ΑΚΡΩΤΗΡΙΑΖΟΥΝ ΤΑ ΤΑΜΕΙΑ...

Ρεπορτάζ : Ελένη Κωσταρέλου
(από την Ελευθεροτυπία)
Στο «κούρεμα» της περιουσίας των ασφαλιστικών ταμείων οδηγεί η συμφωνία των Βρυξελλών, ενώ ετοιμάζεται πλήρης ανατροπή του φορολογικού συστήματος και μένει ανοιχτό το ενδεχόμενο νέου πακέτου μέτρων αν υπάρξει η παραμικρή...
παρέκκλιση από το πρόγραμμα.

Τα νέα δεδομένα, που προέκυψαν από τη σύνοδο κορυφής της περασμένης Τετάρτης, κατέγραψε ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος
σε συνέντευξη Τύπου που έδωσε μόλις αφίχθη από τις Βρυξέλλες.

Οι κυβερνητικές θριαμβολογίες περί αφαίρεσης χρέους 100 δισ. ευρώ από τις πλάτες του ελληνικού λαού, όπως είπε χθες ο κ. Βενιζέλος, ουσιαστικά περιορίζονται σε 60-70 δισ. ευρώ αν συνυπολογιστεί και το κόστος ενίσχυσης των τραπεζών, αποκρύπτουν την πραγματικότητα για τα ασφαλιστικά ταμεία.

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος κατέστησε σαφές και με κάθε τρόπο ότι ο κρατικός προϋπολογισμός επιχορηγεί τα ασφαλιστικά ταμεία και περιορίστηκε να μιλήσει για μικρή ονομαστική μείωση των ομολόγων μικρότερη από την πραγματική αξία τους... Ουσιαστικά η περιουσία περίπου 26 δισ. ευρώ που έχουν τα Ταμεία σε ομόλογα θα μειωθεί στα 13 δισ. ευρώ με το κούρεμα του 50%. Το ενδεχόμενο την περιουσία αυτή να την πάρουν πίσω δεν προκύπτει εν αντιθέσει με τις τράπεζες που θα ενισχυθούν κατά 20-30 δισ. ευρώ μέσω επανακεφαλαιοποίησης. Μόνη διαβεβαίωση που έδωσε ο υπουργός είναι ότι «δεν θίγονται οι συντάξεις» -αν και παραμένει ανοιχτό τι θα γίνει στην περίπτωση που θα ανοίξει ένα νέο ασφαλιστικό ζήτημα όταν θα κρίνουν ότι τα Ταμεία δεν θα είναι βιώσιμα ελλείψει περιουσίας.

Ανοιχτό παραμένει και το ενδεχόμενο λήψης νέων μέτρων σε βάρος των μισθών και των συντάξεων αν υπάρξει η οποιαδήποτε απόκλιση από τους στόχους που έχουν τεθεί με το Μεσοπρόθεσμο, ενώ ετοιμάζονται φορολογικές επιβαρύνσεις μέσω της αλλαγής του φορολογικού συστήματος και έρχονται οι διαρθρωτικές αλλαγές που επικεντρώνονται στη μείωση του δημόσιου τομέα και στις επεμβάσεις στο εργασιακό καθεστώς.

Η συμφωνία της 26ης Οκτωβρίου στις Βρυξέλλες, άναψε το «πράσινο φως» για την εκταμίευση της έκτης δόσης των 8 δισ. ευρώ πριν τα μέσα Νοεμβρίου, και άνοιξε το δρόμο σε ένα νέο δανειοδοτικό πρόγραμμα 130 δισ. ευρώ, το οποίο βάσει όσων είπε στη χθεσινή συνέντευξη Τύπου ο υπουργός Οικονομικών προβλέπει:

* Το νέο πρόγραμμα ανέρχεται στα 100 δισ. ευρώ.

* Από το δάνειο αυτό περίπου 70-80 δισ. ευρώ για την κάλυψη των δανειακών αναγκών και των δημοσιονομικών ελλειμμάτων της χώρας στην τριετία 2012 -2014.

* Μέρος από το δάνειο των 100 δισ. ευρώ θα διατεθεί για την επανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Οι εκτιμήσεις για το ύψος του ποσού αυτού διίστανται. Η ευρωπαϊκή τραπεζική αρχή ΕΒΑ τα υπολογίζει στο επίπεδο των 30 δισ. ευρώ και η Goldman Sachs στα 20 δισ. ευρώ.

* Η «Επιτροπεία» θεωρείται δεδομένη. Ο κ. Βενιζέλος την παρουσίασε σε περιτύλιγμα λέγοντας πως «έπειτα από αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης αποφασίστηκε να σταματήσει η δραμα
Keywords
Τυχαία Θέματα