Αιμορραγια 17 δις απο 6 πληγες των ασφαλιστικων ταμειων

15:43 25/8/2012 - Πηγή: Fimotro
Ρεπορτάζ : Κατερίνα Κοκκαλιάρη
(από το Έθνος)
«Πάρτι» δισεκατομμυρίων ευρώ είχε στηθεί τα προηγούμενα χρόνια από επιτήδειους σε βάρος των ασφαλιστικών ταμείων. Η χορήγηση συντάξεων και επιδομάτων σε δικαιούχους «μαϊμού», η μη καταβολή των οφειλών, η δράση...
τρωκτικών στην Υγεία και η εκτίναξη της εισφοροδιαφυγής οδήγησαν τα Ταμεία στο σημερινό αδιέξοδο.
Οι απώλειες του ασφαλιστικού συστήματος εκτιμάται πως φτάνουν τα 17 δισεκατομμύρια
ευρώ. Και ενώ τα χρήματα αυτά έκαναν «φτερά», τα μεγάλα Ταμεία της χώρας αναζητούν 1,5 δισεκατομμύριο ευρώ για να μπορέσουν να καταβάλουν φέτος τις συντάξεις.
Τον τελευταίο χρόνο έχουν πάρει τη μορφή χιονοστιβάδας οι αποκαλύψεις για τη δράση επιτηδείων που λυμαίνονταν για δεκαετίες το ασφαλιστικό σύστημα. Στις υποθέσεις που έρχονται στο φως της δημοσιότητας εμπλέκονται ασφαλισμένοι, υπάλληλοι Ταμείων, γιατροί αλλά και αρκετοί άλλοι «επαγγελματίες» που λεηλατούσαν τους ασφαλιστικούς φορείς.
Ο «λογαριασμός»
Σε αρκετές περιοχές της χώρας δρούσαν ολόκληρα κυκλώματα, που χορηγούσαν από επιδόματα και συντάξεις «μαϊμού» μέχρι και αναρρωτικές άδειες σε υγιέστατους ασφαλισμένους. Τώρα τον λογαριασμό καλούνται να πληρώσουν οι συνεπείς ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διαδοχικές μειώσεις σε συντάξεις, εφάπαξ και άλλες παροχές.
Αρκεί να αναφερθεί πως το όφελος από τα επώδυνα μέτρα σε συντάξεις και όρια ηλικίας που επεξεργάζεται το υπουργείο Εργασίας είναι 5 δισεκατομμύρια ευρώ. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να καλυφθεί από την πάταξη της εισφοροδιαφυγής και μάλιστα θα? περίσσευε ένα δισεκατομμύριο ευρώ για την ενίσχυση των Ταμείων.

Αυστηρά πρόστιμα στις επιχειρήσεις που απασχολούν ανασφάλιστους
Τη χαριστική βολή στο ασφαλιστικό σύστημα έδωσε η οικονομική κρίση, που οδήγησε τα έσοδα σε ελεύθερη πτώση. Σχεδόν ένας στους δύο ελεύθερους επαγγελματίες έχει σταματήσει να καταβάλλει εισφορές, ενώ την ίδια στιγμή 800.000 άτομα χρωστάνε στους ασφαλιστικούς φορείς (βεβαιωμένες οφειλές).
Το «Εθνος» καταγράφει τις έξι βασικές πληγές του ασφαλιστικού συστήματος:
Αναρρωτικές σε υγιείς και...
Βιομηχανία παραγωγής παράνομων επιδομάτων

1 Πάνω από 190 εκατομμύρια ευρώ χάνουν οι ασφαλιστικοί φορείς από την καταβολή επιδομάτων αλλά και αναρρωτικών αδειών σε μη δικαιούχους. Μάλιστα πρέπει να σημειωθεί πως υπάρχουν περιπτώσεις που υπάρχει στενή «συνεργασία» υπαλλήλων των Ταμείων και ασφαλισμένων για τη χορήγηση μιας σειράς παροχών.
Από τους ελέγχους προέκυψε πως υπάρχουν νησιά (π.χ. Ζάκυνθος και Χίος), όπου είχε στηθεί ολόκληρη... βιομηχανία παραγωγής τυφλών. Το επόμενο διάστημα οι έλεγχοι αναμένεται να επεκταθούν και σε άλλες περιοχές της χώρας, όπου φαίνεται πως υπάρχουν «κρούσματα» ύποπτων επιδομάτων. Την ίδια στιγμή στην Κρήτη δραστηριοποιούνταν κυκλώματα χορήγησης αναρρωτικών αδειών σε ασφαλισμένους που ήταν υγιέστατοι και παράλληλα δούλευαν κανονικά. Μόνο στο Ηράκλειο εκτιμάται πως η ζημιά του ΙΚΑ από τη χορήγηση εικονικών αναρρωτικών αδειών φτάνει τα 500.0
Keywords
Τυχαία Θέματα