X. ntiξον : h kybeρνηση του τσιπρα βυθισε τη χωρα στην υφεση...

09:00 5/8/2015 - Πηγή: Fimotro
Οι ευρωσκεπτικιστές της αριστεράς έχουν άδικο που χρησιμοποιούν την ελληνική κρίση ως επιχείρημα υπέρ του Brexit, επισημαίνει...
σε άρθρο του στον Guardian ο δημοσιογράφος Χιούγκο Ντίξον αναφέροντας ότι η περίπτωση της Ελλάδας είναι αρκετά διαφορετική από εκείνη της Βρετανίας.

Για του λόγου το αληθές, ο αρθρογράφος και συγγραφέας αναλύει του λόγους που οδήγησαν στην επιδείνωση της ελληνικής κρίσης, οι οποίοι περιλαμβάνουν χρόνια προβλήματα της χώρας
αλλά και σημαντικά λάθη από τη μεριά της κυβέρνησης του Αλέξη Τσίπρα τους τελευταίους έξι μήνες.

Όπως επισημαίνει ο Ντίξον, αν και το επιχείρημα της ελληνικής κρίσης χρησιμοποιείται εδώ και καιρό από τους ευρωσκεπτικιστές της δεξιάς στη Μεγάλη Βρετανίας, το τελευταίο διάστημα αναπτύσσεται μια αντίστοιχη ρητορική και από την αριστερά.

Το νέο φαινόμενο βασίζεται στην αντίληψη ότι η Ελλάδα έπεσε θύμα εκφοβισμού με στόχο να αποδεχθεί τη λιτότητα που επέβαλαν οι χώρες της ευρωζώνης, με επικεφαλής τη Γερμανία.

«Οι προοδευτικοί έχουν καταπιεί αμάσητη την προπαγάνδα που προωθείται από τον ΣΥΡΙΖΑ σύμφωνα με την οποία η ΕΕ είναι ένας οργανισμός που αδιαφορεί για τις δημοκρατικές επιθυμίες του λαού και θέλει να επιβάλλει την πτώχευση των χωρών μέσω νεοφιλελεύθερων πολιτικών», αναφέρει ο Ντίξον στο δημοσίευμα.

Κατά την άποψη του Ντίξον, η συγκεκριμένη αντίληψη είναι επικίνδυνη, αν και μέρος της αριστερής αφήγησης φέρει μια δόση αλήθειας: Η Ευρωζώνη σχεδιάστηκε άσχημα και επιπλέον δέχθηκε την Ελλάδα αν και η οικονομία της δεν πληρούσε της προϋποθέσεις για την ένταξη της χώρας στη νομισματική ένωση.

«Μόλις ξέσπασε η κρίση, θα έπρεπε να επιτραπεί στην Αθήνα να χρεοκοπήσει και όχι να δανειστεί χρήματα από τους εταίρους της στην Ευρωζώνη. Επίσης, δεν έπρεπε να της επιβληθεί μια εξουθενωτική και αυτοκαταστροφική λιτότητα», προσθέτει ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, κατά τον Ντίξον, η ρητορική της αριστεράς στη Βρετανία είναι λανθασμένη, καθώς δεν αναφέρει τα χρόνια προβλήματα της Ελλάδας όπως η φοροδιαφυγή, οι πρόωρες συνταξιοδοτήσεις και ο διογκωμένος δημόσιος τομέας.

«Αυτά τα ζητήματα πρέπει να διορθωθούν αν θέλει η Ελλάδα να επιστρέψει στην ανάπτυξη», τονίζει ο Ντίξον, τονίζοντας ότι δεν βοηθάει καθόλου να βάζει κανείς στις μεταρρυθμίσεις την ταμπέλα του νεοφιλελευθερισμού. «Πόσο προοδευτικό είναι να μην πληρώνει κάποιος τους φόρους του και να συνταξιοδοτείται στα 50 του;», διερωτάται ο αρθρογράφος.

Ωστόσο, σύμφωνα με τον Ντίξον, το μεγαλύτερο μέρος της ευθύνης για την αποτυχία των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στην Ελλάδα ανήκει στην κυβέρνηση του Τσίπρα, που μέσα σε έξι μήνες οδήγησε την Ελλάδα από μια ήπια ύφεση στην απόλυτη καταστροφή.

«Μπορεί η Ευρωζώνη να μην φέρθηκε σαν άγγελος, ωστόσο ο κύριος ένοχος της κατάστασης είναι ο ίδιος ο πρωθυπουργός. Ο Τσίπρας έδωσε πολλές προεκλογικές υποσχέσεις τις οποίες δεν θα μπορούσε να τηρήσει. Επέλεξε τον συγκρουσιακό Γιάνη Βαρουφάκη ως υπουργό Οικονομικών του και εκείνος απέτυχε να αναπτύξει ένα αξιόπιστο σχέδιο συμφωνίας με τους δανειστές ή ένα άρτιο σχέδιο Β, σε περίπτωση που δεν θα υπήρχε συμφωνία», αναφέρει το δημοσίευμα.

Καταπάτησαν, επομένως, οι Γερμανοί τις δημοκρατικά εκφρασμένες επιθυμίες του ελληνικού λαού; Ο Χιούγκο Ντίξον δεν είναι αυτής της άποψης. «Δεν υπάρχει καμία θεωρία στη δημοκρατία που να λέει ότι οι πολιτικοί μιας χώρας πρέπει να κάνουν αυτό που θέλουν οι πολίτες μιας άλλης χώρας. Οι Γερμανοί πολιτικοί εκλέγονται για να εκπροσωπούν τον δικό τους λαό και όχι τους Έλληνες», καταλήγει ο γνωστός δημοσιογράφος.
Keywords
Τυχαία Θέματα