro
Λίγο μετά την ανακοίνωση της κατάπαυσης του πυρός, ο Ουκρανός πρόεδρος, μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νιουπορτ της Ουαλίας, όπου διεξάγεται η σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ, φρόντισε να τονίσει ...
αρκετές φορές ότι η εκεχειρία αυτή βασίζεται σε δικό του ειρηνευτικό σχέδιο, επισημαίνοντας, ωστόσο, ότι είχε προηγηθεί σχετική τηλεφωνική συνομιλία με τον πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν.

Η ρωσική κυβέρνηση καλωσόρισε την εκεχειρία, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα γίνει σεβαστή από όλα τα μέρη.

Ο Ουκρανός πρωθυπουργός,
Αρσένι Γιατσενιούκ, πάντως, μιλώντας στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στο Κίεβο είπε ότι το ειρηνευτικό σχέδιο πρέπει να περιλαμβάνει τρία βασικά σημεία: κατάπαυση του πυρός, απόσυρση των ρωσικών δυνάμεων και αποκατάσταση των συνόρων της Ουκρανίας με τη Ρωσία.

Τη σύναψη εκεχειρίας επιβεβαίωσε και ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), όπως και η αυτοανακηρυγμένη Λαϊκή Δημοκρατία του Ντονέτσκ.

Ωστόσο, ο Ιγκόρ Πλοτνίτσκι, φιλορώσος ηγέτης της αυτοανακηρυγμένης Λαϊκής Δημοκρατίας του Λουχάνσκ, δήλωσε ότι η εκεχειρία αυτή δεν αναιρεί την επιδίωξη των φιλορώσων να αποσχιστεί η περιοχή τους από την Ουκρανία.

Νωρίτερα, οι συγκρούσεις μαίνονταν με αμείωτη ένταση στη Μαριούπολη. Οι αυτονομιστές υποστήριζαν ότι κατέλαβαν τη Μαριούπολη, μια πόλη-λιμάνι 500.000 κατοίκων στην Αζοφική θάλασσα που αποτελεί στρατηγικό σημείο για τις εξαγωγές της χώρας σε ατσάλι. Πληροφορία που διαψεύδει το Κίεβο.

Μέρκελ: Θα ανασταλούν οι νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν ισχύσει η εκεχειρίαΗ καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η απόφαση για νέες κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας μπορεί να ανασταλεί, εφόσον υπάρξει πράγματι εκεχειρία στην ανατολική Ουκρανία.

Μιλώντας από το Νιούπορτ, η καγκελάριος τόνισε ότι το ΝΑΤΟ θα τηρήσει τη συμφωνία συνεργασίας με τη Ρωσία του 1997 μολονότι η Μόσχα την έχει παραβιάσει με τις ενέργειες στις οποίες προέβη στην Ουκρανία.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε η Μέρκελ είπε ότι οι ηγέτες των 28 χωρών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας συμφώνησαν ότι η συνθήκη αυτή παραμένει βασικό στοιχείο της ευρωπαϊκής αρχιτεκτονικής ασφάλειας.

Η συνεργασία του ΝΑΤΟ με τη Μόσχα ανεστάλη τον Μάρτιο, όταν η Ρωσία κατέλαβε και προσάρτησε τη χερσόνησο της Κριμαίας από την Ουκρανία.

Σύμφωνα , πάντως, με βρετανικές πηγές που επικαλείται το BBC, το πιθανότερο είναι να προχωρήσουν οι ενισχυμένες κυρώσεις της Ε.Ε στους τομείς της ενέργειας, των τραπεζών και της άμυνας, παρά την υπογραφή της εκεχειρίας.

Πηγή: newmoney.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα