Αγκυρα: καμια προθεση πυρηνικης συνεργασιας με την τεχερανη

Η Τουρκία δεν έχει κανένα σχέδιο συνεργασίας με το Ιράν για να ανεγείρει πυρηνικά εργοστάσια, δήλωσε την Τετάρτη ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Τανέρ Γιλντίζ στους δημοσιογράφους, μία ημέρα αφότου... ανώτερο κυβερνητικό στέλεχος της Ισλαμικής Δημοκρατίας άφηνε ανοιχτό σχετικό ενδεχόμενο.
Ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Λαριτζανί, σύμβουλος του ανώτατου πνευματικού ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, δήλωσε την Τρίτη ότι η Τεχεράνη προτίθεται να μοιραστεί την πυρηνική τεχνολογία που διαθέτει με γειτονικές χώρες, μεταξύ άλλων βοηθώντας την Τουρκία να ανεγείρει ένα πυρηνικό ηλεκτροπαραγωγικό εργοστάσιο.
«Η Τουρκία
προσπαθεί επί χρόνια να αποκτήσει ένα πυρηνικό εργοστάσιο, όμως καμία χώρα στη Δύση δεν είναι διατεθειμένη να τους το κατασκευάσει» είπε ο Λαριτζανί στους δημοσιογράφους.
«Είμαστε έτοιμοι να συνεργαστούμε [με άλλες χώρες στη Μέση Ανατολή] προς αυτή την κατεύθυνση μέσα στο πλαίσιο της NPT» προσέθεσε αναφερόμενος στη Συνθήκη Μη Διασποράς των Πυρηνικών Όπλων (NPT), την οποία έχει υπογράψει το Ιράν.
Τα σχόλια του Λαριτζανί ήλθαν μία εβδομάδα μετά τη δημοσιοποίηση της έκθεσης της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), σύμφωνα με την οποία το Ιράν φαίνεται να σχεδιάζει την κατασκευή πυρηνικών όπλων.
Keywords
Τυχαία Θέματα