Αιχμες κατα στουρναρα και απο τον γιανη βαρουφακη...

17:00 14/5/2015 - Πηγή: Fimotro
...ΕΝΙΣΧΥΕΤΑΙ ΤΟ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ΚΑΤΑ ΤΟΥ ΔΙΟΙΚΗΤΗ ΤΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ...
Αιχμές κατά του Γιάννη Στουρνάρα εξέφρασε στη Βουλή την Πέμπτη και ο Γιάνης Βαρουφάκης,...
ενισχύοντας το κυβερνητικό μέτωπο κατά του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ο υπουργός Οικονομικών σχολίασε πως η ανεξαρτησία της Τράπεζας
της Ελλάδος «πρέπει να λειτουργεί και προς τις δύο κατευθύνσεις».

«Δεν θα παραβιάσω την ανεξαρτησία της ΤτΕ και δεν πρόκειται να σχολιάσω τον τρόπο που κάνει το έργο της», είπε και πρόσθεσε: «Θα έπρεπε όμως και η ΤτΕ να σεβαστεί την ανεξαρτησίας της και να μην κάνει σχόλια για το έργο της κυβέρνησης».

Πέραν αυτού, απαντώντας σε ερώτηση της κυρίας Μισέλ Ασημακοπούλου (ΝΔ) για την εξαίρεση της Ελλάδας από το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) έριξε την ευθύνη στον πρώην διοικητή της ΕΚΤ Ζαν Κλόντ Τρισέ αλλά και στους Λ. Παπαδήμο και Ε. Βενιζέλο.

Οι λάθος υπολογισμοί για το 1,9 δισ. ευρώ της ΕΚΤ

Επιπροσθέτως, παραδέχθηκε ότι η κυβέρνηση έκανε λάθος υπολογισμούς αναφορικά με την επιστροφή των 1,9 δισ. ευρώ από την ΕΚΤ λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αυτό το 1,9 δισ. ευρώ νομίζαμε ότι θα ήταν το πιο εύκολο μέρος των χρημάτων που θα παίρναμε. Τελικά είναι το πιο δύσκολο γιατί έχουν αποδοθεί σε κράτη της ευρωζώνης και έχουν ήδη μπει στον προϋπολογισμό τους. Τα κράτη αυτά θεωρούν πως αν μας τα δώσουν θα είναι δάνειο».

Με «φωτογραφική» διάταξη πέταξαν έξω την Ελλάδα από την ποσοτική χαλάρωση

«Εάν συμμετείχαμε στην ποσοτική χαλάρωση του προγράμματος Ντράγκι θα είχαμε προοπτική εξόδου στις αγορές πιο γρήγορα. Οι επιπτώσεις της εξαίρεσης είναι ότι πηγαίνουν προς το μέλλον την έξοδό μας στις αγορές», είπε στη συνέχεια για να συνεχίσει: «Το ότι δεν είμαστε στην ποσοτική χαλάρωση δεν είναι ζήτημα της διαπραγμάτευσης. Η αιτία είναι μια φωτογραφική διάταξη για την Ελλάδα που λέει ότι όποιας χώρας τα ομόλογα σε ποσοστό 33% και πάνω έχουν ήδη μεταφερθεί στην ΕΚΤ τότε αυτή η χώρα δεν μπορεί να μετέχει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Αυτό ισχύει μόνο για την Ελλάδα. Πρόκειται για ομόλογα που είχε αγοράσει ο Τρισέ».

Σύμφωνα με τον κ. Βαρουφάκη «αυτό το κομμάτι του χρέους δεν είναι λόγω δανεισμού».

«Η ΕΚΤ αγόρασε ελληνικά ομόλογα που είχαν άλλες ευρωπαϊκές τράπεζες σε υψηλές τιμές. Τα ομόλογα ήταν τότε στο 19% της αξίας τους, η ΕΚΤ τα αγόρασε στο 70% και τώρα εμείς πρέπει να τα πληρώσουμε στο 100%». Συνέχισε λέγοντας πως «Δεν μπήκαμε στην ποσοτική χαλάρωση λόγω των απαράδεκτων όρων του PSI. Ας το σκεφθούν αυτό οι Παπαδήμος και Βενιζέλος που υπέγραφαν τότε το PSI. Πρόκειται για καταστροφή και η ευθύνη ανήκει σε αυτούς», ανέφερε.

Τι τρομάζει την «ψυχή του Ντράγκι» και ο πόλεμος ΕΚΤ και Μπούντεσπανγκ

Παράλληλα, παρουσίασε τις δικές του προτάσεις για την τύχη των ελληνικών ομολόγων ύψους 27 δισ. ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

Συγκεκριμένα, πρότεινε τα συγκεκριμένα ομόλογα να αγοραστούν από τον ESM εκ μέρους της Ελλάδας και στην συνέχεια να μετατραπούν σε swap ή perpetual bond ή σε νέα ομόλογα που θα μεταθέτουν την αποπληρωμή τους μετά από 30 ή 40 έτη. Ωστόσο, παραδέχθηκε ότι είναι δύσκολη η αποδοχή των προτάσεών του καθώς αντιτίθεται ο κ. Ντράγκι.

«Τι πιστεύουμε ότι πρέπει να γίνει; Αυτά τα 27 δισ. ευρώ ομολόγων που μένουν στην ΕΚΤ να φύγουν από εκεί και να σταλούν με swap στο απώτερο μέλλον», είπε για να προσθέσει: «Αυτό γεμίζει με φόβο την ψυχή του Ντράγκι ο οποίος δίνει μεγάλο αγώνα κατά της Μπουντεσμπαγκ που πολεμά την ποσοτική χαλάρωση».

Ακόμη, ο κ. Βαρουφάκης υποστήριξε ότι ο σημερινός διοικητής της ΕΚΤ έχει στηρίξει όλη την στρατηγική του στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και πως «το swap θα έδινε τροφή στη Μπουτεσπανγκ να πολεμήσει την ποσοτική χαλάρωση».

Ωστόσο, επέμεινε λέγοντας πως «το swap είναι μια ιδέα» και πως το βασικό είναι ο ESM να αναλάβει το βάρος εκ μέρους μας.

«Αν αυτό θα γίνει είτε με perpetual bond είτε με νέο ομόλογο που θα μεταθέτει την αποπληρωμή μετά από 30-40 χρόνια», είπε.
Keywords
Τυχαία Θέματα