Αυστηρη εποπτεια της κομισιον στους εθνικους προϋπολογισμους

Τους προϋπολογισμούς των κρατών – μελών της ευρωζώνης στα μέσα Οκτωβρίου κάθε έτους, θα μπορεί να επιθεωρεί η Κομισιόν ώστε να ζητά αλλαγές αν δεν είναι σύμφωνοι με τους κανόνες της ΕΕ. Την ίδια ώρα η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επέκρινε την Ε.Ε για το γεγονός ότι παρουσίασε προτάσεις για...
την κοινή έκδοση ομολόγων από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αποκαλώντας την ιδέα «απρόσφορη».
Η Κομισιόν παρουσίασε σήμερα μια δέσμη μέτρων για την ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης με στόχο την αυστηρότερη επιτήρηση
των εθνικών προϋπολογισμών για να αποφεύγεται η παραβίαση των κανόνων δημοσιονομικής πειθαρχίας και να μειωθούν οι δανειακές ανάγκες των χωρών-μελών.
Σύμφωνα με τις προτάσεις της Κομισιόν τα προσχέδια των προϋπολογισμών θα πρέπει να βασίζονται σε ανεξάρτητες προβλέψεις.
Επίσης, προβλέπεται η δημιουργία νομικής βάσης για την αυστηρή επιτήρηση πολιτικών των χωρών που είτε έχουν λάβει οικονομική βοήθεια από την ευρωζώνη, είτε βρίσκονται αντιμέτωπες με σοβαρή οικονομική αστάθεια.
«Για να επιστρέψουν στην ανάπτυξη, τα κράτη-μέλη θα πρέπει να ενισχύσουν τις επιδόσεις τους σε ό,τι αφορά την εφαρμογή των δεσμεύσεών για διαρθρωτικές αλλαγές, καθώς και να αγκαλιάσουν τη βαθύτερη ενσωμάτωση στην ευρωζώνη», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο.

«Οι στόχοι πίσω από αυτό το πακέτο οικονομική ανάπτυξη, χρηματοπιστωτική σταθερότητα, δημοσιονομική πειθαρχία σχετίζονται ο ένας με τον άλλο. Τους χρειαζόμαστε όλους αν θέλουμε να προχωρήσουμε πέρα από την τρέχουσα έκτακτη κατάσταση σε μία Ευρώπη στην οποία η αλληλεγγύη θα εξισορροπείται από ενισχυμένη υπευθυνότητα», πρόσθεσε

Ηχηρό «όχι» της Μέρκελ για το ευρωομόλογο
Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ επέκρινε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή σήμερα για το γεγονός ότι παρουσίασε προτάσεις για την κοινή έκδοση ομολόγων από τις 17 κυβερνήσεις της ευρωζώνης, αποκαλώντας την ιδέα «απρόσφορη».

Μιλώντας στη γερμανική βουλή, η οποία συζητεί τον ομοσπονδιακό προϋπολογισμό της χώρας για το 2012, ύψους 306,2 δισ. ευρώ, η Μέρκελ σημείωσε ότι «το θεωρώ εξαιρετικά ανησυχητικό και απρόσφορο ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στρέφει σήμερα
την προσοχή σε τέτοια ευρωομόλογα».

Η Μέρκελ πρόσθεσε ότι το μήνυμα που θα έστελναν τα ευρωομόλογα θα ήταν πως τα διαρθρωτικά προβλήματα της νομισματικής ένωσης θα μπορούσαν να αντισταθμιστούν από μια ενοποίηση του χρέους.

«Αυτό είναι ακριβώς που δεν θα λειτουργήσει», τόνισε η Μέρκελ μιλώντας στην Μπούντεσταγκ.
Keywords
Τυχαία Θέματα