Ακομα μια ''εσφαλμενη εκτιμηση'' του δντ...

20:50 8/7/2013 - Πηγή: Fimotro
Ετοιμο να παραδεχθεί ακόμη μία «εσφαλμένη εκτίμηση», προβαίνοντας σε νέα υποβάθμιση των προβλέψεών του για τους ρυθμούς ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας, είναι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ...
όπως αποκάλυψε η γενική διευθύντριά του, Κριστίν Λαγκάρντ, καθώς πέραν των επίμονων
προβλημάτων στις ανεπτυγμένες οικονομίες, και οι μεγάλες αναδυόμενες φαίνεται να κατεβάζουν ταχύτητα...
Από το βήμα οικονομικού συνεδρίου στην Εξ αν Προβάνς της Γαλλίας, η κα Λαγκάρντ εμφανίστηκε ανήσυχη για τις οικονομικές προοπτικές διεθνώς, ενώ κάλεσε εκ νέου τις ευρωπαϊκές οικονομίες να χαλαρώσουν τις πολιτικές λιτότητας και τις ΗΠΑ να υιοθετήσουν μία αξιόπιστη δημοσιονομική πολιτική, δίνοντας τέλος στις «τυφλές» περικοπές δημοσίων δαπανών.
«Είχαμε μια πρόβλεψη για ανάπτυξη περίπου 3,3%» δήλωσε η επικεφαλής του ΔΝΤ, αναφερόμενη στους υπολογισμούς για την παγκόσμια ανάπτυξη του 2013, και συνέχισε: «Ομως φοβάμαι ότι, αν σκεφτούμε αυτό που βλέπουμε τώρα ιδιαίτερα σε αναδυόμενες χώρες -όχι στις αναπτυσσόμενες χώρες και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος, αλλά στις μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες-, φοβάμαι ότι μπορεί να είμαστε ελαφρώς κάτω απ’ αυτό». Απέφυγε, ωστόσο, να δώσει συγκεκριμένους αριθμούς, καθώς, όπως είπε, οι επίσημες προβλέψεις του διεθνούς Οργανισμού θα δοθούν στη δημοσιότητα εντός της εβδομάδας.

Προειδοποιήσεις
Το τελευταίο διάστημα έχουν πληθύνει οι φωνές οικονομολόγων που προειδοποιούν για αισθητή επιβράδυνση όχι μόνο της Κίνας, η οποία έχει έλθει μεταξύ άλλων αντιμέτωπη με πρόβλημα ρευστότητας στο χρηματοπιστωτικό της σύστημα, αλλά και σε άλλες «πολλά υποσχόμενες» έως πρόσφατα αναδυόμενες οικονομίες, όπως για παράδειγμα η γειτονική μας Τουρκία.
Η μεγάλη απειλή για την παγκόσμια οικονομία, πάντως, εξακολουθούν να είναι τα δημοσιονομικά προβλήματα του ανεπτυγμένου κόσμου, η αντιμετώπιση των οποίων γίνεται κατά τρόπο που υπονομεύει τις προσπάθειες ανάκαμψης. Η κα Λαγκάρντ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στο θέμα, σχολιάζοντας ότι στην Ευρώπη «είναι απαραίτητο να μετριαστεί ο ρυθμός της δημοσιονομικής προσαρμογής».
Πιο οξεία ήταν, όμως, η κριτική της έναντι των ΗΠΑ, όπου έχουν τεθεί σε εφαρμογή αυτόματες περικοπές δαπανών, εξαιτίας της αδυναμίας του Λευκού Οίκου και του Κογκρέσου να συμφωνήσουν σε ένα δημοσιονομικό σχέδιο. «Η δημοσιονομική διαδικασία, που ακολουθείται αυτή τη στιγμή στις ΗΠΑ μάς φαίνεται απολύτως ακατάλληλη» είπε, υπογραμμίζοντας ότι «επηρεάζει τυφλά συγκεκριμένες δαπάνες με καθοριστική σημασία για τη στήριξη της μεσοπρόθεσμης και μακροπρόθεσμης ανάπτυξης».
Σημειώνεται ότι πριν από ένα μήνα σε έκθεσή του για την αμερικανική οικονομία το ΔΝΤ είχε υποστηρίξει ότι η μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2013 είναι «υπερβολικά απότομη και κακώς σχεδιασμένη».
Κατευναστική
Η Κριστίν Λαγκάρντ δεν μπόρεσε να αποφύγει για ακόμη μία φορά τις ερωτήσεις για την Ελλάδα και τα «λάθη» που παραδέχθηκε πρόσφατα το ΔΝΤ. Αποφεύγοντας το όποιο σχόλιο θα μπορούσε να αναζωπυρώσει την κόντρα με τους Ευρωπαίους, αρκέστηκε να αναφέρει ότι «ένας συγκεκριμένος αριθμός στοιχείων, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών πολλαπλασιαστών, δεν υπολογίστηκαν σωστά ή δεν ελήφθησαν υπόψη».
Πηγή : naftemporiki.gr
Keywords
Τυχαία Θέματα