Αυξανονται οι δηλωσεις για τα αυθαιρετα

Ρεπορτάζ : Γιώργος Λιάλιος
(από την Καθημερινή)
Με αυξητικές τάσεις, αλλά χαμηλότερη των προσδοκιών είναι η ανταπόκριση στη ρύθμιση για τα αυθαίρετα. Μέχρι στιγμής έχουν εισπραχθεί 77,8 εκατομμύρια ευρώ, όταν στόχος ήταν μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου να έχουν εισπραχθεί 300 εκατομμύρια. Αν...
και αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς ο αριθμός όσων αποφασίζουν να αποπληρώσουν απευθείας όλο το πρόστιμο, η μερίδα αυτή των αυθαιρετούχων εξακολουθεί να είναι μικρή σε σχέση με το σύνολο όσων έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον να
συμμετάσχουν στη ρύθμιση.
Μετά την προχθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Περιβάλλοντος κ. Γιώργου Παπακωνσταντίνου στη Βουλή, η οποία άφηνε ανοιχτό το ενδεχόμενο νέας παράτασης στη ρύθμιση, το υπουργείο έδωσε χθες στη δημοσιότητα στοιχεία για την πορεία της ρύθμισης. Οπως προκύπτει, μέχρι τις 13 Δεκεμβρίου:
• Στο ηλεκτρονικό σύστημα έχουν υποβληθεί 165.698 αιτήσεις. Από αυτές σε αρχικά στάδια της διαδικασίας βρίσκονται οι 118.964, οι 18.844 έχουν καταβάλει το παράβολο και την πρώτη δόση, ενώ οι 24.733 έχουν αποπληρώσει το σύνολο του προστίμου, ολοκληρώνοντας τη διαδικασία «νομιμοποίησης» του αυθαιρέτου τους.
• Ο ρυθμός υποβολής δηλώσεων έχει αυξηθεί και κυμαίνεται στις 7.000 ημερησίως. O αριθμός όσων επιλέγουν να αποπληρώσουν απευθείας όλο το πρόστιμο διπλασιάστηκε μέσα στο τελευταίο δεκαπενθήμερο, καθώς την 1η Δεκεμβρίου ήταν 10.809.
• Οσον αφορά τα έσοδα, έχουν εισπραχθεί 77,8 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 42 εκατομμύρια είναι παράβολα και τα 35,8 πρόστιμα. Εκτιμάται ότι αν αποπληρωθεί το σύνολο του προστίμου που αντιστοιχεί στις 165 χιλιάδες δηλώσεις θα εισπραχθεί (μέσα στην επόμενη 3ετία) περίπου 1 δισ. ευρώ.
• Ο μέσος όρος των χρημάτων που καταβάλλονται ανά δήλωση κυμαίνεται στα 1.300 - 1.400 ευρώ.
• Το μέσο ύψος του παραβόλου ανά δήλωση είναι 860 ευρώ, επομένως ο μεγαλύτερος αριθμός των αυθαιρεσιών που δηλώνονται είναι ανάμεσα στα 50 - 100 τ.μ.
• Οι περισσότεροι επιλέγουν να πληρώσουν... διά ζώσης, σε κάποιο τραπεζικό κατάστημα, ενώ μόλις 4,5 εκατομμύρια έχουν πληρωθεί μέσω web banking.
Παρά την άνοδο των εισπράξεων τις τελευταίες ημέρες, το ποσό που έχει μέχρι σήμερα εισπραχθεί από τη ρύθμιση είναι λιγότερο από το ένα τρίτο όσων είχε εκτιμήσει (στις 26 Οκτωβρίου) ο πρόεδρος του Πράσινου Ταμείου κ. Κώστας Σερράος ότι θα εισπραχθούν μέχρι το τέλος του έτους (300 εκατ. ευρώ). Το υπουργείο πάντως απέφυγε χθες να μιλήσει για παράταση στη ρύθμιση, πιθανότατα προκειμένου να μην ανακοπεί ο ρυθμός υποβολής αιτήσεων.
Αυτά όσον αφορά τη ρύθμιση παρανομιών. Οσον αφορά τον πολεοδομικό σχεδιασμό, ο κ. Παπακωνσταντίνου ανέφερε χθες σε ομιλία του στο Ελληνοαμερικανικό Επιμελητήριο ότι «προχωρούν και κλείνουν μέσα στις επόμενες εβδομάδες» τα ρυθμιστικά σχέδια της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, ενώ «τα ρυθμιστικά των άλλων μεγάλων πόλεων είναι σε καλό δρόμο».
Keywords
Τυχαία Θέματα