Xωρις τελος η αιματοχυσια στη συρια

09:21 6/12/2011 - Πηγή: Fimotro
Δεκάδες άμαχοι σκοτώθηκαν τη Δευτέ
ρα από πυρά των δυνάμεων ασφαλείας στην πόλη Χομς, ένα από τα προπύργια της αντίστασης κατά του καθεστώτος του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενώ πολλά πτώματα μεταφέρθηκαν στο νοσοκομείο χωρίς να είναι σαφείς οι περιστάσεις του... θανάτου τους, κατήγγειλαν ακτιβιστές.

Το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ανέφερε ότι τέσσερις πολίτες σκοτώθηκαν και πέντε τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια κηδείας στη συνοικία Ντέιρ Μπαλάα, όταν στρατιώτες από ένα οδόφραγμα άρχισαν να πυροβολούν εναντίον του πλήθους. Άλλος ένας άμαχος σκοτώθηκε κοντά στο νοσοκομείο
της πόλης. Στη Χούλα, στην περιοχή της Χομς, σκοτώθηκαν ένας άνδρας και μία γυναίκα από πυρά ανδρών των δυνάμεων ασφαλείας.

Επιπλέον, τουλάχιστον 60 πτώματα μεταφέρθηκαν σε νοσοκομεία της πόλης, είπαν οι ακτιβιστές.

Δεν είναι σαφείς οι συνθήκες θανάτου των ανθρώπων αυτών αν και υπάρχουν καταγγελίες ότι απήχθησαν από τις Αρχές την Κυριακή και τη Δευτέρα—πρόκειται για μία νέα τακτική πέρα από την ωμή και τα πραγματικά πυρά κατά των αμάχων.

Εντωμεταξύ, τουλάχιστον 30 άτομα σκοτώθηκαν την Κυριακή στη Χομς, η οποία παραμένει πολιορκημένη από τις δυνάμεις ασφαλείας εδώ και μήνες.

Στις κοινότητες Ιχσέμ και αλ-Μπάρα, στην περιοχή του Ιντλέμπ, σημειώθηκαν βίαιες συγκρούσεις μεταξύ λιποτακτών και ανδρών του τακτικού στρατού. Στην ίδια περιοχή, περισσότερα από 15 στρατιωτικά οχήματα που μετέφεραν στρατιώτες θεάθηκαν στην κοινότητα Μπαμπ αλ-Χάουα, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία, ανέφεραν οι Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.

Ακόμη στην επαρχία Ντεράα τέσσερις άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας σκοτώθηκαν από λιποτάκτες έξω από το δικαστήριο της πόλης Ντάελ.

Πέρα από αυτά, τις τελευταίες ημέρες έχουν συλληφθεί δεκάδες φοιτητές και μαθητές, σύμφωνα με καταγγελίες ακτιβιστών.

Στη Χαράστα, κοντά στη Δαμασκό, συνελήφθησαν δέκα φοιτητές που συμμετείχαν σε αντικυβερνητική διαδήλωση ενώ στην Τζάμπλα οκτώ μαθητές συνελήφθησαν μέσα στο λύκειό τους με την κατηγορία ότι προσέβαλαν τον πρόεδρος Άσαντ. Στην Ντεράα έχουν συλληφθεί 30 σπουδαστές ενώ άλλοι 60 αποβλήθηκαν από το Πανεπιστήμιο της Λαττάκειας.

Και ενώ η εμφύλια σύγκρουση στη χώρα –κάτι για το οποίο δεν υπάρχει πλέον αμφιβολία και γίνεται παραδεκτό και από τον ΟΗΕ– συνεχίζεται χωρίς ορατό τέλος, η Συρία ανακοίνωσε ότι θα κάνει δεκτούς στη χώρα παρατηρητές του Αραβικού Συνδέσμου αλλά έθεσε εκ νέου προϋποθέσεις, μεταξύ τους και την ακύρωση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της που αποφάσισε ο Σύνδεσμος.

Από την πλευρά του ο Σύνδεσμος δηλώνει ότι θα μελετήσει τα συριακά αιτήματα.

Πάντως η εξόριστη αντιπολίτευση μίλησε για παρελκυστικές τακτικές ενώ το καθεστώς δεν κάνει τίποτα για να τερματιστεί η διαμάχη.
Keywords
Τυχαία Θέματα