Αυστρια: δημοψηφισμα για τη στρατιωτικη θητεια


Στις 20 Ιανουαρίου, θα κληθούν να αποφασίσουν, με δημοψήφισμα, οι Αυστριακοί, για το μέλλον των ενόπλων δυνάμεων της χώρας, ειδικότερα για το αν θα διατηρηθεί το ισχύον καθεστώς υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας ή αν θα καταργηθεί, αντικαθιστάμενο από έναν επαγγελματικό στρατό. Ο επαγγελματικός στρατός... αποτελεί πραγματικότητα στις 20 από τις 27 χώρες-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Αυτόν είναι
το πρώτο άτυπο δημοψήφισμα που διενεργείται στην Αυστρία και του οποίου το αποτέλεσμα θα είναι δεσμευτικό, σύμφωνα με πρόσφατη απόφαση των δύο κομμάτων της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού, το Σοσιαλδημοκρατικό και το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα, τα οποία και έχουν διαφορετικές θέσεις ως προς το μέλλον των αυστριακών ενόπλων δυνάμεων.
Οι Σοσιαλδημοκράτες, διαφοροποιώντας, προ διετίας, την έως τότε σταθερή θέση τους για διατήρηση της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας, υποστηρίζουν την καθιέρωση επαγγελματικού στρατού, ενώ το Λαϊκό Κόμμα, έχοντας πραγματοποιήσει την ακριβώς αντίθετη διαδρομή, τάσσεται τώρα υπέρ της διατήρησης της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας.
Σε ό,τι αφορά την αντιπολίτευση, ο μεγαλύτερος σχηματισμός της, το ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, υποστηρίζει το ισχύον μέχρι τώρα καθεστώς, ενώ τα άλλα τρία κόμματα, οι Πράσινοι, το μικρό ακροδεξιό κόμμα «Συνασπισμός Μέλλον της Αυστρίας» και το νέο κόμμα του δισεκατομμυριούχου επιχειρηματία Φρανκ Στρόναχ, «Ομάδα Στρόναχ», τάσσονται υπέρ της καθιέρωσης ενός επαγγελματικού στρατού.
Keywords
Τυχαία Θέματα